Meest gevaarlijke sporten

Meest gevaarlijke sporten Sporten is bewegen. Het traint de spieren, houdt de conditie op peil en zorgt voor een algehele geestelijke en lichamelijke gezondheid. Toch kan soorten ook gevaarlijk zijn. Sommigen sporten geven meer kans op blessures. Er zijn extreem gevaarlijke sporten, die meer dodelijke slachtoffers met zich meebrengen.

Sporten: gezond of gevaarlijk?

Sporten is gezond. Bewegen is goed voor het lichaam, het traint de spieren, houdt de conditie op peil en geeft een ontspannen gevoel. Door regelmatig te sporten, krijgt het lichaam voldoende beweging om gezond te blijven. maar toch kan sporten ook gevaarlijk zijn. Sommigen sporten geven meer kans op blessures, zoals bij voetbal. Andere sporten zijn ronduit gevaarlijk te noemen.

Wie gezond en veilig wil sporten, kiest voor een sport met weinig kans op blessures en neemt de nodige voorzorgsmaatregels in acht. Dit houdt in: het dragen van beschermende kledij of hoofddeksels en het opvolgen van de veiligheidsregels.

De meest dodelijke sporten

De meest gevaarlijke sport waarbij de meeste dodelijke ongevallen ontstaan, is de paardenrensport. Dit geldt voor zowel de jockeys die op een renpaard zitten, als voor de sulky riders (karretjes die achter een renpaard hangen).

Parachutespringen is een sport die op de tweede plaats staat als meest dodelijke sport. Ook hanggliding is een gevaarlijke luchtsport. Het duiken met onderwater apparatuur is tevens een gevaarlijke sport.

Hoewel gedacht wordt dat de meeste dodelijke ongevallen voorkomen bij de motorsport, staat deze sport toch pas op de vijfde plaats als meest dodelijke sport. Ook boksen brengt jaarlijks dodelijke slachtoffers.

Jaarlijks overlijden twaalf Nederlandse sporters ten gevolge van een ongeval tijdens de sport. Het gaat hier om een niet-natuurlijke dood.

De meeste blessures

Voetbal is een sport waarbij de meeste blessures worden opgelopen. Gymnastiek is een populaire tweede sport die vaak blessures met zich meebrengt. Daarna volgt paardrijden en hockey. Ook met hardlopen komen steeds meer blessures voor. Jaarlijks worden 160.000 sporters behandeld op de SEH (spoedeisende hulp). In totaal gaat het om 1.5 miljoen sportblessures per jaar: de meeste mensen gaan niet naar een arts.

Contactsporten geven meer kans op blessures dan sporten waarin men minder contact heeft met anderen. Vooral veldsporten geven de meeste kans op blessures. Veldsporten zijn sporten die op een veld worden beoefend met meestal twee teams: voetbal, hockey, korfbal, basketbal.

De sport met het minst aantal blessures is zwemmen. Hierbij hangt de tak van de sport wel vanaf: duiken van een hoge plank (schoonspringen) geeft meer kans op blessures dan wedstrijdzwemmen.

Sportdoden

De term sportdoden wordt de laatste jaren steeds meer gehoord. Het gaat hier om een plotselinge hartstilstand tijdens het sporten. Vaak heeft de sporter voorafgaande aan de hartstilstand al enkele klachten gehad zoals zweten, pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen en/of vermoeidheid. Deze klachten komen voor enkele dagen tot enkele weken voor de uiteindelijke hartstilstand.

Bij een sportdode verplaats een bloedpropje in het lichaam zich door het bewegen en sluit zo bijvoorbeeld een kransslagader af, waardoor een hartstilstand ontstaat. Jaarlijks sterven in Nederland 200 tot 400 mensen tijdens de sport door een hartstilstand.

