Bergwandelen: nuttige informatie om daarvan te genieten
Niets is mooier dan op vakantie een wandeling maken. Veel vakantielanden zijn niet zo vlak als Nederland en dus kom je automatisch in de bergen terecht. Daar is uiteraard helemaal niets mis mee, bergen zijn prachtig! Ze hebben totaal andere flora en fauna, je hebt een geweldig uitzicht en het is weer eens wat anders dan een vlakke polder. Toch is het wel totaal anders wandelen en er zijn zeker een aantal punten om rekening mee te houden; zeker als de wandeling langer duurt dan een uurtje.
De uitrusting
Belangrijk is dat je goed voorbereid de deur uit gaat. Eén van de belangrijkste punten zijn de schoenen. In de bergen heb je goede wandelschoenen nodig. De paden waarop je loopt zijn vaak oneffen en je moet zeer waarschijnlijk ook af en toe over een rots of grote stenen heen klauteren. Enkelhoge wandelschoenen met een goed en grof profiel zijn hier het meeste geschikt voor. Voor jezelf is het het prettigste als je de schoenen vast hebt ingelopen voor je op vakantie gaat, hiermee bespaar je jezelf een flink aantal blaren en andere pijntjes.
Ook moet je een rugzak meenemen die geschikt is voor lange wandelingen en die dus niet in je schouders snijdt en knelt. In deze rugzak moet ruim voldoende water zitten. Denk hierbij aan minstens anderhalve liter per persoon. Als je wandelt en klimt zweet je tenslotte en het vocht dat je verliest moet aangevuld worden. Uiteraard moet er ook eten mee. Aangezien je tijdens inspanning meer verbrand dan wanneer je op het strand ligt moet je rekening houden met meer eten dan je normaal eet.
Verder is het handig te denken aan een aantal andere praktische zaken voor in de rugzak. Zonnenbrandcrème mag niet ontbreken. Hoe hoger je zit, hoe sneller je verbrand. Ook een regenjack of zelfs regenpak kan nooit kwaad. Ook al is er geen spatje regen voorspelt: een regenjack beschermt je ook tegen een harde koude wind die nog weleens spontaan wil opsteken in de bergen. Ook een kleine EHBO uitrusting is goed om bij je te hebben. Denk hierbij aan wat pleisters, jodium, snelverband en watten. Hiermee kom je in ieder geval een heel eind als er iemand gestruikeld is en een wond heeft opgelopen. Uiteraad is het zeer belangrijk om een telefoon mee te hebben met meer dan voldoende beltegoed. Zorg er ook voor dat je de plaatselijke noodnummers hebt opgeslagen in je telefoon. Vervolgens mogen natuurlijk een goede kaart met de wandelroutes of een goed boek met wandelingen niet ontbreken in de rugzak. En als laatste: vergeet de camera niet mee te nemen om alle prachtige vergezichten die je te zien krijgt vast te leggen!
De kleding
Hoe hoger je zit, hoe frisser het wordt. Soms kan het zelfs vriezen in de bergen terwijl het op het strand waar je vakantiewoning aan ligt misschien wel dertig graden is! Voor alle kleding geldt: katoen is het beste. Er zijn speciale outdoor broeken te koop die afritsbaar zijn. Deze zijn ideaal voor een wandeling in de bergen. Je kunt ter plekke beslissen of je een lange of korte broek aan wilt en dit desnoods tijdens de wandeling veranderen. Spijkerbroeken zijn af te raden, deze zitten toch niet gemakkelijk tijdens een lange wandeling.
Voor op het bovenlijf is het verstandig om in ieder geval een T-shirt aan te doen voor als het warm is. Neem wel een extra trui of vest mee voor als het fris blijkt te zijn. Voor een koude wind heb je je regenjack bij je. Ook je sokken zijn erg belangrijk. Aan te raden zijn sokken die speciaal zijn gemaakt voor lange wandelingen. Ze zijn iets duurder, maar je hebt er zeker profijt van als je deze aan hebt. Als je deze niet hebt of niet wilt aanschaffen zijn sportsokken aan te bevelen.
De route
En waar ga je heen wandelen? Als je niet bekent bent in het gebied is het echt aan te raden een boek aan te schaffen waarin diverse routes beschreven staan. Vaak staan hier ook niveau's bij vermeld, de tijdsduur van de route en in welke staat de wandelpaden verkeren. Zo kun je dus ook een route uitzoeken die bij je eigen conditie past. Veel mensen vergissen zich daar behoorlijk in. Zij denken een goede conditie te hebben maar lopen in de bergen is toch heel anders dan fietsen in Nederland! Het is dus aan te raden om eerst eens een eenvoudige en korte wandeling te maken om te kijken hoe het gesteld is met je conditie als je een uur achter elkaar moet klimmen.
Sommige routes zijn (gedeeltelijk) gemarkeerd. Soms met verfsymbolen op stenen en bomen. Soms met zogenaamde "steenmannetjes". Steenmannetjes zijn op elkaar gestapelde stenen die de vorm van een poppetje hebben. Normaliter kun je op deze symbolen vertrouwen. Houdt er alleen wel rekening mee dat symbolen van verf kunnen vervagen door het weer en dat steenmannetjes kunnen omvallen. Dus ook al denk je een volledig gemarkeerde route te lopen: zorg er dan nog voor dat je een kaart van het gebied bij je hebt!
Uiteraard kun je in veel wandelgebieden ook een wandeling met een gids maken. Grote groepen, kleine groepen, lang, kort, alles is mogelijk! Hier betaal je uiteraard wel wat voor, maar een goede gids zal je niet alleen de route door leiden. Die zal ook van alles vertellen over de omgeving. Voor een wandeling met een gids kun je terecht bij de reisleid(st)er of de plaatselijke toeristencentra.
Het weer
Het weer in de bergen kan onvoorspelbaar zijn. Alleen dat is al een goede reden om nogmaals te attenderen op die regenkleding. Hoe mooi en strakblauw de lucht ook is: het kan snel omslaan! Informeer naar het weer voordat je vertrekt! Als het plotseling begint te waaien en je ziet de wolken zowat op je afvliegen kun je maar het beste de snelste route terug naar het beginpunt nemen! De wolken kunnen dusdanig dicht zijn dat je geen hand voor ogen meer ziet. En dat is levensgevaarlijk in de bergen! Nog gevaarlijker is het als het begint te regenen. Als het regent dreigt er direct lawine gevaar. Schuil nooit langs de rotswand! Er kunnen stenen omlaag vallen. Ga direct terug en houdt je oren goed open zodat je eventuele vallende stenen boven je hoort en dus afstand kunt nemen. Houdt er ook rekening mee dat de paden glad kunnen worden als het regent. Vermijdt het wandelen langs watervallen en kleine riviertjes als het regent. Deze kunnen zich als het regent bijzonder snel ontwikkelen tot levensgevaarlijke wildkolkende rivieren die alles en iedereen meesleuren. Dit klinkt allemaal heel eng en dramatisch, maar wie goed voorbereidt op pad gaat en eventuele waarschuwingen niet negeert zal weinig risico lopen.