Leuke hardloopwedstrijden in Nederland

In Nederland zijn er jaarlijks honderden hardloopwedstrijden. Logisch ook, want hardlopen is steeds populairder geworden bij jong en oud. Mocht je besluiten om aan een hardloopwedstrijd mee te doen, dan valt er in Nederland dus heel wat te kiezen. Niet alleen qua afstand, maar ook qua omgeving, tijdstip, grootte van het evenement en qua karakter. De bekendste hardloopwedstrijden zijn zo populair, dat zelfs niet iedereen kan meedoen. Terwijl er genoeg andere leuke hardloopwedstrijden te ontdekken zijn. Wat zijn de hardloopwedstrijden in Noord-, Midden- en Zuid-Nederland die zeker de moeite waard zijn om mee te maken?

Noord-Nederland

Berenloop Terschelling West-Terschelling

Hou je van wind, zand, bos, duinen, kou en een uitdaging? Dan is deze wedstrijd in het najaar wellicht wat voor jou. Startend vanaf vuurtoren Brandaris, de oudste vuurtoren van Nederland, maakt deze hardloopwedstrijd het mogelijk om te vechten tegen de elementen van dit mooie eiland. Een echte aanrader voor de bikkels onder ons. En bovendien is het leuk te combineren met een weekendje op het Waddeneiland.

Bommen Berend Loop - Groningen

Deze mooie hardloopwedstrijd is altijd tijdens het feest 'Gronings ontzet'. Behalve de halve marathon kun je hier kiezen voor 6,4 of 10 kilometer. Het parcours loopt dwars door natuurgebied De Onlanden en de drie gemeenten Groningen, Noordenveld en Tynaarlo. Ideaal om de stad Groningen en haar omgeving te leren kennen terwijl je je inspant.

Spoorbuurtloop Alkmaar

Deze gezellige, kleine hardloopwedstrijd loopt dwars door de dorpsachtige volksbuurt tussen het centraal station en het centrum van Alkmaar. Het parcours kenmerkt zich door smalle straatjes, scherpe bochten en een wegdek van lang niet altijd recht liggende klinkers. Het betreft een rondje van twee kilometer. Ook is er een klein hoogteverschil, wat voor beginnende hardlopers pijn zou kunnen doen. Er is een kidsrun en twee lopen voor volwassenen, één van 4 kilometer en één van 8 kilometer.

Midden-Nederland

Putten Power Run - Putten

Deze hardloopwedstrijd, meestal de vrijdag na Hemelvaartsdag, loopt voor een deel door het bos en kent hoogteverschillen van enkele tientallen meters. Een aanrader voor iemand die van de natuur houdt en de gezellige sfeer van een relatief kleine wedstrijd. Er zijn verschillende afstanden waar je je voor kan inschrijven, oplopend van 5 kilometer tot de halve marathon. De opbrengst gaat voor een deel naar een goed doel.

Halve van Haarlem Haarlem

Deze hardloopwedstrijd is een groot evenement met een heel mooi, maar zwaar parcours. Er zijn een aantal kortere afstanden, maar de wedstrijd draait vooral om de halve marathon. Als eerste halve marathon is deze wedstrijd minder geschikt. Een groot deel van de wedstrijd loop je namelijk door de duinen. Desalniettemin zorgt het wel voor een uitdaging om dit golvende parcours zo goed mogelijk door te komen. Het centrale stadsplein van Haarlem fungeert als start- en finishlocatie.

Beemster Erfgoed Marathon Zuidoostbeemster

Dit evenement is eerder te omschrijven als een ervaring dan een klassieke 'wedstrijd'. Met het motto 'samen sportief smullen' ga je in een team of individueel lopen door het prachtige polderlandschap. Onderweg loop je door een koeienstal, over het weiland en kan je genieten van enkele lokale lekkernijen. De tijd is minder belangrijk, maar de sfeer is top. Als je met een team deelneemt, loop je om de beurt, waarbij de andere leden meefietsen. Je kunt kiezen voor een halve of een hele marathon. Afsluitend kan je nagenieten in een 'hottub', onder het genot van een drankje en een hapje.