Hoofdblessures

Jaarlijks lopen 65.000 Nederlandse sporters een hoofdblessure op. Als het gaat om hoofdblessures, komt dit het meest bij zaalvoetballers voor (3.500 gevallen per jaar). Daarna volgt hockey (2.700), zwemmen (1.400) en paardrijden (1.100). Deze cijfers zijn bijzonder te noemen, omdat bij de dodelijke ongevallen paardrijden op nummer 1 staat en zwemmen de minste kans op blessures geeft.

Jaarlijks lopen 1.300 sporters een hersenschudding op. Ander hersenletsel is voor rekening van 700 sporters per jaar.

Ziekenhuisopnamen

jaarlijks worden ongeveer 12.000 sporters opgenomen in het ziekenhuis na een sportongeval. de meeste sporters betreft voetballers, daarna bewegingsonderwijs, gevolgd door paardrijders. Sporten als korfbal, basketbal, handbal, squash en rugby geeft betrekkelijk weinig ziekenhuisopnamen na een ongeval.

Dragen van beschermende kleding tijdens de sport

Veel sporten hebben kleding ontwikkeld die de sporter beschermen tegen valpartijen, slagen of stoten. Voor paardrijden is dit de cap, rijlaarzen en bodyprotector. Voor motorrijders is dit de helm, motorrijpak, laarzen en handschoenen. Fietsers dragen een fietshelm. Voetballers dragen scheenbeschermers. Skaters dragen een helm, knie, pols en elleboogbeschermers. Iedere spoort heeft zijn eigen beschermende kleding en helm/cap/hoofddeksel. Belangrijk is om deze te gebruiken voor de sport die men uitoefent. Een fietshelm is getest op krachten die worden uitgeoefend tijdens een val van een fiets, en is daarom niet geschikt om een klap van een paardenhoef op te vangen. Een motorrijhelm geeft weliswaar meer bescherming tijdens het paardrijden, maar biedt onvoldoende bewegingsvrijheid tijdens het paardrijden en zou daardoor juist een ongeluk in de hand werken.

Ga bij de aanschaf van beschermende kledij altijd uit van het keurmerk. Zonder keurmerk kan de veiligheid niet gegarandeerd worden. Het dragen van beschermende kledij tijdens de sport geeft geen uitsluitsel van blessures, maar kan deze wel aanzienlijk verminderen.

Een goede warming-up voor de sport verkleint ook de kans op blessures. Wie met koude spieren gaat sporten, heeft meer kan op scheurtjes in de spieren. Tijdens contactsporten is het belangrijk om geen uitstekende voorwerpen met zich mee te dragen of om te hebben. Sieraden worden in de meeste gevallen dan ook sterk afgeraden.

Controleer beschermende kledij altijd na een ongeval. Vooral helmen/ caps zijn vaak minder betrouwbaar na een val. Een scheurtje in een cap of helm is niet altijd van buitenaf op te merken. Een cap of helm die een deuk of scheur aan de buitenkant vertoont, is in ieder geval niet veilig meer. Ook een krakende helm of cap kan een teken zijn voor een beschadiging. Beschermende kledij dat gescheurd is of niet meer stevig aanvoelt, dient ook vervangen te worden.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Astma en sportenAstma en sportenSporten is voor mensen met astma heel goed mogelijk. Wanneer de astma met medicijnen goed onder controle is te houden ho…
Vind binnen een jaar je favoriete sport!Vind binnen een jaar je favoriete sport!Wil je schaatsen? Wandklimmen? Paaldansen? Soms is het lastig in te schatten wat nu de sport is die bij jou past. Daarbi…
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…

Sporten en bewegen op een makkelijke manierSporten en bewegen op een makkelijke manierIedereen weet dat sporten gezond is. Ideaal is drie keer per week een halfuurtje tot een uurtje sporten. Toch lukt het v…
Verspringen mannen: wie kraakt de 9 meter?Bij geen enkel sportonderdeel is het vestigen van een wereldrecord zo’n sinecure is als bij het verspringen. Dat komt om…
Bronnen en referenties
  • http://www.sportzorg.nl/upload/Files/Cijfers%20blessures
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.