Sporten: gezond of ongezond?

Sporten: gezond of ongezond? Het is in het algemeen bekend: een halfuur bewegen per dag is gezond. Maar wat als je nu net in dat halve uur een botbreuk oploopt. Dat is niet echt gezond. Je zit dágen thuis, en zo’n blessure doet verrekte pijn! En iedereen maar zeggen dat sporten zo gezond is!

De cijfers van blessures

In Nederland lopen we met z’n allen per jaar ongeveer 2.521.900 blessures op. Verzwikte enkels, gebroken armen, gescheurde enkelbanden, enzovoort. Daarvan gaan 1.1 miljoen Nederlanders naar een arts of een fysiotherapeut. De kosten van die 1.1 miljoen zijn zo ongeveer 395 miljoen gulden, en de verzuimkosten zijn 347 miljoen gulden. Per jaar blijven 310.000 werknemers thuis omdat ze een blessure hebben. Ze blijven dan meestal zeven dagen thuis. Het sporten is dus op het eerste gezicht nogal duur, en zeer pijnlijk…

Aan de andere kant heeft sport ook heel veel voordelen, kleinere kans op:
  • hart- en vaatziekten
  • botontkalking
  • overgewicht,
  • hoge bloeddruk
  • beroertes
  • lage rugklachten
  • niet-insuline afhankelijke suikerziekte
  • voortijdig overlijden

Sport helpt het afweersysteem en de fitheid van een mens. Men is met sport ook beter bestand tegen stress. Sport wordt ook gebruikt als een therapie voor reuma, CARA en depressie.

De cijfers 'zonder sport'

Als geen enkele Nederlander meer aan sport zou doen, zou de samenleving 798 miljoen gulden kwijt zijn aan medische kosten.
Die kosten zouden dan bijvoorbeeld komen door een toename van hart- en vaatziekten en depressies. Als je daar de kosten van de gebroken armen, verzwikte enkels en andere blessures vanaf trekt, blijft er nog 403 miljoen gulden over.

Alles bij elkaar opgeteld, bespaart sport ons 1.6 miljard gulden per jaar!
In de ogen van de maatschappij is sporten dus een gezonde bezigheid.

Blessures voorkomen:

Loop elke keer voordat je gaat sporten, en nadat je gaat sporten even in. Dat inlopen zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren, het verhoogt de snelheid van de zenuwgeleiding, zuurstoftransport en energielevering naar de werkende spieren. Het zorgt ook voor een sneller afvoer van afvalstoffen. Hierdoor is je lichaam voorbereid op het echte sporten.

De kans op een blessure wordt vergroot als je al eens eerder een blessure hebt gehad. De plek waar het de vorige keer mis is gegaan, kan weer pijn gaan doen. Je kunt de plek misschien intapen, of er steeds rekening mee houden als je gaat sporten.

Je kunt je training ook langzaam opbouwen. Zo wennen de verschillende weefsels aan het sporten, en daardoor voorkom je blessures.

Koop goeie sportschoenen. Met (meestal) goedkope sportschoenen krijg je eerder last van blessures. Er zijn zelfs schoenen die je aan kunt laten meten aan je voet. Die schoenen voorkomen blessures zo veel mogelijk.
- Steunzolen kunnen helpen
© 2008 - 2020 Jettie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sporten: hoeveel is genoeg?Dat sporten gezond is weet iedereen. Een minimum aan sport wordt door iedereen aangeraden om een fit en gezond lichaam t…
Meest gevaarlijke sportenMeest gevaarlijke sportenSporten is bewegen. Het traint de spieren, houdt de conditie op peil en zorgt voor een algehele geestelijke en lichameli…
Sportblessures: voorkomen is beter dan genezenSportblessures: voorkomen is beter dan genezenIs sport wel zo gezond als beweerd wordt? Hoe zit het dan met blessures? Is sporten onnodig risico nemen, of kunnen we v…

Non-competitieve sportNon-competitieve sportSporten zijn meestal prestatiegericht. In veel gevallen leidt prestatiedrang tot competitie. Kan het ook anders?
Het spectaculaire badmintonBadminton bestaat al heel lang en men denkt dat deze sport uit India afkomstig is. Daar werd namelijk de sport Poona ges…

Reageer op het artikel "Sporten: gezond of ongezond?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Willem, 03-04-2012 15:49 #3
@Hoi: eten is slecht? Eten is noodzakelijk. Gewoon gezond eten, en je hoeft geen belachelijke porties te consumeren. Zolang er maar een goede balans zit in sporten en rust, is sporten gezond. Topsporters leven gemiddeld minder lang. "Topsport is waar plezier ophoudt", en niet zonder reden.

Wat ik me afvroeg: deze cijfers lijken me erg gedateerd aangezien het nog in guldens staat aangegeven. Uit welk jaar zijn deze cijfers, en wat is de bron? :)
Verder nuttige algemene informatie.

Rjakie, 10-01-2012 15:11 #2
Beste auteur,

Kunt u me uitleggen hoe u aan de rekensom besparing van 1,6 miljard gulden besparing komt? Ik zit dit artikel te lezen en snap het niet helemaal?
Alvast bedankt

grt

Hoi, 10-04-2011 12:36 #1
Wat weer slecht aan sporten is is dat je meer moet eten. eten is slecht! maar een half uur bewegen is idd wel goed. het is ook geestelijk wel goed.

Infoteur: Jettie
Laatste update: 06-01-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Reacties: 3
Schrijf mee!