Vrouw komt vaak op tweede plaats bij atletiekvereniging
Atletiekverenigingen zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen. Wat betreft het betalen van de maandelijkse contributie of het inschrijfgeld van een leuke wedstrijd, wordt er geen verschil gemaakt tussen beide seksen. Maar als het gaat om het genieten van het competitie-element tijdens de hardloopwedstrijden, worden de dames helaas wel vaak achtergesteld.
Hardloopwedstrijden
De vele atletiekverenigingen in ons land organiseren met z’n allen gedurende een jaar ontelbare hardloopwedstrijden. De fervente hardloper(ster) kan elke weekend wel ergens in de buurt deelnemen aan een wedstrijd, georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers van de plaatselijke atletiekvereniging.
Waarom deelnemen aan een wedstrijd
Je kunt om verschillende redenen aan een hardloopwedstrijd deelnemen. Maar het leukste aspect is natuurlijk het competitie-element met de andere lopers. Want als het uitsluitend om het bewegen gaat, kun je net zo goed ergens in je eentje gaan trimmen, dan spaar je sowieso reistijd/kosten en inschrijfgeld uit. Je kunt natuurlijk volstaan om in competitie te gaan met je zelf: "kan ik die wedstrijd wel aan één stuk uitlopen", of "lukt het me om binnen een bepaalde tijd te finishen". Maar nog leuker is het uiteraard om de strijd met anderen aan te gaan. Willen winnen van een ander maakt bijzondere krachten in zowel man als vrouw los. Maar ter wille van de gelijke kansen dient er dan natuurlijk wel een eerlijke indeling in leeftijdscategorieën plaats te vinden, zodat jong en oud volop van de strijd (en de uitslag) kan genieten.
Oneerlijke categorie-indeling
Vaak worden de (oudere) dames te kort gedaan als je het vergelijkt met de mannenindeling. Als het goed is wordt bij mannen de volgende indeling aangehouden: tot 35 jaar, 35-45 jaar, 45-55 jaar, 65 en ouder. Bij vrouwen houdt de indeling echter vaak op bij 35 of 45 jaar, wat betekent dat de oudere dames zich niet echt kunnen meten met leeftijdsgenoten. Je kunt toch geen 60+ hardloopster in het zelfde uitslagrijtje plaatsen als een 35-jarige !! Voor geen van beiden is dat namelijk leuk.
Een niet ingewijde zou kunnen opmerken dat de onbillijke leeftijdsindeling niet erg galant is van de heren organisatoren, maar dat is natuurlijk niet de echte reden. De werkelijke reden van de oneerlijke categorie-indeling bij oudere hardloopsters ligt in het feit dat op de diverse wedstrijden minder dames dan heren afkomen. Toch zou dat niet langer een reden mogen zijn om de oudere dames te benadelen in hun sportieve ambities. Het gaat ze immers niet om het krijgen van een prijs, maar uitsluitend om een juiste en eerlijke plaats tussen de ranglijsten. Het is met de huidige technieken een fluitje van een cent om ook de dames van 55 tot 65 jaar, alsmede vanaf 65 jaar een eigen plaats in de ranglijsten te geven, hoe weinig het er ook zijn bij sommige wedstrijden.
Concurrentie ligt op de loer
De verschillende atletiekverenigingen doen zich trouwens ook zelf tekort dat ze de wedstrijden voor de ouderen niet aantrekkelijk genoeg maken, want die wijken daardoor uit naar de evenementen die wel respect tonen aan de veteranen dames en heren, omdat ze de categorieën: Dames 65+ en Heren 65+ kennen. Zoals de jaarlijkse Singelloop in Utrecht om maar een willekeurig voorbeeld te noemen.
Babyboomers
De atletiekverenigingen zouden er allemaal verstandig aan doen de leeftijdcategorie vanaf 55 en vanaf 65 jaar in te stellen, opdat zij aantrekkelijk worden voor de vele actieve loopsters en lopers die kort na de tweede wereldoorlog zijn geboren en die binnenkort de leeftijd van 65 jaar hopen te halen. Als je niet in de buurt van de Singelloop woont neem je namelijk liever deel aan een wedstrijd in je eigen omgeving mits het er eerlijk aan toe gaat. Maar als het helaas niet anders kan, ga je wel naar Utrecht of nog verder. Via internet is het eenvoudig na te gaan waar ouderen met respect worden behandeld.
Lees verder