De Halve van de Haar - Haarzuilens

Deze wedstrijd heeft een unieke start, bij kasteel De Haar. Het idee voor dit bijzondere sportevenement komt van Sara Watson, kleindochter van baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar, die opperde om een halve marathon door het kasteelpark te organiseren. Het is een mooi alternatief voor de bekende, populairdere (halve) marathons. Het parcours loopt door het rustige dorp en langs de Haarrijnse plassen.

Zuid-Nederland

Wilhelminaberg Trappen Marathon Landgraaf

Voor de echte bikkels is er in het zuiden van Nederland jaarlijks deze hardloopwedstrijd, waarbij je meerdere malen een trap beklimt van 508 treden en daarmee 95 meter hoger, op 225 meter boven NAP, op de top eindigt van deze Wilhelminaberg. De afstanden variëren van de voor de gemiddelde hardloper nog te verteren 5 kilometer (5 ronden) tot de duizelingwekkende marathonafstand (40 ronden). Een zware, maar unieke wedstrijd.

Zakloop - Nisse

De Zakloop is een hardloopwedstrijd door het mooie, Zeeuwse landschap. Men kan kiezen voor de halve marathon, de Kleine Zakloop (7,5 kilometer) of de Mini Zakloop (2,1 kilometer). Het parcours loopt voor een groot gedeelte over de dijken. Deze prachtige dijken hebben een uniek karakter, door de beplanting van bloemen en bomen. De naam van de loop is afkomstig van het kleinschalige natuurgebied waar je je tijdens de loop begeeft, de zak van Zuid-Beveland. Een kleinere, rustigere loop waarbij je het verrassend mooie landschap kan aanschouwen.

Heideloop - Landgraaf

Deze loop maakt gebruik van het moois dat er in deze omgeving te vinden is. Je rent letterlijk over de heide, om precies te zijn natuurgebied Brunsummerheide. Een mooi, maar soms zwaar terrein. Er is een trimloop van 5 kilometer en wedstrijden over 8 kilometer en 16,1 kilometer (5 en 10 Engelse Mijlen). Vanwege de ligging van Landgraaf, dicht bij de grenzen, is er ook veel buitenlands gezelschap.
© 2016 - 2024 Skdichterbij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbereiden op hardloopwedstrijden: het parcoursAls je als hardloper een bepaalde prestatie wilt neerzetten, meestal een tijd of het uitlopen van een wedstrijd, dan kom…
Paardrijden, wat is TRECTREC staat voor Techniques de Randonnée Equestre de Competition, en is een in Nederland nog relatief onbekende vorm van…
Vrouw komt vaak op tweede plaats bij atletiekverenigingVrouw komt vaak op tweede plaats bij atletiekverenigingAtletiekverenigingen zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen. Wat betreft het betalen van de maandelijkse contributie…
Meer hardlopers in wedstrijd bij leeftijden in de uitslagMeer hardlopers in wedstrijd bij leeftijden in de uitslagHet competitie-element is een belangrijke drijfveer voor het deelnemen aan hardloopwedstrijden. Wekelijks worden door he…

Fietsroutes in en rond Het GooiFietsroutes in en rond Het GooiHet Gooi staat bekend als de tuin van Amsterdam. De uitgestrekte heide, grote plassen en landgoederen maken Het Gooi tot…
Meer bewegen, rustig opbouwenMeer bewegen, rustig opbouwenAls de zon nadrukkelijker gaat schijnen en we willen naar buiten, dan willen we er ook op ons moois uitzien. Voor veel m…
Bronnen en referenties
  • http://www.puttenpowerrun.nl/
  • http://www.dehalvevandehaar.nl/pg-28136-7-83557/pagina/welkom.html
  • http://www.plantsoenloop.nl/home/
  • http://halvevanhaarlem.nl/
  • http://www.beemstererfgoedmarathon.nl/
  • http://spoorbuurtloop.nl/
  • http://stb2.stblandgraaf.nl/
  • http://www.berenloopterschelling.nl/
  • http://trappenmarathon.nl/
  • http://www.zakloop.nl/
Skdichterbij (16 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.