Gratis en goedkoop sporten

Gratis en goedkoop sporten In tijden van economische crisis zullen minder mensen een duur abonnement bij de sportschool afsluiten. Toch is het wel belangrijk in beweging te blijven. Sporten vermindert stress, verbetert je conditie en uithoudingsvermogen en bovendien verbrand je calorieën. De oplossing is een gratis of goedkope sport uitoefenen. En die zijn er genoeg! In dit artikel aandacht voor crisis-proof sporten.

Beweging is belangrijk

Crisistijd betekent bezuinigen. Waar geld op bespaard kan worden, zal dit door de meeste mensen gedaan worden. Een goede zaak is het wanneer abonnementen van de sportschool worden opgezegd, waar toch nooit tijd voor was. Sponsoren kan altijd nog. Maar het is wel belangrijk om in beweging te blijven. Sporten vermindert o.a. stress en verbetert je conditie. Dit kan je in crisistijd wel gebruiken.

Gratis en goedkope sporten

Voor niets gaat de zon op. Gratis beweging ligt voor het oprapen. Van simpel wat vaker de trap nemen tot je wat ijveriger op je huishouden te richten. Een aantal ‘serieuzere’ gratis sporten worden hieronder uitgewerkt. Er zijn ook heel geschikte sporten die niet veel kosten. Deze komen ook aan bod.

Wandelen

Met wandelen verbrand je verrassend veel calorieën. Je traint je hele lichaam en voelt je energieker. Er zijn geen speciale vaardigheden voor nodig of dure accessoires. Het enige dat telt is een goed paar loopschoenen en gemakkelijk zittende kleding. Wandelen is gezond en een sport geschikt voor iedereen. Begin rustig aan en al snel wordt je uithoudingsvermogen vergroot. Je kunt zelf je route bepalen en bijvoorbeeld elke dag een uur wandelen, maar ook worden door verschillende wandelverenigingen gratis wandeltochten georganiseerd.

Hardlopen / joggen

Nog een buitensport waarmee je veel calorieën verbrand. Met hardlopen is het zaak goed naar je lichaam te luisteren. Eis niet te veel van jezelf. Bouw het hardlopen op met een schema en gebruik goede loopschoenen. Ben je begonnen met deze sport, dan merk je al snel dat je conditie met sprongen vooruit gaat en je echt lekkerder in je vel zit. Ook hier kun je zelf je rondje maken, maar ook lid worden van een vereniging die georganiseerde routes loopt. Een voordeel hiervan is, dat je je kunt optrekken aan elkaar.

Fietsen

Deze sport wordt door veel mensen het meest beoefend in het voorjaar en de zomer. Dan is het meestal goed fietsweer en trekt men al gauw naar buiten. Maar ook in herfst- en wintertijden is het een goede manier om in beweging te blijven. Natuurlijk is het mogelijk veel kilometers te maken op je hometrainer op zolder, maar nog beter is het om naar buiten te gaan. Iemand van 60 kilo die een uur fietst met een tempo van 20 km/uur verbrandt 480 kcal. Pak je het serieuzer aan op een racefiets, dan kom je al gauw uit op ongeveer 900 kcal per uur! Zeker de moeite waard dus. Wellicht dat je de auto niet meer nodig hebt en met de fiets naar je werk kunt gaan. Dit zou zelfs een besparing kunnen opleveren!

Zwemmen

Zwemmen is een zeer geschikte sport voor jong en oud. Je verbrandt razendsnel calorieën, verbetert je conditie en maakt je (pijnlijke) spieren soepel. Zwemmen is heel gezond en dat komt doordat in het warme water je spieren veel beter functioneren. Het werkt geestelijk heel ontspannen en het is goed voor je hart en longen. Het enige dat het je kost, is entreegeld bij het zwembad, maar meestal zijn er voordelige trimkaarten. Zwemmen is een duursport, evenals wandelen, hardlopen en fietsen. Hiermee verbrand je vetten in plaats van koolhydraten, zoals bij korte explosieve sporten als hockey en fitness gebeurt.

Thuis aerobics uitoefenen

Veel vrouwen vinden het heerlijk zich in de sportschool uit te leven tijdens aerobiclessen. Je verbrandt op een ontspannen manier calorieën en het is nog gezellig ook. Maar waarom niet thuis? Koop een goede aerobics DVD of video en ga met een aantal vriendinnen in de huiskamer aan de slag. Pure winst en even gezellig.
© 2009 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mogelijkheden om gratis te sportenMogelijkheden om gratis te sportenBij sporten denken veel mensen aan betaald sporten, zoals in een sportschool of een zwembad. Een veel genoemd excuus om…
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen: welke sport om af te vallen?Afvallen: welke sport om af te vallen?Wil je afvallen? Dan weet je natuurlijk dat je ook genoeg zult moeten bewegen. Maar welke sport kies je wanneer je wilt…

Bergwandelen: nuttige informatie om daarvan te genietenBergwandelen: nuttige informatie om daarvan te genietenNiets is mooier dan op vakantie een wandeling maken. Veel vakantielanden zijn niet zo vlak als Nederland en dus kom je a…
Beginnen met joggen / hardlopen, op een goede manierLopen, in de vorm van joggen of hardlopen, is alsmaar populairder geworden de laatste jaren en meer en meer mensen voele…
Nicolette (61 artikelen)
Laatste update: 10-02-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.