Meer hardlopers in wedstrijd bij leeftijden in de uitslag
Het competitie-element is een belangrijke drijfveer voor het deelnemen aan hardloopwedstrijden. Wekelijks worden door het hele land 10-tallen trimlopen en KNAU-hardloopwedstrijden georganiseerd, voornamelijk door atletiekverenigingen. Hoewel de oudere wedstrijddeelnemer bij lange-afstand hardloopwedstrijden soms in de meerderheid is, wordt niet altijd goed rekening met ze gehouden. Vaak houdt de leeftijdsindeling op bij 55 jaar of nog jonger. Dat kan beter zoals bij de jaarlijkse Zevenheuvelenloop in Nijmegen
De competitie met anderen is spannend. Maar dan moet het er natuurlijk wel eerlijk aan toe gaan. Want je wilt je graag meten met tegenstanders die zich wat geslacht of leeftijd betreft in de zelfde categorie als jij bevinden.
Hardloopwedstrijden
Wedstrijdorganisatoren van lange afstandslopen hebben vaak een indeling op basis van geslacht alsmede de leeftijd van de deelnemers. Een veel gebruikte leeftijdsindeling is t/m 34 jaar, en vervolgens de categorieën 35-44 jaar, 45-54, 55-64. Ben je dus 60 jaar dan meet je jezelf met leeftijdsgenoten van 55 tot 65 jaar, waardoor het leuk is dat je op een dergelijke leeftijd nog steeds aan wedstrijden deelneemt. Je hebt namelijk een eerlijke kans om een reële plaats in de ranglijst van jouw categorie te bemachtigen. Hetgeen natuurlijk niet mogelijk is als alles op een hoop gegooid wordt, want dan legt de oudere het per definitie natuurlijk altijd af tegen de jongere.
Sommige atletiekverenigingen laten geld op straat liggen
Hoewel steeds meer verenigingen wel degelijk een uitgebreide leeftijdsindeling hanteren, waardoor het zelfs voor 65-plussers nog aantrekkelijk is zich bij die wedstrijden in te schrijven, is dit helaas nog niet bij alle organisatoren het geval. Die organisaties doen niet alleen de oudere atleet tekort, maar ook zichzelf. Op internet is namelijk eenvoudig uit te pluizen welke wedstrijden zich wel iets van de oudere senioren aantrekken, en vooral die wedstrijden worden druk bezocht door de groep boven de 60 jaar.
Terwijl de oudere hardlopers de wedstrijden die stoppen bij 50 jaar, massaal links laten liggen aangezien ze daar niet voor gaan reizen en geen inschrijfgeld voor willen betalen. Jammer, want de organisator ontbeert daardoor (kantine-)inkomsten en voldoende deelnemers voor de wedstrijd. Ook niet leuk voor de vele vrijwilligers langs de route, die natuurlijk liever 500 dan 50 lopers voorbij zien komen, in ruil voor hun vrije zondagochtend.
Zevenheuvelenloop
Wedstrijden als bijvoorbeeld de Damtotdamloop en Zevenheuvelenloop verheugen zich mede in de grote belangstelling, vanwege de uitgebreide en eerlijke indeling wat betreft de leeftijdscategorieën. De Zevenheuvelenloop is in dit opzicht een echte topper waarbij recreanten en KNAU-atleten zich in één en dezelfde uitslagenlijst bevinden. Maar liefst 800 mannen van 60 t/m 64 jaar liepen deze 15km wedstrijd tijdens de editie 2010. En in die zelfde wedstrijd gingen 206 mannen van 65 t/m 69 over de finish. Het aantal senioren zal de komende jaren alleen maar groeien door de toenemende populariteit van de loopsport, maar ook vanwege de babyboomgolf. De organisatie van de Heuvelenloop haakt daar verstandig op in door ook de categorieën 70 t/m 74 en zelfs 75 jaar in te stellen, en dat voor zowel dames als heren. De editie 2010 kende in totaal 75 mannen en vrouwen vanaf 70 jaar.
Techniek maakt het makkelijk
Met de huidige computertechniek is het een eenvoudige zaak om grote aantallen lopers op leeftijd te registreren en in de uitslagen het geboortejaar te vermelden. Via de site
uitslagen.nl zijn de nodige digitale faciliteiten beschikbaar. Zelfs als er niet met verschillende leeftijdscategorieën wordt gewerkt publiceert deze site in de uitslagen in ieder geval de geboortedatum van alle deelnemers. Daardoor kom je als 80-jarige toch aan je trekken omdat men op internet kan vaststellen dat je als oudste deelnemer toch niet als allerlaatste over de finish bent gekomen, wat uiteindelijk ook een vorm van winnen is. Dus het deelnemen aan wedstrijden wordt veel aantrekkelijker als verenigingen de wedstrijduitslagen publiceren op uitslagen.nl
Podiumplaats niet belangrijk
Het gaat de senioren natuurlijk niet om hun eventuele beker of een cadeaubon, hoe sympathiek die ook zijn. Een eerlijke krachtmeting tussen gelijken, of publicatie van geboortejaar in de ranglijsten, daar is het hen vooral om te doen. Daarvoor reizen ze graag van Den helder naar Nijmegen.