Vrouw komt vaak op tweede plaats bij atletiekvereniging

Vrouw komt vaak op tweede plaats bij atletiekvereniging Atletiekverenigingen zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen. Wat betreft het betalen van de maandelijkse contributie of het inschrijfgeld van een leuke wedstrijd, wordt er geen verschil gemaakt tussen beide seksen. Maar als het gaat om het genieten van het competitie-element tijdens de hardloopwedstrijden, worden de dames helaas wel vaak achtergesteld.

Hardloopwedstrijden

De vele atletiekverenigingen in ons land organiseren met zín allen gedurende een jaar ontelbare hardloopwedstrijden. De fervente hardloper(ster) kan elke weekend wel ergens in de buurt deelnemen aan een wedstrijd, georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers van de plaatselijke atletiekvereniging.

Waarom deelnemen aan een wedstrijd

Je kunt om verschillende redenen aan een hardloopwedstrijd deelnemen. Maar het leukste aspect is natuurlijk het competitie-element met de andere lopers. Want als het uitsluitend om het bewegen gaat, kun je net zo goed ergens in je eentje gaan trimmen, dan spaar je sowieso reistijd/kosten en inschrijfgeld uit. Je kunt natuurlijk volstaan om in competitie te gaan met je zelf: "kan ik die wedstrijd wel aan één stuk uitlopen", of "lukt het me om binnen een bepaalde tijd te finishen". Maar nog leuker is het uiteraard om de strijd met anderen aan te gaan. Willen winnen van een ander maakt bijzondere krachten in zowel man als vrouw los. Maar ter wille van de gelijke kansen dient er dan natuurlijk wel een eerlijke indeling in leeftijdscategorieën plaats te vinden, zodat jong en oud volop van de strijd (en de uitslag) kan genieten.

Oneerlijke categorie-indeling

Vaak worden de (oudere) dames te kort gedaan als je het vergelijkt met de mannenindeling. Als het goed is wordt bij mannen de volgende indeling aangehouden: tot 35 jaar, 35-45 jaar, 45-55 jaar, 65 en ouder. Bij vrouwen houdt de indeling echter vaak op bij 35 of 45 jaar, wat betekent dat de oudere dames zich niet echt kunnen meten met leeftijdsgenoten. Je kunt toch geen 60+ hardloopster in het zelfde uitslagrijtje plaatsen als een 35-jarige !! Voor geen van beiden is dat namelijk leuk.

Een niet ingewijde zou kunnen opmerken dat de onbillijke leeftijdsindeling niet erg galant is van de heren organisatoren, maar dat is natuurlijk niet de echte reden. De werkelijke reden van de oneerlijke categorie-indeling bij oudere hardloopsters ligt in het feit dat op de diverse wedstrijden minder dames dan heren afkomen. Toch zou dat niet langer een reden mogen zijn om de oudere dames te benadelen in hun sportieve ambities. Het gaat ze immers niet om het krijgen van een prijs, maar uitsluitend om een juiste en eerlijke plaats tussen de ranglijsten. Het is met de huidige technieken een fluitje van een cent om ook de dames van 55 tot 65 jaar, alsmede vanaf 65 jaar een eigen plaats in de ranglijsten te geven, hoe weinig het er ook zijn bij sommige wedstrijden.

Concurrentie ligt op de loer

De verschillende atletiekverenigingen doen zich trouwens ook zelf tekort dat ze de wedstrijden voor de ouderen niet aantrekkelijk genoeg maken, want die wijken daardoor uit naar de evenementen die wel respect tonen aan de veteranen dames en heren, omdat ze de categorieën: Dames 65+ en Heren 65+ kennen. Zoals de jaarlijkse Singelloop in Utrecht om maar een willekeurig voorbeeld te noemen.

Babyboomers

De atletiekverenigingen zouden er allemaal verstandig aan doen de leeftijdcategorie vanaf 55 en vanaf 65 jaar in te stellen, opdat zij aantrekkelijk worden voor de vele actieve loopsters en lopers die kort na de tweede wereldoorlog zijn geboren en die binnenkort de leeftijd van 65 jaar hopen te halen. Als je niet in de buurt van de Singelloop woont neem je namelijk liever deel aan een wedstrijd in je eigen omgeving mits het er eerlijk aan toe gaat. Maar als het helaas niet anders kan, ga je wel naar Utrecht of nog verder. Via internet is het eenvoudig na te gaan waar ouderen met respect worden behandeld.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste voorbereiding op je eerste hardloopwedstrijdDe beste voorbereiding op je eerste hardloopwedstrijdDeelnemen aan een georganiseerde hardloopwedstrijd geeft een sensatie, die moet worden ervaren om te kunnen begrijpen. H…
Atletiek, moeder der sporten!Atletiek, moeder der sporten!Atletiek is een heel oude sport, een van de oudste, en de basis voor veel sporten. Meer informatie over de onderdelen, e…
Halve marathon van Egmond geen hardloopwedstrijd voor watjesHalve marathon van Egmond geen hardloopwedstrijd voor watjesEen wedstrijd hardlopen is een eigenaardige liefhebberij. Vooraf verlang je er naar. Maar door het zware afzien hoop je…
Foekje Dillema, de topatlete die man werd genoemdFoekje Dillema was een toptalent op het gebied van hardlopen. Ze rent harder dan wie ook en steekt Fanny Blankers-Koen n…

Eetproblemen in de sportwereldBijna iedereen die zich bezighoudt met sport kent het verhaal van Leontien van Moorsel. Nadat Leontien een aantal succes…
Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Een manier om te bepalen of je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt, is door te kijken naar het aantal gelopen kilometers…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.