Gezond en snel herstellen na finish van hardloopwedstrijd

Gezond en snel herstellen na finish van hardloopwedstrijd Ons lijf krijgt er tijdens een uitputtende hardloopwedstrijd vele malen meer van langs dan bij een hardlooptraining. Een wedstrijd lang constant op het hoogste tempo hardlopen, houdt een gezondheidsrisico in voor ons bewegingsapparaat, waarvoor je wel degelijk beducht moet zijn. Direct na afloop van de intensieve krachtmeting op een verstandige manier de spieren en pezen laten herstellen is daarom belangrijk om een (chronische) blessure te voorkomen.

Bij trainen gaan we zelden tot het gaatje

Een afstand van 5 tot 10km joggen, in een relaxed of pittig tempo, na afloop van een drukke werkdag of op een mooie ochtend, is een uiterst gezonde lichaamsbeweging. Zelfs al trekken we een paar pittige sprintjes, blijft het gezond voor de geest, het hart, de longen en de spieren.

De wedstrijd maakt een beest van ons

Als we echter deelnemen aan een wedstrijd of georganiseerde trimloop gaat er, ook bij ons eenvoudige amateurs, een knop in onze hersenen om. Vanaf het moment dat het startschot is gevallen, zijn we bezig het uiterste uit ons lichaam te persen. We blijken in staat een prestatie te leveren, die we onmogelijk zouden kunnen realiseren tijdens die individuele training. Het competitie-element en gezonde eerzucht maken buitengewone krachten in ons los. Maar langdurig diep gaan is niet zonder risico voor onze spieren, pezen, en gewrichten.

Hoe herstel je van de wedstrijd

  • Nadat je de finishlijn bent gepasseerd en even genoten hebt van het euforische gevoel, zorg je dat je niet kunt afkoelen en je drinkt wat.
  • Vervolgens is het van belang om in beweging te blijven waardoor de spieren niet kunnen afkoelen. Omdat bij plotselinge rust stijfheid(spierpijn) in onze spieren ontstaat als gevolg van de afvalstoffen die niet kunnen verdwijnen door de te snelle afkoeling van het spierweefsel.
  • De spieren nog een tijdje warm houden, zodat de afvalstoffen via doorbloeding de spieren kunnen verlaten, daar gaat het dus om. Het liefst een stukje uitlopen in relaxed tempo en tevens wat rek en strekoefeningen.
  • En vervolgens nog een paar honderd meter in rustig tempo uitlopen. Ook daarna niet gelijk een uur stijf in de auto zitten, maar liefst nog een kwartiertje wandelen.
  • Als we een hele marathon hebben gelopen is dit allemaal misschien te veel van het goede, maar probeer toch nog een honderd meter wat te dribbelen en te wandelen en ga zeker dan, vooral niet een hele tijd onbeweeglijk zitten, want de stijfheid die ontstaat zal des te hardnekkiger zijn. Dus laat een ander achter het stuur zitten!
  • Goede voeding en voldoende vocht maakt natuurlijk ook deel van het herstel uit.

De volgende dagen

  • De volgende dag, als we nog wat stijf zijn, kunnen we wat bewegen in de vorm van fietsen, wat wandelen, en wat gymnastische oefeningen.
  • De dag daarna lukt het meestal om een rustige ontspannend loopje te doen in heel relaxed tempo, alleen maar bedoeld om de spieren weer warm te maken. Daardoor een uitstekende remedie om de eventueel nog aanwezige stijfheid (afvalstoffen) volledig te laten verdwijnen.

De volgende wedstrijd

Elke week een wedstrijd is voor de meesten een ongezonde frequentie, dus het komend weekend geen uitputtingsslag maar lekker voor ons zelf lopen en de week daarop misschien weer een wedstrijdje.

Sportmassage

De een heeft meer behoefte aan regelmatige massage van de spieren dan de ander. Realiseer je dat een goede sportmassage een preventieve werking heeft op spierblessures. Dus 1x per 8 weken een "controlebeurt", om de beginnende mankementen te verhelpen, kan een hoop narigheid besparen. Dat hoeft niet per se direct na de wedstrijd maar kan ook een paar dagen later. Vergelijk het met een auto: als je nooit onderhoud pleegt kom je gegarandeerd een keer stil te staan.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke hardloopwedstrijden in NederlandIn Nederland zijn er jaarlijks honderden hardloopwedstrijden. Logisch ook, want hardlopen is steeds populairder geworden…
De beste voorbereiding op je eerste hardloopwedstrijdDe beste voorbereiding op je eerste hardloopwedstrijdDeelnemen aan een georganiseerde hardloopwedstrijd geeft een sensatie, die moet worden ervaren om te kunnen begrijpen. H…
Wat te doen tegen spierpijn?Wat te doen tegen spierpijn?Na een dag heerlijk sporten kun je de volgende dag wakker worden met een pijn in je spieren. Dit kan zelfs nog enkele da…
Griep en koorts, ongezonde tegenstanders bij het sportenGriep en koorts, ongezonde tegenstanders bij het sportenJe scoort goed op sportief gebied. Je wint wedstrijden en staat gunstig in de competitie. Vooral bij de volgende wedstri…

Sneller spieren opbouwen met creatineSneller spieren opbouwen met creatineCreatine: meer prestaties, minder vermoeidheid en snellere regeneratie. Met behulp van creatine en krachttraining kunt u…
Vormen van groepslessen bij fitnessSportscholen bieden niet alleen fitness aan, bij de meeste scholen kun je ook sporten in de vorm van klasjes of groepsle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.