Welke sport past bij jou?

Het is belangrijk om in beweging te blijven. Sporten brengt immers grote voordelen met zich mee voor zowel lichaam als geest. Mensen zijn na het sporten vaak blij en ontspannen. Maar ook zien ze er gezonder uit en presteren ze beter op het werk. Er zijn dus genoeg redenen op te noemen waarom bewegen zo belangrijk is. Maar om voldoende in beweging te blijven is het een pre om een leuke sport te beoefenen. Een sport die niet bij jou past zou kunnen leiden tot veel verzuim. Kies daarom een sport uit die bij jouw persoonlijkheid past. Maar hoe doe je dat?

Sport en persoonlijkheid

Voor iedereen is er wel een sport om te beoefenen. Er bestaan wereldwijd maar liefst 250 verschillende sporten. Van yoga tot pilates en van rolschaatsen tot tennis. Toch is het voor veel mensen moeilijk een keuze te maken. Ze weten namelijk niet wat voor een sport bij hun persoonlijkheid past. Gelukkig kunnen de meeste sporten worden onderverdeeld in zes categorieën: de competitieve sporter, de anti-stress sporter, de avontuurlijke sporter, de sociale sporter, de expressieve sporter en de gedreven sporter. Iedere sportpersoonlijkheid heeft een aantal sporten dat in zijn categorie past. Benieuwd naar jouw sportpersoonlijkheid? Ontdek welke type je bent en wie weet ben je morgen al aan het sporten!

Diverse sportpersoonlijkheden

Competitieve sporter

Competitieve sporters zijn strijdlustige sporters die graag iedere wedstrijd willen winnen. Het zijn mensen die kicken op spannende competities en daar hun energie uithalen. Tussen de wedstrijden door zijn ze veelal te vinden bij trainingen waar ze bezig zijn met hun technieken. De competitieve sporter wil namelijk graag winnen door middel van zijn originele techniek. Daarom haalt hij al vaak voldoening uit het verbeteren van het spel. Bovendien zijn competitieve sporters bijna altijd aanwezig bij iedere training en competitie. Enkele sporten die bij een competitieve sporter horen zijn: badminton, tennis, squash en wielrennen.

Anti-stress sporter

Anti-stress sporters zijn sporters die vooral op zoek zijn naar ontspanning. Ze willen echter geen zware trainingen waarbij er veel gezweet wordt. Toch verlangen ze naar zowel lichamelijke als geestelijke fitheid. Anti-stress sporters zijn daarom veel te vinden in rustgevende centra met volop ruimte voor spirituele ontwikkeling. Bovendien vindt dit type sporters het heerlijk alles om hen heen te vergeten zodat ze loskomen van de dagelijkse sleur. Anti-stress sporters halen daarom voldoening uit een langzame, intense training die in een groep of één-op-één gedaan kan worden.
Sporten die bij een anti-stress sporter horen zijn: pilates, tai chi, yoga en zwemmen.

Avontuurlijke sporter

Avontuurlijke sporters zijn sporters die graag spanning in hun sport beleven. Dit type houdt van opwinding en sensatie. Hij is vooral te vinden bij sporten die zijn hart sneller laat kloppen. Van skiën tot parachute springen en van ballonvaren tot zeilen. Een avontuurlijke sporter gaat iedere uitdaging aan. Avontuurlijke sporters zijn vooral buiten te vinden. De natuur biedt immers vele mogelijkheden om extreme sporten te beoefenen. Ze zijn op zoek naar een sport die zowel lichamelijk als geestelijk grote uitdagingen biedt. Enkele sporten die bij een avontuurlijke sporter horen zijn: survivallen, kitesurfen, mountainbiken en raften.

Sociale sporter

Sociale sporters zijn sporters die geneigd zijn om in teamverband te sporten. Een sociale sporter houdt van tactiek, strategie en samenwerking. Ze prefereren sporten die in teamploegen worden gespeeld.. Er bestaan echter verschillen tussen sociale sporten. Zo kent de ene sport meer individualiteit dan de andere. Sociale sporters zijn op zoek naar een sport die zowel lichamelijk als sociaal van aard is. Daarom zijn ze vaak te vinden bij uiteenlopende sporten waarbij er de mogelijkheid bestaat nieuwe mensen te leren kennen. Bij dit type staat vooral gezelligheid voorop!
Sporten die bij een sociale sporter horen zijn: groepstrainingen (aerobics, pilates etc.), handbal, hockey, korfbal, voetbal,volleybal en hardlopen of zwemmen in groepsverband.

Expressieve sporter

Expressieve sporters zijn mensen die zichzelf graag uitdrukken via een sport. Ze zijn vaak creatief van aard, maar krijgen tijdens hun werkuren niet de mogelijkheid zich te uiten. Daarom willen deze types op een creatieve manier een sport beoefenen.
Een expressieve sporter is na een dag hard werken nog vrij actief. Vandaar zijn ze veel te vinden op plekken waar ze hun energie kwijt kunnen. Dat kan zowel buiten- als binnenshuis.
Sporten die bij een expressieve sporter horen zijn: bachata, jazzballet, kunstschaatsen, salsa, streetdance en turnen.

Gedreven sporter

Gedreven sporters zijn sporters die ontzettend fanatiek zijn. Een gedreven sporter houdt van veel beweging en is meer dan drie keer per week te vinden in de sportschool. Ze zijn vooral professioneel als het gaat om het menselijk lichaam. Welke voeding heeft het lichaam bijvoorbeeld nodig om tijdens het sporten over voldoende brandstof te beschikken? Dat zijn vragen waar een gedreven sporter zich met oprechte interesse mee bezighoudt. Gedreven sporters gaan door waar andere sporters stoppen!
Enkele sporten die bij een gedreven sporter horen zijn: hardlopen, fitness en turnen.
© 2015 - 2024 Saidasilvia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolDe leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolHet zoeken van een leuke sport kan heel moeilijk zijn. Daarnaast speelt motivatie vaak een grote rol. Sporten wordt niet…
Piloxing nieuwe fitness-rage: Pilates, boksen en dansenPiloxing, een nieuwe vorm van fitness. Overgewaaid uit Amerika zet het voet op Europese bodem. Een combinatie van Pilate…
Bootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: steeds vaker hoor je ervan of lees je erover. Het is een sportmethodiek die in de Verenigde Staten is ontstaan…

Showdown: Tafeltennis voor blinden, slechtzienden én ziendenShowdown: Tafeltennis voor blinden, slechtzienden én ziendenShowdown is gekend als een blindensport, maar blind of slechtziend zijn is geen vereiste om showdown te beoefenen. Deze…
Garmin Forerunner 920XT: veelzijdige activity trackerGarmin Forerunner 920XT: veelzijdige activity trackerDe Garmin Forerunner 920XT is een geavanceerde fitnesstracker met ontzettend veel functies. Het is één van de duurdere s…
Bronnen en referenties
  • Foto: Pixabay
  • Weightwatchers (2015). Welke sport past bij jouw stijl? Geraadpleegd op vrijdag 31 juli 2015, van http://www.weightwatchers.nl/util/art/index_art.aspx?tabnum=1&art_id=121025
  • Fitsports (2015). Sportpersoonlijkheid. Geraadpleegd op 31 juli 2015, van http://www.fitsports.nl/sportcoaching/jouw-sportpersoonlijkheid.html
Saidasilvia (36 artikelen)
Laatste update: 15-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.