Fietsroutes in en rond Het Gooi
Het Gooi staat bekend als de tuin van Amsterdam. De uitgestrekte heide, grote plassen en landgoederen maken Het Gooi tot een unieke en rustgevende omgeving. Niet voor niks zijn er in Het Gooi veel verschillende fietsroutes te vinden. Deze routes brengen fietsers door een variërend landschap waarbij bossen, plassen, oude dorpjes en heidevelden worden aangedaan. Mooie routes met een bijzondere diversiteit.
Erfgooiersroute (start: Laren)
De Erfgooiersroute is een fietsroute van in totaal 52 kilometer. Er is een verkortingsroute aanwezig van ongeveer 5 kilometer. De route kan ook worden gesplitst in een route noord en route zuid. De route noord bedraagt dan 31,5 kilometer, de route zuid 26 kilometer. Tijdens de fietstocht wordt door middel van bordjes aangegeven hoe u moet rijden, maar
de VVV Gooi en Vechtstreek biedt ook digitale kaarten aan.
Bijzonder aan de Erfgooiersroute is de gekoppelde audiotour. De route brengt u langs historische plekken in Het Gooi en met de audiotour wordt het bijbehorende verhaal van de Erfgooiers verteld. De Erfgooiers zijn van oorsprong boeren uit Het Gooi die rechten hadden op het land. Met de opkomende nieuwbouw in de eerste helft van de 20ste is deze eeuwenoude cultuur uitgestorven.
De route begint in Laren bij het Sint Janskerkhof, maar er zijn nog vier andere mogelijke startpunten. De route is voor het eerst gemaakt in 1978 door de Stad en Lande Stichting, samen met de ANWB. In 2014/2015 is de route vernieuwd. Wederom door de Stad een Lande Stichting, maar nu in samenwerking met iTRovator/RBT Gooi & Vecht.
Kolonieroute (start: Naarden-Vesting)
De Kolonieroute is een route die door de ANWB is samengesteld en begint in Naarden-Vesting. De route dankt de naam aan de oude koloniehuisjes waar langs wordt gefietst in het dorp Laren. De route bedraagt circa 25 kilometer. De route gaat langs bos, stad en heidelandschap. Bij station Naarden-Bussum is het mogelijk een OV-fiets te huren. Dit station is redelijk dicht bij het startpunt, op minder dan 5 kilometer.
De route begint in Naarden-Vesting, waarna via bos- en heidegebied bij de Blaricummerheide wordt aangekomen. Hier gaat de route langs de schaapskooi van het Goois Natuurreservaat. Op zondagmiddag is deze geopend voor bezoek van 2 tot 4 uur in de middag. Ook zijn hier regelmatig evenementen. Hierna gaat de toch langs het centrum van Laren en de heidevelden rond Hilversum. Tijdens de fietstocht komt u over Natuurbrug Zanderij Crailoo. Dit ecoduct verbindt de Gooise heidevelden met het Vechtplassengebied. Verschillende dieren gebruiken deze brug om hun leefgebied uit te breiden. Vervolgens brengt de route u via 's-Graveland en de Hilversumse Meent terug naar het startpunt.
Gooise Heideroute (start: tussen Hilversum en Laren)
De Gooise Heideroute brengt u langs de verschillende heidegebieden die Het Gooi uniek en bekend maken. De route begint bij het Geologisch museum, tussen Hilversum en Laren. U komt langs grafheuvels, urnenvelden en unieke natuurgebieden. Ook ecoducten die de verschillende natuurgebieden verbinden liggen op de route en geven een mooie kijk op de inspanning die het Goois Natuurreservaat doet om de heidevelden en bossen te verbinden en behouden. De route is samengesteld door de ANWB.
De route begint bij het Geologisch museum. Vervolgens gaat u via de Westerheide over de Natuurbrug Zanderij Crailoo, richting Spanderswoud en een rondje 's-Graveland. De Westerheide heeft veertien grafheuvels en een urnenveld dat één van de grootste van Europa is. Vervolgens gaat u via het centrum van Bussum richting Blaricum. De route gaat langs station Naarden-Bussum waar OV-fietsen worden verhuurd. De plek kan ook de start van de route zijn. Op de weg naar Blaricum komt u langs de schaapskooi van het Goois Natuurreservaat en de hoogste plek van Het Gooi, de Tafelberg. Via Blaricum gaat u door naar Laren waarna de route er alweer op zit.
Vechtvallei-Plassen fietsroute (start: verschillend)
De Vechtvallei-Plassen fietsroute van Nederland Fietsland die u langs de zuidkant van Het Gooi brengt. De route is ontwikkeld door de Vereniging Vechtvallei. U komt langs de bossen en dorpen van het zuiden van Het Gooi, waar de heidevelden minder sterk aanwezig zijn. Wel komt u langs veel watergebied, waaronder de Ankeveense Plassen, Kortenhoefse Plassen en Loosdrechtse Plassen. De route bedraagt 44,5 kilometer.
De route komt langs verschillende fietsknooppunten, waardoor het ook mogelijk is (een deel van) de route op te nemen in een langere of eigen fietstocht.
Vechtvallei-Boerenland fietsroute (start: verschillend)
De Vechtvallei-Boerenland fietsroute is ontwikkeld door de Vereniging Vechtvallei. De route gaat niet door het hart van Het Gooi, maar blijft aan de westkant. Ook ligt de route niet zijn geheel in Het Gooi, maar komt bijvoorbeeld langs Amsterdam-Zuidoost. De fietsroute bedraagt 41 kilometer en komt evenals de Vechtvallei-Plassen fietsroute langs verschillende fietsknooppunten. Hierdoor kan de route deel uitmaken van een groter geheel.
De fietstocht brengt u langs Muiden, waar u een tussenstop bij kasteel Muiderslot kunt maken. Vervolgens fietst u langs het water van het IJmeer en het Gooimeer richting Naarden-Vesting. Hierbij komt u door het rustgevende Naarderbos. Als u Naarden weer uit bent rijdt u weer richting Amsterdam, langs het Naardermeer. Via riviertjes als de Vecht en het Gein gaat u richting Nigtevecht. De tocht vervolgt hierna door het boerenlandschap richting het startpunt.