Vissen op snoekbaars

Snoekbaarzen komen veel voor in de Nederlandse binnenwateren en zijn een geliefde sportvis door hun explosieve kracht en hun smaak. In dit artikel zal ik proberen tips te geven over het vissen op snoekbaars.

Wat is een snoekbaars?

Een snoekbaars is een zilverkleurige, langwerpige vis met donkere strepen aan de zijkant. Een snoekbaars is een roofvis, hij leeft dus van vis en andere levende vissen. Kenmerkend aan de snoekbaars zijn de ogen, deze lijken glazig en zijn spierwit. De ogen zijn wit doordat de snoekbaars op de bodem leeft, waar vaak weinig licht is. Dankzij de witte ogen kan de snoekbaars ook bij weinig licht genoeg zien.

De snoekbaars in Nederland

Snoekbaarzen komen veel voor in Nederland. In bijna elk stromend water, zoals rivieren of beken komen snoekbaarzen voor. Ook in diepe plassen komt snoekbaars voor. De snoekbaars komt in sommige wateren minder voor dan vroeger, doordat veel mensen gevangen snoekbaars meenemen om op te eten.

Waar zoek je de snoekbaars?

De snoekbaars is een vis die vrijwel altijd op de bodem leeft. Hier wacht hij op prooivissen die verzwakt of ziek overkomen, om ze vervolgens op te eten. De snoekbaars heeft een voorkeur aan een schuilplaats net buiten de stroming van een rivier. Denk hierbij aan kribben, buitenbochten van een rivier en onderbrekingen in het water zoals een duiker of een lozingsplaats van een fabriek of elektriciteitscentrale.

Hoe vis je het best op snoekbaars?

Snoekbaarzen zijn goed vanaf de kant te vangen, maar vaak beter vanuit een boot.

Vissen vanaf de kant

Zoek bij het vissen vanaf de kant naar plekken waar het water en het liefst de stroming onderbroken wordt. Denk vooral aan een krib van een grote rivier. Naast de kop van een krib zie je vaak een soort draaikolk. Vlak naast deze draaikolk kun je bijna altijd snoekbaarzen verwachten. De snoekbaars ligt hier te wachten op zijn prooi, wat goed jouw kunstaas kan zijn.

Vis vanaf de kant liefst met langwerpige shads (siliconen kunstvisjes), van 5 tot ongeveer 15 centimeter. Aan deze shad bevestig je een loodkopje van ongeveer 18-22 gram. Zorg er wel voor dat de grootte van de haak past bij de grootte van het kunstaasje. Als het water erg hard stroomt en diep is, kan een zwaardere loodkop beter werken.

Vissen vanuit de boot

Vanuit de boot vis je ook met langwerpige shads, met een lengte van tussen de 5 en 15 centimeter. Het loodkopje mag nu een stuk lichter zijn, omdat je het aas onder de boot aanbiedt aan de vis. Hierdoor is de kracht van het water op de lijn minder groot en kun je dus met een lichter loodkopje vissen. Gebruik wel genoeg lood om het aas fatsoenlijk aan te kunnen bieden, het moet niet ongecontroleerd bewegen onder water. Let ook altijd goed op dat de grootte van de haak past bij de grootte van de shad.

De vistechniek

De vistechniek is nagenoeg hetzelfde, of je nou vanuit een boot of vanaf de kant vist. Het begint met het inwerpen van het aas. Vanuit de boot kun je het aas gewoon onder de hengeltop naar de bodem laten afzakken. Zodra het aas te water is, wacht je tot je voelt dat er geen lijn meer van de molen wordt genomen, zodat je weet dat de bodem is bereikt. Nu sluit je de molen en draai je de lijn weer strak. Zodra de lijn strak is, geef je een klein rukje aan de hengel, waardoor het aas van de bodem "springt". Hou altijd spanning op de lijn, en laat het aas nu rustig weer naar de bodem zakken. Vaak bijt een snoekbaars aan op het moment dat het aas weer naar de bodem zakt. Dit "springen" herhaal je totdat je het aas weer bijna binnen hebt gedraaid, hierna werp je opnieuw in. Vanuit de boot kun je de lijn op spanning brengen en door de hengel omhoog en omlaag te bewegen het kunstaas de actie meegeven.

