Lekker sporten, ook binnen

Lekker sporten, ook binnen Gelukkig is de groep mensen die sporten als “lekker” ervaart, groeiende. Maar het is altijd goed nog meer mensen enthousiast te krijgen. Het nadeel is alleen, dat in de koude maanden de buitensporten voor veel mensen een taboe is en de binnensporten mondjesmaat opgepakt worden. Als we nog niet eerder begonnen zijn, lijkt het in de koude en vooral donkere maanden een lastige om te beginnen.

Voornemens?

Toch nemen we ons juist in januari massaal van alles voor en helaas moeten we ook constateren dat veel goede voornemens binnen een maand al weer via het doucheputje verdwenen zijn. De vraag is dus of het nieuwe jaar de maand is voor de voornemens. Misschien moet je gewoon beginnen op het moment dat je besloten hebt iets te gaan doen. En als dat sporten is, dan kan je iedere maand van het jaar starten. Alleen de traditionele zomermaanden liggen er wel eens sporten stil, voor de rest kan je gelukkig het hele jaar door de sport oppakken die je denkt te willen beoefenen.

Binnen aan de slag

Als je toch wat meer wil bewegen, dat is meer dan alleen willen afvallen en je zeker in het zweet werken, kan je ook direct beginnen. Veel sporten laten een of meerdere gratis proeflessen toe en het is zeker zinvol hier gebruik van te maken. Al is het maar uit kostenoverweging, want een abonnement wat je enig moment niet meer gebruikt is zonde van het geld.
De buitensporten zijn in de koude maanden zoals gezegd minder in trek, dus waarom zou je niet voor een binnensport kiezen of een sport die ook binnen te beoefenen is.

Nu kennen we allemaal de teamsporten en deze bestaan al sinds mensenheugenis, maar wat nu als je voor een individuele binnensport wilt kiezen, waarbij er ook een aantal sporten zit welke al eeuwen bestaan. De individuele sporten die in de zomermaanden buiten toegepast worden, zijn niet altijd even leuk als men de koude maanden naar binnen gaat. Denk maar eens aan atletiek, binnen is anders en niet iedereen vind dit leuk. Dan kan je ook allerlei andere zaken oppakken die of veelal binnen worden toegepast of die binnen en buiten identiek zijn, maar waarbij je je altijd in het zweet werkt.

Op zoek naar de individuele binnensport

Er is er heel veel en de sportcentra vormen allerlei klasjes waar je aan de conditie kunt werken. Enkele van deze vormen kort toegelicht.

Yoga

Yoga is er in steeds meer vormen en je zou kunnen zeggen dat er bijna voor ieder wat wils is. Zo kennen we allemaal Hatha yoga, dit is de meest traditionele vorm van yoga en wordt op de meeste plekken waar men met yoga bezig is, gegeven. Minder bekend is Antigravity yoga. Deze vorm voelt heel apart maar is, hoewel het anders lijkt, best intensief. Je hangt namelijk in een speciale doek. Deze doek is aan het plafond bevestigd. Je kunt hier veel minder voor de handliggende houdingen aannemen, maar een nadeel is dat het niet alle spieren goed meeneemt. De buikspieren worden overigens wel meer dan gemiddeld meegenomen. Bikram yoga daarentegen is een vorm die wel alles aanpakt. De ruimte waarin je bezig bent wordt verwamt tot zo’n 40 graden (dus als je het buiten wilt doen, kan het alleen als het echt heel warm is). Je lichaam wordt er flexibeler van en de doorbloeding is super.

Pilates

Pilates is erg populair in de sportscholen. Allemaal klasjes waar mensen zich ongelooflijk in het zweet werkt. Je neemt alle spieren mee, het ontspant het lichaam en je houding wordt er beter van. Je kunt of alleen regelmatig pilates doen of je combineert het met een andere sport. Pilates leent zich namelijk bij uitstek om te combineren met andere sporten.

Drums Alive

Zumba uit … Drums Alive in … zo lijkt het een beetje. Het is zondermeer intensief en wordt gedaan op stevige rock- of sambamuziek. Met de drumstokjes rammel je op de maat intensief op soort zitbal. Het is zeker grappig om te zien en je gebruikt verschillende spiergroepen, maar blijkt in de praktijk toch geen vervanging van Zumba (althans vooralsnog). Zumba is namelijk veel actiever en je gebruikt meer spiergroepen.

Tot slot

Maar natuurlijk is er blijft de algemene souplesse- en conditietraining of fitness in de zaal ook iets wat je in de wintermaanden prima binnen kunt doen. Meerdere sportscholen hebben ook klasjes waar “gewone” oefeningen en een stukje conditietraining toegepast worden. Het heeft alleen niet zo’n flitsende naam. Maar waar je ook voor kiest, het is en blijft bewegen en daarmee goed voor het lichaam. Als je het nu ook nog voor elkaar krijgt om de geest te ontspannen tijdens een work out, ben je -wanneer ook in het jaar- goed bezig … en daar is geen “voornemen” voor nodig.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Aqua ZumbaAqua Zumba, wat is dat nou weer? Zoals de naam al doet vermoeden, is het Zumba in het water. Deze sport is ideaal wannee…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…
Zumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba is een combinatie van aerobics en een vereenvoudigde vorm van Latin Dance. Met Zumba kun je, volgens wetenschapper…
Zumba Fitness 1 en 2 voor de WiiZumba Fitness 1 en 2 voor de WiiEr zijn erg veel dansspellen voor de Wii verkrijgbaar en het is lastig om daar een leuke uit te kiezen. Aanraders zijn J…

Hardlopen: trainingsschema hele marathonHardlopen: trainingsschema hele marathonDe marathon is voor veel hardlopers de ultieme hardloopafstand. 42 kilometer en 195 meter hardlopen is een enorme uitdag…
Hardlopen in het donkerHardlopen in het donker is voor veel hardlopers gedurende de herfst- en wintermaanden onvermijdelijk. Overdag heb je gee…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.