Sporten en bewegen op een makkelijke manier

Sporten en bewegen op een makkelijke manier Iedereen weet dat sporten gezond is. Ideaal is drie keer per week een halfuurtje tot een uurtje sporten. Toch lukt het vaak niet om dit te doen als drukbezette man of vrouw. Er zijn een paar manieren om toch een paar minuten sportwinst te boeken die je niet veel tijd of geld zullen kosten.

Snelle tips

Deze snelle sporttips kent iedereen en ze zijn daadwerkelijk effectief. Hier staan ze verzameld op een rijtje. Aan jou de keuze.
 • De trap nemen in plaats van de lift.
 • Eén halte vroeger afstappen van de tram of de bus.
 • Een bos- of strandwandeling met je kinderen maken in plaats van in de zetel te hangen in het weekend. Dit bevordert ook het contact met je familie, dus twee vliegen in één klap!
 • Strijken terwijl je tv kijkt. Strijken is een saai klusje maar je werkt wel aan je conditie terwijl je het doet. Je zal er geen topsporter door worden, maar je maakt tv kijken wel actiever. En tijdens het strijken kan je niet snacken!
 • Buikspieren spannen terwijl je kookt, wacht, aanschuift dus eigenlijk overal!
 • Met de fiets naar de winkel. Investeer in goede fietstassen en een regenjas en je hebt geen excuses meer.
 • Werken in de tuin. Je lichaam heeft er baat bij en je geest ook als je daarna kan genieten van een mooi verzorgde tuin om in te lezen, spelen of rusten.
 • Koop een yogamatje en doe elke avond of morgen een aantal oefeningen. Dit moet niet lang duren, maar als je dit consequent doet zal je toch effect zien na een tijdje.
 • Investeer in een fitnesstoestel voor thuis. Je kan dit zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt, maar daarna heb je wel altijd een manier om aan je conditie te werken zonder dat je er de deur voor uit moet.
 • Ga een avondje dansen in plaats van een avondje iets drinken.
 • Koop een WII of een ander sportspel en leef je uit voor je tv.

Natuurlijk kan je je ook aansluiten bij een sportclub. Dit is iets duurder dan bovenstaande tips, maar dit kan wel beter motiveren. Als je er veel voor betaald hebt dan ben je misschien geneigd om meer te gaan. Er zijn ook verschillende boeken uitgebracht die je op weg helpen om te starten met een sport naar keuze. Denk maar aan start to run, start to bike en andere sportboeken. Dit alles kan je combineren met een app en zo op je eigen tempo verder geraken in je sport. Vergeet niet dat sporten niet betekent dat je nu meer kan eten. Sporten alleen zal voor weinig gewichtsverlies zorgen, dus wie wil vermageren past ook zijn eetpatroon aan. Maar wie voornamelijk op een betere conditie mikt heeft ook geen vrijgeleide op eetgebied! Als je extra eet zal je extra kilo's meezeulen en die zullen je niet helpen op weg naar een goede conditie. Wie echter een normaal eetpatroon volgt met niet teveel buitensporige uitspattingen, zal al snel een verschil voelen als je een paar keer per week extra beweegt.

Handige hulpjes

Starten is makkelijk, volhouden niet. Schakel deze hulpjes in als je op weg bent naar een betere conditie.
 • Sportapplicaties zoals Runkeeper, Runtastic Pro, enz. Veel van deze app's zijn gratis en werken een beetje als een gratis personal trainer. Je kan bijhouden hoeveel en hoelang je hebt gesport, doelen instellen, je gewicht tracken etc. Kortom, alles om gemotiveerd te blijven!
 • Je man, vrouw, moeder, collega of huisgenoot inschakelen! Roep de hulp in van anderen om mee te doen of je te steunen. Zeg dat je werkt aan je conditie en vraag of ze je willen steunen. Ze kunnen een extra zetje zijn als je geen zin hebt om de zetel uit te komen. Nog leuker wordt het als ze meedoen!
 • Stel een plan op. Wat wil je bereiken en wanneer? Kies voor haalbare doelstellingen en probeer deze te halen. Stel een leuke beloning zoals een weekendje weg of een verwendagje hiertegenover zodat je weet waarvoor je werkt.
 • Maak alles visueel. Hang een weekplanner op je deur of ijskast en schrijf op wanneer je welke sportactiviteit zal uitoefenen. Kleur groen als je de activiteit hebt uitgevoerd en rood als je het niet deed. Schrijf er ook bij waarom. Na een maand evalueer je en stel je je schema eventueel bij.
 • Hou een eet- en sportdagboek bij. Noteer je gewicht, wat je eet en welke activiteit je hebt uitgeoefend per dag. Zo zie je jezelf evolueren en word je ook geconfronteerd met je gedrag.
 • Geef niet op als je een keer de mist in gaat. Een keer afwijken van je plan en dan verdergaan is nog altijd beter dan opgeven! Vergeet ook niet dat sport ook leuk kan zijn! Zie het niet als een opgave maar als een keuze of een vrijetijdsbesteding. Je hoeft de olympische spelen niet te halen, maar alle beetjes om langer gezond te leven zijn mooi meegenomen.

Goed begonnen...

Wie beslist heeft om op een rustig tempo bezig te zijn met sport zal hier al snel de voordelen van zien. Je zal niet onmiddellijk gespierder worden, maar wie volhoudt zal duidelijk een verschil in kracht en conditie merken. Je zal niet buiten adem geraken als je een trap oploopt of achter je kinderen aanholt. Je zal sneller kunnen fietsen door stevigere beenspieren en rugpijn vermindert als je gordel (buik- en rugspieren) alles helpt ondersteunen. Tenslotte voel je je waarschijnlijk ook beter en fitter en dit heeft een positief effect op je humeur!
© 2012 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…
Gezonder bewegen!Gezonder bewegen!Gezond bewegen is belangrijk voor ieder mens om zodoende zonder al te veel lichamelijk klachten door het leven te gaan.…
Hoeveel beweging heb je nodig?Hoeveel beweging heb je nodig?Iedereen weet dat voldoende bewegen goed voor je is. Het is gezond en je voelt je beter. Maar wanneer beweeg je genoeg?…
Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Welke Sportschool in Rotterdam is nu het meest geschikt voor het bereiken van uw persoonlijk fitnessdoelen? In Rotterdam…

Je eerste mountainbike kopenJe eerste mountainbike kopenAls je een mountainbike koopt moet je natuurlijk rekening houden met de kwaliteit en je budget. Vooral de afmontage van…
Meest gevaarlijke sportenMeest gevaarlijke sportenSporten is bewegen. Het traint de spieren, houdt de conditie op peil en zorgt voor een algehele geestelijke en lichameli…
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.