Klassieke vormen van fitness

Klassieke vormen van fitness De klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere vorm van fitness heeft zijn specifiek voordeel voor de gezondheid. Algemeen is fitness een aanrader als je op termijn veel calorieën wilt verbranden. Wanneer je nog geen ervaring hebt met fitness is het zeer belangrijk om er voorzichtig mee te starten om je lichaam niet meteen te overbelasten. Fitness kan ook leuk zijn om in groep te doen en op die manier is het interessant om je sociaal leven wat aan te scherpen, maar je kan het ook prima alleen thuis doen.

Spinning

Men installeert zich staand of zittend op een hometrainer om zo onder leiding van een instructeur op muziek te fietsen. Via de fiets kan men ook de weerstand opbouwen, alsof het lijkt dat men op de bergen aan het fietsen is. De oefeningen die hier gedaan worden zijn: korte sprints trekken, fietsen op een vlakke weg of fietsen tegen weerstand. Dit alles in afwisseling met elkaar.
Spinning is zeer goed om calorieën te verbranden en goed voor de beenspieren, longen en het hart.

Cardiotraining

Bij cardiofitness wordt een specifiek trainingsprogramma afgesteld op de gemeten hartslag. Omdat de training niet te intensief mag worden opgevoerd, richt men zich tot de hartslag van desbetreffende persoon. Op basis hiervan kan men dan de conditie opbouwen en proberen afvallen. Men gebruikt de vetreserves van het lichaam hier als brandstof.
Cardiotraining is dus goed voor het verbranden van vet en calorieën en voor de conditie van de longen.

Step aerobics

Via een typisch opstapbankje waar je beurtelings op en af stapt richt je je vooral tot de algehele conditie van je onderste ledematen.
Step aerobics is dus ideaal om de conditie van je benen, heupen en billen te verbeteren

Zumba

Men doet hier aan fitness op Latijns-Amerikaanse muziek onder de vorm van dans en lichaamsbeweging. Alberto 'Beto' Perez bedacht deze vorm. Zumba betekent: snel bewegen en veel plezier hebben'. Het is een Colombiaans-Spaanse naam.
Zumba wordt vaak gedaan door mensen die snel willen afvallen, want door deze sport verbrand je veel calorieën, tot wel 1000 per uur.

Aquagym

Hier doet men aan fitness in het water. Dit kan ondermeer zijn: steps, jogging, zumba of pilates. Omdat je in het water sport word je lichaamsgewicht serieus verlaagd. Het verlaagt de kans op overbelasting van spieren en gewrichten.
Naast de algemene verbetering die het voor de conditie van het lichaam kan hebben, is deze sport dus zeker ook een aanrader voor mensen die rug- of gewrichtsklachten hebben en toch wensen te sporten.

Striding

Deze vorm is geschikt voor jong en oud. Men installeert zich op een loopband of fiets met een geschikte hellingsgraad. Dit met een afwisselend tempo en de grootte van de stappen die je moet zetten.
Het is goed om de heupen, de kuiten en de billen te trainen.

Fitness als sociale bezigheid

Al deze vormen van fitness zijn in groep en vaak met een leuk muziekje op de achtergrond. Fitness is dus niet alleen goed voor het lichaam, maar het is ook een aangename sociale bezigheid.

Thuis fitnessen

Om te kunnen fitnessen hoef je niet naar een aangepaste fitnesszaal. Evengoed kan je dit alleen thuis doen en een geschikt apparaat aankopen (bijvoorbeeld een hometrainer of aerobicstep). Hiernaast kan je ook leren van verschillende DVD's met instructies hoe je een vorm van fitness kan beoefenen, zoals bijvoorbeeld Zumba.
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba is een combinatie van aerobics en een vereenvoudigde vorm van Latin Dance. Met Zumba kun je, volgens wetenschapper…
Zumba Fitness 1 en 2 voor de WiiZumba Fitness 1 en 2 voor de WiiEr zijn erg veel dansspellen voor de Wii verkrijgbaar en het is lastig om daar een leuke uit te kiezen. Aanraders zijn J…
Vormen van groepslessen bij fitnessSportscholen bieden niet alleen fitness aan, bij de meeste scholen kun je ook sporten in de vorm van klasjes of groepsle…
Virtual Spinning, op een leuke manier calorieën verbrandenVirtual Spinning, op een leuke manier calorieën verbrandenVirtual spinning is een nieuwe en unieke sensatie op sportgebied. Door te kijken naar een groot videoscherm, waant u zic…

Bootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: steeds vaker hoor je ervan of lees je erover. Het is een sportmethodiek die in de Verenigde Staten is ontstaan…
Tabata interval trainingTabata interval training is een manier van het trainen van je lichaam, ontworpen en uitgewerkt door de Japanse onderzoek…
Bronnen en referenties
  • Goed gevoel mei 2011 ; overzicht fitness.
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 27-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.