Bootcamp: Sporten in de natuur

Bootcamp: Sporten in de natuur Bootcamp: steeds vaker hoor je ervan of lees je erover. Het is een sportmethodiek die in de Verenigde Staten is ontstaan en is gebaseerd op de trainingsroutine van het Amerikaanse leger. Tijdens een bootcamp training doe je verschillende oefeningen in de natuur. Voor mensen die graag sporten, maar niet van de sportschool houden is een bootcamp training de ideale uitkomst. Een bootcamp training is een full body workout en is geschikt voor zowel mannen als vrouwen, op alle fitness niveau’s. Het accent van een bootcamp training ligt op afvallen en het vergroten van kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en behendigheid.

In de buitenlucht

Tijdens een bootcamp training, sport je altijd in de buitenlucht. Er worden allerlei oefeningen gedaan waarvoor je geen apparaten nodig hebt, maar dingen uit de natuur. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bankjes, boomstronken en trapjes, maar ook aan je eigen lichaamsgewicht (in de vorm van push ups bijvoorbeeld) wordt gebruikt als “fitness apparaat”. Ook doe je oefeningen samen met andere mensen.

Aan het trainen in de buitenlucht zit natuurlijk wel een nadeel: het kan slecht weer zijn buiten. Weer of geen weer, een bootcamp training gaat altijd door. Je moet dus niet bang zijn voor een regenbui of harde wind.

Variatie

Tijdens een bootcamp training wordt er veel gevarieerd met oefeningen. Basis oefeningen, zoals push ups, sit ups en squats worden in hoog tempo afgewisseld met spring- en hurkoefeningen, sprints, kikkersprongen en hardlopen. Daarnaast doe je ook oefeningen met dingen die je onderweg tegenkomt. De al eerder genoemde bankjes, boomstronkjes en trapjes zijn hier een voorbeeld van.

Waarom zijn bootcamp trainingen zo populair?

Bootcamp trainingen zijn erg populair, omdat je in korte tijd erg fit wordt. Tijdens een bootcamp training wordt er in een groep getraind. Omdat iedereen elkaar motiveert, houd je een bootcamp training langer vol dan een training in de sportschool, waar je meestal in je eentje aan het sporten bent en dus geen motivatie van anderen krijgt.

De voordelen van bootcamp trainingen

De eerste voordelen van een bootcamp training zijn al genoemd: je sport in de gezonde buitenlucht, een bootcamp training is gevarieerd en het trainen in groepsverband geeft je extra motivatie. Maar wat zijn nou nog meer voordelen? Hier staan een aantal voordelen op een rijtje:
  • Je wordt snel fit;
  • Je valt snel af en je verbrandt meer calorieën dan met een training in de sportschool;
  • Het maakt niet uit wat jouw niveau is of hoe goed jouw conditie is. Het is voor iedereen toegankelijk;
  • Bootcamp trainingen vergroten je zelfvertrouwen

Kosten

Bootcamp trainingen zijn goedkoper dan een abonnement op de sportschool. De meeste organisaties die bootcamp trainingen aanbieden, geven je de mogelijkheid om per les te betalen of een strippenkaart aan te schaffen. Zo kun jij trainen wanneer jij wilt en zit je niet vast aan een vast bedrag wat je per maand betaalt. Er zijn ook organisaties die een gratis proefles aanbieden. Weet je dus nog niet zeker of een bootcamp training wat voor jou is? Dan is een gratis proefles een ideale uitkomst. Zo kun je eerst een keertje meetrainen en daarna pas kiezen of je het vaker wilt doen.

Locaties van bootcamp trainingen

Op steeds meer plaatsen in Nederland kun je meedoen aan bootcamp trainingen. Het is aan te raden om op Google te zoeken naar een locatie bij jou in de buurt.
© 2011 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bootcamp training heeft behalve voordelen ook nadelenBootcamp training heeft behalve voordelen ook nadelenBootcamp is een fitness training die zich al jarenlang in een grote populariteit mag verheugen. Het is inmiddels een ver…
Waarom is buiten sporten beter voor je?Waarom is buiten sporten beter voor je?De natuur is goed voor ons - dat is iets wat je misschien al vermoedde, maar het is ook bewezen dat wanneer je buiten sp…
Welke sport past bij jou?Het is belangrijk om in beweging te blijven. Sporten brengt immers grote voordelen met zich mee voor zowel lichaam als g…

Wat is spierpijn?We hebben het allemaal wel eens ervaren, de dag na een zware inspanning. De spieren voelen ‘stijf’ en pijnlijk, waardoor…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…
Bronnen en referenties
  • Leeftijdsloze schoonheid: Snel slank en fit met hippe bootcamp training http://www.leeftijdlozeschoonheid.nl/Artikel/Snel-slank-en-fit-met-hippe-bootcamp-training-A156.php
  • Bootcamp Nederland: http://www.bootcampnederland.nl
Mirjamsel (66 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.