Hardloopblessure door overbelasting van spieren en pezen

Hardloopblessure door overbelasting van spieren en pezen Een sportblessure kan zich gedurende weken, maanden ontwikkelen zonder dat je het merkt. Als de blessure zich dan eenmaal, onverwacht aandient is het te laat en volgt een lange revalidatieperiode. Je moet blessures dus eigenlijk al in de kiem smoren, om te voorkomen dat ze daadwerkelijk uitbreken! Sportmassage is wat dat betreft een goed preventief middel. Dus kleine pijntjes zijn vaak een signaal dat zich een chronische overbelastingsblessure aan spieren, pezen of aanhechtingen aan het ontwikkelen is.

Een emmer water die langzaam volloopt.

Je merkt meestal niet dat in je benen ergens een spier of pees overmatig wordt belast die inwendig aan het reageren is. Maar elke keer dat je die pees of spier opnieuw belast zal z'n conditie verder verslechteren. Het is als ware de emmer die langzaam vol loopt. En als de overloopt is het te laat. Maar hoe kun je er nu bijtijds achter komen dat door voortdurende overbelasting de emmer zich langzaam aan het vullen is?

Hoe signaleer je dat de emmer volloopt

Via het doen van de gebruikelijke standaard rekoefeningen dien je regelmatig na te gaan of zich in je lichaam een blessure ontwikkelt. Het principe daarbij is dat je alle rekoefeningen met je linker en je rechterbeen even ver moet kunnen doen. Zodra je merkt dat je, bij eenzelfde oefening, met het ene been lang niet meer zo ver komt als met het andere been, moet je alert wezen. De kans is dan namelijk groot dat zich een blessure aan het ontwikkelen is in het been dat minder goed te rekken is. Deze ongelijkheid, zeg maar onbalans, dien je op te heffen, teneinde een beginnende blessure te voorkomen.

Hoe voorkom ik dat de emmer overloopt

Om de verkorte spieren in het mindere been weer op lengte te krijgen dien je ze enkele keren per dag voorzichtig extra te gaan rekken, net zolang je (weer)zo ver komt als met je goede been. Controleer daarom regelmatig, liefst de dag na het sporten, of je alle bekende rekoefeningen nog steeds symmetrisch kunt uitvoeren. Is dat het geval dan ligt een chronische blessure waarschijnlijk niet op de loer en is alles nog steeds o.k. Maar lukt dat niet dan is de zaak uit balans en de kans groot dat er zich een emmer aan het vullen is. Breng dan zo snel mogelijk de verkorte spier weer op lengte via beheerste rekoefeningen.

Hart en longen zullen niet snel geblesseerd raken

Spieren, pezen en gewrichten in de benen hebben soms veel te lijden. De gedachtefout van veel sporters is dat men ervan uitgaat dat, zolang de eigen conditie het toelaat, je zoveel en zo intensief kan trainen als je maar wilt. Het bewegingsstelsel is echter een veel zwakkere schakel dan de schakel hart+longen. Als je het met een auto vergelijkt is de motor in je lichaam een sterkere schakel dan het aandrijfmechanisme. De natuur heeft van het hart uiteraard de sterkste schakel gemaakt, omdat een blessure hieraan fataal zou zijn.

op welk moment merk ik dat de emmer is overgelopen

Zodra je een vreemde pijn voelt is het meestal al te laat. Negeer daarom nooit dergelijke signalen. Veel loopblessures lijken in het begin namelijk niet ernstig: wat zeurderige pijn en stijfheid op de ochtend na een zware training. Bovendien kun je in het begin vaak nog ‘door de pijn heenlopen’, omdat na een paar kilometer de klachten soms verdwijnen. Maar in feite is in dit stadium de emmer allang overgelopen. Je kunt dan beter direct extra rust nemen en voor herstel zorgen. Liever in dit stadium je bijvoorbeeld 4 weken beheersen, dan onverantwoord doorgaan en 4 maanden uit de roulatie zijn.

Sportmassage

Een goede sportmasseur spoort beginnende spierblessures op, en op die manier kun je ze in de kiem smoren. Voor een fanatieke hardloper is periodieke sportmassage eigenlijk een must.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkomen en genezen van hardloop peesblessuresVoorkomen en genezen van hardloop peesblessuresHardlopen wint nog steeds aan populariteit. Veel vrouwen en mannen nemen deel aan de ontelbare hardloopwedstrijden die i…
Sportmasseur worden met een cursus sportmassageSportmasseur worden met een cursus sportmassageWil je graag professioneel sportmasseur worden, dan is de cursus sportmasseur misschien wel iets voor jou. Met deze ople…
Eerste hulp bij overbelaste spieren en gewrichtenEerste hulp bij overbelaste spieren en gewrichtenWie gewend is om elke dag een blokje om te lopen zal bij een wandeling van 25 kilometer zonder de juiste opbouw en voorb…
Shin splints aan de schenen is pijnlijke hardloopblessureShin splints aan de schenen is pijnlijke hardloopblessureShin Splints van de schenen. Het is een van de klassieke lopersblessures. Hoe kom je er eigenlijk aan en nog belangrijke…

Vormen van groepslessen bij fitnessSportscholen bieden niet alleen fitness aan, bij de meeste scholen kun je ook sporten in de vorm van klasjes of groepsle…
Looptraining in de winterLooptraining in de winterVoor lopers een schrikbeeld: de winter. Een door training moeizaam opgebouwde conditie dreigt te verpieteren. Welke trai…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Intographics, Pixabay
  • AvVN Nieuws, Runnersworld,
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.