Vissen met een dode aasvis

In Nederland is het streng verboden te vissen met een levende aasvis. Doe dit ook niet! Je riskeert door het wel te doen een bekeuring van 360,- (in 2013). Je mag wel een aasvis vangen, deze doden en vervolgens als aas gebruiken. Deze aasvis bied je aan onder een dobber van 10 tot 30 gram. Omdat je de aasvis erg diep aan gaat bieden en de kans op snoek niet bijzonder groot is, hoef je niet persé te vissen met een stalen onderlijn. Vis je echter op water waar wel veel snoek zwemt, gebruik dan voor de zekerheid toch een stalen onderlijn.

De aasvis wordt door middel van een grote (karper)haak aan de onderlijn bevestigd en op ongeveer 10 centimeter van de bodem aangeboden aan de snoekbaars. Bij (bijna) elke andere vorm van visserij sla je direct aan zodra de dobber ondergaat, maar bij snoekbaars moet je dan nog even wachten. Dit komt doordat de snoekbaars de aasvis eerst van de zijkant vastpakt, dan weer even loslaat en dan met de kop eerst opeet. Als je te vroeg aanslaat, sla je de haak juist uit de mond van de snoekbaars in plaats van vast in zijn kaak. Vissen met dood aas is vaak erg effectief in de wintermaanden.

De belangrijkste dingen om op te letten

  • Zorg dat de haakgrootte overeenkomt met de aasgrootte. Hoe groter het aas, hoe groter de haak moet zijn.
  • Zoek de bodem op voor de snoekbaars, daar vind je altijd de meesten.
  • Ga niet met levend aas aan de slag, het is zielig voor de aasvis en de boetebedragen zijn absurd hoog in Nederland.
  • Vis niet met te zwaar materiaal, snoekbaarzen zijn erg voorzichtig en een dikke lijn merken ze eerder op dan een wat dunnere. Vis het liefst met niet dikkere lijnen dan 25/100e.
  • Als je op water vist met een groot snoekbestand, vis dan altijd met een stalen onderlijn.
  • Als je een snoekbaars gevangen hebt en mee wilt nemen om op te eten, zorg dan dat de vis minimaal 42 centimeter lang is. Dit is de minimummaat. De boete voor in het bezit hebben van ondermaatse vis is duur en het verslechtert de visstand.
© 2013 - 2020 David0488, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vissen in de grachten van Amsterdam, de Amstel en het IJVeel mensen denken dat er in de Amsterdamse grachten alleen maar wegroestende fietsen liggen en dat er waarschijnlijk we…
Jacht op de jagers (snoeken)Razendsnel slaat de snoek toe: de aanbeet komt onverwachts, hard en verrassend. Uit de muil met de vele scherpe tanden i…
Vissen op roofvisVissen op roofvisVissen op roofvis, voor veel mensen een met enige regelmaat, en fanatiek beoefende hobby. Veelal voortkomend uit een eno…
Vissoorten: De snoekbaarsVissoorten: De snoekbaarsEen roofvis die in veel van de Europese wateren voorkomt. Een roofvis met weinig natuurlijke vijanden welke iets weg hee…

Wat is synchroonzwemmen? Een korte samenvattingSynchroonzwemmen is een tamelijk nieuwe sport die sinds 1984 ook op de Olympische spelen wordt beoefend. Er zijn twee so…
Karpervissen in de winterZodra de watertemperatuur zakt en de vissen erg rustig aan gaan doen, breken er moeilijke tijden aan voor karpervissers.…
Bronnen en referenties
  • http://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/visserijwet_en_regels/binnenwater/?page=overtredingen%2C_feitcodes_en_boetebedragen

Reageer op het artikel "Vissen op snoekbaars"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: David0488
Gepubliceerd: 29-12-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!