Vormen van groepslessen bij fitness

Sportscholen bieden niet alleen fitness aan, bij de meeste scholen kun je ook sporten in de vorm van klasjes of groepslessen. De ene school biedt een uitgebreider pakket aan dan de andere, maar voor wie geen zin heeft om zich in zijn eentje zwetend van apparaat naar apparaat te slepen, bieden de groepslessen een uitkomst. Bodyshape, Yoga, Pilates, Steps, Aerobics... Wat is nu wat en wat is geschikt voor jou?

Spinning

Spinning is waarschijnlijk de meest bekende vorm van groepslessen. Dit is een gezamenlijke fietstraining waarbij het tempo en de zwaarte worden afgewissels. Ideaal om je benen en je billen te trainen, je conditie te verbeteren en vet te verbranden.

Aerobics

Door middel van een serie oefeningen dat op een dansje lijkt train je je gehele lichaam. Kracht, flexibiliteit, coördinatie en tact worden getraind door middel van een cardio work-out en oefeningen op de vloer om je spieren te trainen.

Steps

Op, over en rond een verstelbaar bankje worden eenvoudige oefeningen gedaan om vet te verbranden en spiergroepen te versterken. Omdat je veel op en van het bankje afstapt, wordt vooral je onderlichaam goed getraind en dus strakker.

Bodyshape

Dit is een conditietraining op muziek waarbij het de bedoeling is om een strakker lichaam te vormen. De nadruk ligt op het versterken van de spieren, leningheid en kracht. Na een warming-up waarbij de hartslag en ademhaling op een goed niveau komen en de spieren worden doorbloed, volgt een aerobics sessie. Hierna worden op de grond oefeningen gedaan om de spieren te versterken. De nadruk ligt hierbij op de billen, benen en buik, maar ook de armen, schouders en rug worden niet overgeslagen.

Bodypump

Bodypump doe je om een betere conditie te krijgen en vet te verbranden. Het is een aerobics work-out op harde muziek waarbij je de oefeningen en dansjes doet met gewichten om de spieren nog meer te versterken. Naast de gewichten worden er ook steps en halters gebruikt.

Bodycombat

Deze cardio work-out op harde muziek bevat veel elementen van vechtsporten zoals karate, taekwondo, tai chi en boksen waarbij het zwaartepunt ligt op vetverbranding en cardio-fitness. Daarnaast train je ook diverse spiergroepen.

Bodybalance

Bodybalance is een mix van yoga, tai chi en pilates. Het bestaat uit rekoefeningen, bewegingen en houdingen waarbij een gecontroleerde ademhaling belangrijk is. Hierbij gaat het om flexibiliteit en kracht op te bouwen zodat het lichaam weer in harmonie komt. Niet alleen een sport waarbij het lichaam sterker en strakker wordt, maar waarbij je ook even van de stress van alledag kan ontkomen.

Body Attack

Deze intensieve cardio work-out draait om kracht en uithoudingsvermogen. Het is een combinatie van aerobics en oefeningen om kracht en stabliteit van het onder- en bovenlichaam op te bouwen.

Bodyjam

Bodyjam is een cardio work-out die gebaseerd is op verschillende recente dansbewegingen op recente muziek. Het doel ligt niet alleen op uithoudingsvermogen en vetverbranding, maar ook op het plezier van dansen.

Yoga

Yoga neemt de laatste steeds meer in populariteit toe. De nadruk ligt op een combinatie van lichaamsoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Terwijl het bij yoga draait om de eenheid van het lichaam, de geest en het spirituele wezen, is het wel degelijk een sport. En je hoeft niet je hele levenswijze erop aan te passen om het te beoefenen. Naast de balans tussen lichaam en geest, ben je bij yoga bezig om leniger en krachtiger te worden, je gewrichten worden soepeler en je masseert je inwendige organen. Verwacht geen actieve dansjes, maar juist een soepele, rustige manier van bewegen in een staande, zittende en liggende houding.

Poweryoga

Zoals de naam al zegt, is poweryoga een een krachtigere en dynamischere manier van yoga. De elegantie en gracieusheid van normale yoga zijin ook hier terug te vinden, maar de houdingen zullen meer in elkaar overvloeien dan. Je bereikt dezelfde doelen als yoga, maar bij poweryoga draait het vooral om de energiestromen in het lichaam te activeren.

Dynamic Yoga

Deze vorm van yoga richt zich vooral op energie en en vergt meer inspanning, maar onderscheidt zich van normale yoga door de vloeiende, dansachtige bewegingen op het ritme van de ademhaling. Dynamic yoga is naast de balans tussen lichaam en geest en de versterking van spieren, ook goed voor een verbetering van het het uithoudingsvermogen.

Pilates

Pilates lijkt op yoga, maar houdt zich vooral bezig met het versterken van de spieren in je buik, bekken en rug zodat je overbelaste spieren ontlast en onderbelaste spieren versterkt. Je gebruikt je eigen lichaamsgewicht in de oefeningen die meestal liggen of zitten worden uitgeveord, maar ook wel eens staand. Ook bij pilates is de ademhaling belangrijk en gaat het uiteindelijk om een goede balans in het lichaam te krijgen. De bewegingen worden vloeiend uitgevoerd. Bij pilates worden vaak ook attributen gebruikt zoals een bal of een elastiek.

Overige groepslessen

Naast de bovengenoemde groepslessen zijn er nog tal van andere vormen die meestal gebaseerd zijn op bovenstaande vormen van bewegen. Zo kun je bij sommige sportscholen aeroshape lessen volgen; een combinatie tussen bodyshape en aerobics, of zijn er lessen rpm; spinning maar dan met een vaste choreografie. Soms geven sportscholen hun lessen andere benamingen, maar zijn ze in feite hetzelfde als één van genoemde sporten.
© 2009 - 2024 Imke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…
Lekker sporten, ook binnenLekker sporten, ook binnenGelukkig is de groep mensen die sporten als “lekker” ervaart, groeiende. Maar het is altijd goed nog meer mensen enthous…
De zeven leukste sporten voor vrouwenDe zeven leukste sporten voor vrouwenDe vakantie zit er (bijna) op en het nieuwe school- en werkjaar kan weer beginnen. Tijd om weer actief te worden en jeze…
Trend: Barre FitnessEen vrouwelijke fitnesstrend mag het zeker genoemd worden, de barre fitness. Doutzen Kroes doet aan barre fitness en hee…

Gezond en snel herstellen na finish van hardloopwedstrijdGezond en snel herstellen na finish van hardloopwedstrijdOns lijf krijgt er tijdens een uitputtende hardloopwedstrijd vele malen meer van langs dan bij een hardlooptraining. Een…
Hardloopblessure door overbelasting van spieren en pezenHardloopblessure door overbelasting van spieren en pezenEen sportblessure kan zich gedurende weken, maanden ontwikkelen zonder dat je het merkt. Als de blessure zich dan eenmaa…
Imke (11 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.