Sporten: gezond of ongezond?
Het is in het algemeen bekend: een halfuur bewegen per dag is gezond. Maar wat als je nu net in dat halve uur een botbreuk oploopt. Dat is niet echt gezond. Je zit dágen thuis, en zo’n blessure doet verrekte pijn! En iedereen maar zeggen dat sporten zo gezond is!
De cijfers van blessures
In Nederland lopen we met z’n allen per jaar ongeveer 2.521.900 blessures op. Verzwikte enkels, gebroken armen, gescheurde enkelbanden, enzovoort. Daarvan gaan 1.1 miljoen Nederlanders naar een arts of een fysiotherapeut. De kosten van die 1.1 miljoen zijn zo ongeveer 395 miljoen gulden, en de verzuimkosten zijn 347 miljoen gulden. Per jaar blijven 310.000 werknemers thuis omdat ze een blessure hebben. Ze blijven dan meestal zeven dagen thuis. Het sporten is dus op het eerste gezicht nogal duur, en zeer pijnlijk…
Aan de andere kant heeft sport ook heel veel voordelen, kleinere kans op:
- hart- en vaatziekten
- botontkalking
- overgewicht,
- hoge bloeddruk
- beroertes
- lage rugklachten
- niet-insuline afhankelijke suikerziekte
- voortijdig overlijden
Sport helpt het afweersysteem en de fitheid van een mens. Men is met sport ook beter bestand tegen stress. Sport wordt ook gebruikt als een therapie voor reuma, CARA en depressie.
De cijfers 'zonder sport'
Als geen enkele Nederlander meer aan sport zou doen, zou de samenleving 798 miljoen gulden kwijt zijn aan medische kosten.
Die kosten zouden dan bijvoorbeeld komen door een toename van hart- en vaatziekten en depressies. Als je daar de kosten van de gebroken armen, verzwikte enkels en andere blessures vanaf trekt, blijft er nog 403 miljoen gulden over.
Alles bij elkaar opgeteld, bespaart sport ons 1.6 miljard gulden per jaar!
In de ogen van de maatschappij is sporten dus een gezonde bezigheid.
Blessures voorkomen:
Loop elke keer voordat je gaat sporten, en nadat je gaat sporten even in. Dat inlopen zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren, het verhoogt de snelheid van de zenuwgeleiding, zuurstoftransport en energielevering naar de werkende spieren. Het zorgt ook voor een sneller afvoer van afvalstoffen. Hierdoor is je lichaam voorbereid op het echte sporten.
De kans op een blessure wordt vergroot als je al eens eerder een blessure hebt gehad. De plek waar het de vorige keer mis is gegaan, kan weer pijn gaan doen. Je kunt de plek misschien intapen, of er steeds rekening mee houden als je gaat sporten.
Je kunt je training ook langzaam opbouwen. Zo wennen de verschillende weefsels aan het sporten, en daardoor voorkom je blessures.
Koop goeie sportschoenen. Met (meestal) goedkope sportschoenen krijg je eerder last van blessures. Er zijn zelfs schoenen die je aan kunt laten meten aan je voet. Die schoenen voorkomen blessures zo veel mogelijk.
- Steunzolen kunnen helpen