Wat is synchroonzwemmen? Een korte samenvatting

Synchroonzwemmen is een tamelijk nieuwe sport die sinds 1984 ook op de Olympische spelen wordt beoefend. Er zijn twee soorten wedstrijden: met, maar ook zonder muziek. Vanwege de moeilijkheid van de sport is het gewenst om zo vroeg mogelijk te beginnen, zodat al de elementen die uiteindelijk gebruikt worden in de mooie routines op muziek, goed aangeleerd kunnen worden.

Het begrip 'synchroonzwemmen'

'Synchroon' betekent 'gelijk'. De eerste gedachte die dus opkomt bij het woord 'synchroonzwemmen' is dus zwemmen waarbij alles gelijk moet gaan. Nou is dit in zekere zin wel waar, maar er zijn wel wat uitzonderingen. Daarom is de naam die vroeger gebruikt werd - kunstzwemmen - misschien beter. Synchroonzwemmen is echt het beste te vergelijken met ballet in het water. Dit kun je dus ook prima in je eentje doen, en er zijn bepaalde routines waarbij niet alles gelijk hoeft te gaan.

Een klein beetje geschiedenis

Het synchroonzwemmen zoals het nu bekend is, begon in 1934 in Chicago toen Cay Curtiss meiden op muziek liet zwemmen en figuren liet maken. Op de Olympische Spelen in Londen in 1948 werd het alleen nog gezien als demonstratiesport, maar sinds 1956 is synchroonzwemmen door de FINA (Fédération Internationale de Natation) officieel erkend als sport en sinds 1984 is het ook een Olympische Sport.

Begin bij het begin

Synchroonzwemmen is een erg moeilijke sport. Het ziet er misschien boven water makkelijk uit, maar daar komt heel veel inspanning en vooral heel veel training bij kijken. Het is daarom gunstig om vroeg met de sport te beginnen. De meeste meiden beginnen rond hun zevende of achtste jaar. Hoe later je begint, hoe lastiger het wordt om bij te blijven. Alle elementen die uitgevoerd worden tijdens een routine moeten namelijk stap voor stap aangeleerd worden.

Het allereerste waar je als jong synchroonzwemstertje mee begint is drijven op je rug en leren tellen op muziek. Daar komen dan langzaam bewegingen en houdingen bij, en ook de routine die op muziek gedaan wordt, wordt steeds sneller en moeilijker. Er worden altijd leuke muziekjes voor de meiden uitgezocht, zoals K3 liedjes.

Trainen, trainen, trainen

Om kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid op te bouwen moet er veel getraind worden. Het aantal trainingsuren varieert erg per club en niveau, maar tien uur training per week is absoluut geen uitzondering. Leden van de nationale ploeg trainen zelfs zo'n dertig tot veertig uur per week. Er gaat natuurlijk ook heel wat tijd zitten in het aanleren van de routine, en het gelijk krijgen van alle houdingen van de armen en benen en voeten en ja, eigenlijk alles. Synchroonzwemmen is, als je het een beetje goed wilt kunnen, dus niet iets wat je zomaar even doet.

Diploma's

Tot ongeveer acht of negen jaar doen alle meisjes de zogenaamde aanloopdiploma's. Dit zijn vijf opeenvolgende diploma's met de volgende namen: basishouding-, zeilboot-, balletbeen-, spagaat-, en barracudadiploma. Al deze namen staan voor een bepaalde houding of beweging die de meiden moeten kunnen voltooien om het diploma te halen. Na het behalen van de aanloopdiploma's worden de wedstrijden wat lastiger en serieuzer en wordt er strenger gejureerd. Het diploma dat bij een leeftijdsgroep hoort, wordt op de wedstrijd behaald. De leeftijdsgroepen zijn dan als volgt ingedeeld:
  • Twaalf jaar of jonger: Age I.
  • Vijftien jaar en jonger: Age II
  • Achttien jaar en jonger: Junior
  • Achttien jaar en ouder: Senior
  • 25 jaar en ouder: Master (eventueel.. Je kunt ook gewoon aan seniorenkampioenschappen blijven meedoen)

Wedstrijden

Op elk niveau zijn er wedstrijden, zowel landelijk als regionaal. Eén keer per seizoen (een seizoen loopt ongeveer van september tot juli) vinden Nederlandse Kampioenschappen plaats. Om te kwalificeren voor zo'n kampioenschap moeten er twee limieten gehaald worden. Dit is een bepaald aantal punten, van tevoren vastgesteld, die te behalen zijn op figurenwedstrijden. Op deze wedstrijden komt er geen muziek aan te pas, maar worden er vier verschillende, korte oefeningen uitgevoerd voor een panel van vijf juryleden die de punten toekennen.

Op het Nederlands Kampioenschap zelf worden er voorrondes en finales gezwommen. Bij Age I, Age II en Junioren worden er weer vier figuren gezwommen, en aan de hand van de ranking mogen de eerste twaalf zwemsters (of duetten, of groepen) in de finale hun muzieknummer zwemmen. Bij de Senioren bestaat de voorronde ook uit muzieknummers; echter moeten hier wat verplichte technische elementen in verworven zitten. In de finale mogen de muzieknummers gewoon helemaal zelf ingedeeld worden.

Zelfstudie over synchroonzwemmen

Het is erg aan te raden om even een filmpje op YouTube te zoeken van synchroonzwemmen. Met de zoekterm 'WC synchronized swimming' komen er bijvoorbeeld erg mooie resultaten naar boven. Want uiteindelijk gaat het om het eindresultaat en het plezier dat de zwemsters aan de sport beleven.
© 2014 - 2023 Jisca, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom zwemmen we eigenlijk?Waarom zwemmen we eigenlijk? Naast dat zwemmen gewoon leuk en goed voor je is, kun je deze vraag eigenlijk indelen in 6…
Zwemmen voor kinderen (school, vereniging)Zwemmen voor kinderen (school, vereniging)In dit artikel wordt aandacht geschonken aan zwemmen voor kinderen. Ik doe dit aan de hand van het boek Zwemmen na het z…
Zwemmen: geschikt voor jong en oud, zelfs met blessuresZwemmen: geschikt voor jong en oud, zelfs met blessuresZwemmen is een sport die je van kinds af aan tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Het is ook een activiteit die je nog o…
Vissen op snoekbaarsSnoekbaarzen komen veel voor in de Nederlandse binnenwateren en zijn een geliefde sportvis door hun explosieve kracht en…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Synchroonzwemmen
Jisca (1 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.