Karpervissen in de winter
Zodra de watertemperatuur zakt en de vissen erg rustig aan gaan doen, breken er moeilijke tijden aan voor karpervissers. Het is echter wel goed mogelijk karpers te (blijven) vangen in de winter. In dit artikel zal ik zo goed mogelijk beschrijven hoe u dit kunt doen.
De watertemperatuur
Als de watertemperatuur op de meeste plaatsen weer onder de 8 graden is gekropen, verandert er het nodige onder water. Boven de 8 graden bewegen karpers nog veel en eten ze daardoor ook veel. Zodra de watertemperatuur onder de 8 graden belandt, gaan vissen steeds langzamer bewegen en minder eten. Vissen proberen in deze koude tijden zoveel mogelijk energie te vergaren, op een zo energiezuinig mogelijke manier.
Wat voor aas gebruik je in de winter?
Klein, opvallend aas is het beste. Neem bijvoorbeeld een 10mm fluo pop-up boilie, of een enkele (drijvende) maïskorrel. De karper heeft in de wintermaanden een voorkeur voor aas dat niet teveel olie of vet bevat, omdat de stofwisseling op een erg laag pitje staat. Gebruik daarom liever een zoete boilie dan een vismeelboilie. Doordat je met kleine aasjes vist, is het verstandig om ook de haakgrootte aan te passen. Vis een 10mm boilie bijvoorbeeld eens op een haakje maat 6 of 8.
Welke stekken kun je het beste bevissen?
Bij voorkeur de stekken waar de temperatuur net iets hoger is dan in de rest van het water. Denk bijvoorbeeld aan een stek vlakbij de lozingsplaats van een waterzuivering, of waar een fabriek het koelwater loost. Mochten deze stekken niet aanwezig zijn, zoek dan de diepe delen van het water op. In de zomer kun je karpers van vlak onder het kantje vangen, maar in de winter zijn deze plekken het koudst, deze worden dus zoveel mogelijk gemeden.
Wat voor materialen gebruik je in de winter?
In de winter kun je rustig met dezelfde materialen vissen, al is het vaak aan te raden met kortere rigs te vissen. Dit omdat de karpers nu erg rustig bewegen en aanbijten. Als de rig te lang is, is de kans groter dat de karper onheil voelt terwijl hij het aas pakt. Bij een korte rig is de tijd waarin de karper achterdochtig kan worden een stuk korter. Wel is het vaak aan te raden met pop-ups te vissen, waardoor je wel een pop-up rig moet hebben in plaats van een standaard onderlijntje. Denk bijvoorbeeld aan een chod- of zigrig in de winter.
Hoe zit het met voeren in de winter?
In de zomer gooien veel vissers makkelijk een kilo (of meerde kilo's) boilies rond hun stek. Doe dit in de winter absoluut niet! De karpers eten een stuk minder en wanneer je veel voert zullen zij sneller verzadigd zijn, waardoor ze jouw aas laten liggen. Het beste kun je een handjevol (of nog minder) bijvoeren. Als je een stek kent waar de karpers zeker aanwezig zijn in de koude maanden, is het aan te raden instant te vissen. Hiermee wordt bedoeld dat je niks bijvoert en je aas dus "kaal" presenteert.
Waar moet ik op letten tijdens het vissen in de koudste dagen en nachten?
Het allerbelangrijkste tijdens de koudste maanden is jouw eigen veiligheid. Is het te koud? Ga dan niet vissen. Als je toch persé wilt vissen, zorg dan dat je echt goed gekleed bent en goede beschutting hebt. Probeer het gebruik van vuur in de tent te beperken, aangezien dit brandgevaarlijk is. Zodra je het eenmaal echt koud hebt, is het in de koudste nachten ontzettend moeilijk om weer warm te worden. Denk absoluut eerst aan jezelf, daarna pas aan de karpers. Als je zonder tent vist, ga dan zelf niet op de grond zitten en leg iets onder je voeten zodat je je voeten niet constant op de (bevroren) grond hebt.
Als je toch gaat vissen en een karper vangt, hou deze vis dan zo kort mogelijk op de kant. Een vis is uiteraard nat en er dreigt altijd bevriezingsgevaar voor een vis wanneer de temperatuur onder nul is.
Samenvattend:
- Gebruik klein, opvallend aas
- Voer niet (teveel)
- Let altijd op jouw eigen veiligheid en op die van de vis
- Zoek een stek waar de temperatuur van het water hoger ligt dan in de rest van het water