Griep en koorts, ongezonde tegenstanders bij het sporten

Griep en koorts, ongezonde tegenstanders bij het sporten Je scoort goed op sportief gebied. Je wint wedstrijden en staat gunstig in de competitie. Vooral bij de volgende wedstrijd is het belangrijk dat je optimaal presteert en in topconditie bent. Maar dan dreigt een “griepje” de gezonde balans te verstoren en sta je voor een groot dilemma. Wie van de twee wint die innerlijke strijd: je eergevoel of je gezond verstand. Besef dat "sporten om de ziekte er uit te zweten" op een fabel berust en absoluut niet werkt. Voorkom dat je dubbel verlies lijdt, en je langdurig uit de running raakt. Van tijd tot tijd wordt Nederland getroffen door een griepgolf die ook de gezonde sporter kan besmetten. Of misschien wel juist die sporter infecteert, omdat vanwege intensieve training en wedstrijden de weerstand is verminderd. Hoe dan ook, er zijn een aantal aandachtspunten waar je op moet letten als je wilt sporten terwijl het griep- of verkoudheidsvirus onverwachts je belangrijkste tegenstander lijkt te worden.

Voordat je de keuze maakt of je wel of niet gaat doorsporten bij een griep- of luchtweginfectie, moet je bij je zelf nagaan welke situatie zich bij jou voordoet:
  • Is het een infectie met algemene verschijnselen zoals spierpijn en koorts.
  • Of is het een infectie die zich tot lokale symptomen boven de nek beperkt, zoals loopneus, hoofdpijn en keelpijn.

Aandachtspunten

Wanneer je als sporter te maken hebt met griepverschijnselen, dien je het volgende ter harte te nemen:
  • Bij spierpijn, koorts, en een verhoogde hartslag in rustsituatie, wordt sportbeoefening te allen tijde afgeraden, tenzij het om schaken, biljarten of dammen gaat.
  • Het is derhalve een ouderwets fabeltje dat een griep of verkoudheid “eruit gezweet” kan worden.
  • Een virusinfectie kan niet met antibiotica bestreden worden en dat betekent helaas accepteren en uitzieken. Met dien verstande dat je niet gelijk na de koorts weer intensief kan bewegen, maar daarvoor eerst een sportvrije periode moet inlassen die twee maal zo lang duurt als de koortsperiode. Dus drie dagen koorts gehad, betekent zes dagen wachten nadat de koorts is gestopt.
  • Indien de virusinfectie zich naast koorts en spierpijn, tevens uit in de vorm van darminfecties met diarree is het zeer onverstandig door te gaan met sporten.
  • Bij een verkoudheid zonder koortsverschijnselen en spierpijn kan doorgetraind worden. Dus bestaan de klachten alleen uit een loopneus, zere keer en/of hoesten kan er zonder gevaar gesport worden, hoewel het onverstandig is bijvoorbeeld tijdens een hardloopwedstrijd volledig “tot het gaatje” te gaan, omdat dit de weerstand van het lichaam niet echt ten goede komt. Dus alleen rustig trainen tijdens en kort na een verkoudheid met lokale verschijnselen.
  • Uiteraard jezelf niet voor de gek houden door de koorts te drukken met aspirine, paracetamol enz. en vervolgens vast te stellen dat je geen koorts hebt. Een pijnstiller mag wel bij lokale klachten om bijvoorbeeld de hoofdpijn te beperken.
  • Bij een voorhoofdholte-ontsteking is sporten niet aan te raden, mede vanwege de daardoor vermoedelijk optredende hoofdpijn. Niet sporten geldt ook bij bronchitis omdat de longen dan niet in staat zijn de zuurstofvoorziening goed te vervullen.

Als je net een flinke griep hebt gehad

Als je een echte stevige griep met flinke koorts hebt gehad die zo’n 2 weken heeft geduurd, dan ben je meestal behoorlijk verzwakt en ben je wellicht heel wat kilo’s kwijt geraakt. Hou er rekening mee dat het een aantal weken kan duren eer je weer terug bent op je oude conditieniveau. Sla die halve marathon, die al over drie weken plaats vindt, dus maar een keertje over. Sowieso geldt de basisregel dat je het dubbele aantal dagen dat je koorts hebt gehad niet mag sporten.

Een wedstrijd maakt vatbaar

Regelmatige sportbeoefening is uiteraard weerstandverhogend, maar tijdens en ook kort na een intensieve belasting van het lichaam is de weerstand van het lichaam juist verlaagd, waardoor je op dat moment vatbaarder bent voor allerlei infecties, bijvoorbeeld griep of verkoudheid.

Als je twijfelt laat die belangrijke competitiewedstrijd of hardloopwedstrijd dan maar een keertje schieten. Des te sterker kom je terug als je (goed) bent hersteld.
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep of verkoudheid deze winter, maar gezond blijven! Hoe wordt griep veroorzaakt? Wat is het verschil tussen grie…
Wat te doen tegen spierpijn?Wat te doen tegen spierpijn?Na een dag heerlijk sporten kun je de volgende dag wakker worden met een pijn in je spieren. Dit kan zelfs nog enkele da…
Alles wat je moet weten over spierpijnHet is gezond om regelmatig te gaan sporten. Zo blijven we fit en op gewicht. Of kunnen we zelfs de nodige kilo’s afvall…
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…

Hartcoherentietraining in de sportpsychologieHartcoherentietraining in de sportpsychologieJe hartritme verandert voortdurend. Emotionele en fysieke processen zorgen ervoor dat de intervallen tussen de hartslage…
Overtraining en ondertraining bij het trainenBij bodybuilding kun je zowel ondertrainen als overtrainen. Bij beide situaties verlies je meer potentiële winsten op ma…
Bronnen en referenties
  • AvVN-nieuws april 2011
  • De Telegraaf 20-12-2014
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 25-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.