Zwemmen: geschikt voor jong en oud, zelfs met blessures

Zwemmen: geschikt voor jong en oud, zelfs met blessures Zwemmen is een sport die je van kinds af aan tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Het is ook een activiteit die je nog op allerlei leeftijden kunt aanleren en het is een sport die in aanmerking komt als andere sporten niet meer kunnen vanwege blessures. Bij het zwemmen worden alle spieren van het lichaam gebruikt zonder bijvoorbeeld harde stootbewegingen omdat dit in het water niet mogelijk is. De gewrichten worden ook veel minder belast dan bijvoorbeeld bij hardlopen. De kans op blessures is daardoor veel minder.

Zwemmen al van jongs af aan

Er bestaan al vormen van zwemmen voor de allerjongsten zoals babyzwemmen en peuterzwemmen. Vaak beginnen kinderen al meteen na de peuterleeftijd met echte zwemlessen. De motoriek van een kind is rond het zesde levensjaar al voldoende ontwikkeld om te leren zwemmen. Het levert hen ook veel plezier op om een zwemdiploma te halen waarbij per diploma een langere afstand moet worden afgelegd en er telkens nieuwe onderdelen bijkomen zoals duiken, nieuwe zwemslagen en reddend zwemmen. Nederland heeft een zeer hoog percentage personen die kunnen zwemmen. Ook mede door het toenemen van vrije tijd is het recreatieve zwemmen een steeds belangrijkere activiteit geworden voor veel mensen.

Blessures en andere speciale motivatie

Volgens een enquête zwemmen vier miljoen Nederlanders acht tot tien keer per jaar, voornamelijk in de vakantieperiode, maar voor een groot deel van de Nederlanders is zwemmen een wekelijkse en voor velen zelfs een dagelijkse bezigheid. Speciaal gemotiveerd zijn vaak degenen die van een huisarts het advies hebben gekregen om eens wat meer aan sport te gaan doen zoals mensen met overgewicht en patiënten met hoge bloeddruk. Terwijl met broze botten bepaalde sporten niet meer beoefend kunnen worden is zwemmen meestal nog wel mogelijk. Ook sportbeoefenaars die geblesseerd zijn geraakt bij een andere sport duiken regelmatig het zwembad in om te trainen.

Voordelen van zwemsport voor jong en oud

Zwemmen heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere sporten:
  • Het lichaam heeft door het geringe gewicht in het water amper met drukkracht te maken.
  • Er is weinig tot geen sprake van schokbelasting voor de gewrichten, pezen en banden wat goed is voor mensen met overgewicht.
  • Zwakke enkels en knieën worden ontzien.
  • Goede therapie tegen lage rugklachten.
  • In het water wordt meer energie gebruikt vanwege de weerstand van het water waardoor het sporteffect groter is.
  • Bij zwemmen worden alle grote spiergroepen van benen, armen, rug en buik gebruikt.
  • Zorgt voor geestelijke ontspanning.
  • Goed voor het hart en de longen.
  • Eveneens goed voor reumapatiënten.
  • Zwemmen is een sport waarbij snel calorieën worden verbrand en de conditie wordt verbeterd.
  • De spieren worden snel soepel wat vooral gunstig is bij pijnlijke spieren. Dat komt omdat door het warme water de spieren beter functioneren.

Verschillende zwemmanieren

Zwemmen kan op verschillende manieren. Die manieren onderscheiden zich vooral door het verschillend gebruik van armen en benen. Zo kunnen worden onderscheiden borstcrawl, rugslag, schoolslag, vlinderslag en wisselslag en de zogenaamde vrije slag. De vrije slag is eigenlijk een wedstrijdcategorie zonder een verplichte manier van voortbewegen. Meestal wordt daarbij gekozen voor borstcrawl omdat die zwemmanier het snelst gaat. Van de verschillende zwemmanieren is er maar één waarbij het gezicht naar boven is gekeerd namelijk rugzwemmen. Bij de overige manieren is het gezicht steeds naar het water gekeerd.

Vermindering van calorieën door zwemmen

Bij veel vrijetijdzwemmers is de schoolslag het meest populair. Schoolslag is ook de zwemmanier waarbij de meeste calorieën worden verbruikt. Een half uur zwemmen levert een verbruik van ongeveer 300 calorieën op maar het exacte aantal calorieën is mede afhankelijk van de zwemslag en de kracht waarmee de slagen worden uitgevoerd. Personen die de zwemsport kiezen vanwege het calorieverbruik kunnen het best geleidelijk aan een zwemconditie opbouwen. Dit kan door bijvoorbeeld te beginnen met enkele baantjes wat wordt uitgebouwd tot zo’n 400 meter, daarna 600 meter en telkens 200 meter meer tot door geoefenden zo’n 2.000 meter wordt bereikt. Ook kan bij de opbouw geprobeerd worden harder te zwemmen waardoor de hartslag omhoog gaat en meer calorieën worden verbruikt.

Afgeleide sporten

De zwemsport kent enkele afgeleide sporten zoals:
  • Openwaterzwemmen
  • Schoonspringen
  • Synchroonzwemmen
  • Vinzwemmen
  • Waterbasketbal
  • Waterpolo
  • Winterzwemmen
  • Zwemmend redden

Zwemmen met een ander doel

Zwemmen aanleren is niet alleen noodzakelijk om zwemmen als recreatieve activiteit of wedstrijdsport te beoefenen. Het is ook een vaardigheid waardoor iemand in noodsituaties zijn eigen leven kan redden en bij voldoende bedrevenheid ook dat van een ander. Mede om die reden zou iedereen de basisvaardigheden van zwemmen moeten kunnen beheersen. Om diezelfde reden is leren zwemmen op jonge leeftijd zeer aan te bevelen.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en zwemmen!Afvallen en zwemmen!Sporten is altijd goed voor je lichaam, maar als er één sport goed voor je is dan is dat wel zwemmen. Als je een strakke…
Sporten: gezond of ongezond?Sporten: gezond of ongezond?Het is in het algemeen bekend: een halfuur bewegen per dag is gezond. Maar wat als je nu net in dat halve uur een botbre…
Gratis en goedkoop sportenGratis en goedkoop sportenIn tijden van economische crisis zullen minder mensen een duur abonnement bij de sportschool afsluiten. Toch is het wel…

Geschiedenis van de Flying Arrow-zeilbotenFlying Arrow is het merk van drie typen torengetuigde open polyester zeilboten die gebouwd zijn van 1967 tot begin jaren…
Feit of fabel: zwemmen na het eten is gevaarlijkFeit of fabel: zwemmen na het eten is gevaarlijkZwemmen na het eten is ongezond en gevaarlijk. Je kunt er kramp van krijgen in je maag en zelfs verdrinken. Het is een w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pinsetti, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwemsport
  • https://www.gezondheidsnet.nl/sporten/zwemmen-een-gezonde-sport
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.