Sportblessure te voorkomen via je gezonde verstand

Sportblessure te voorkomen via je gezonde verstand Gezien het grote aantal sportblessures, vooral tijdens wedstrijden, zou je bijna vergeten dat sport in principe een gezonde activiteit is. Veel van die blessures kun je gelukkig voorkomen, Is het niet nu, dan is het wel later als je meer ervaring hebt. Want door schade en schande gaat de sporter na verloop van tijd voorzichtiger en verstandiger met zijn/haar kostbare lichaam om.

Cijfers van sportblessures

In Nederland lopen maar liefst 3.500.000 sporters jaarlijks een sportblessure op. Veruit de meeste blessures worden tijdens voetbal opgelopen, namelijk 540.000. Maar hardlopen en fitness kunnen er, met respectievelijk 420.000 en 340.000, ook wat van. In 20% van de gevallen betreft het letsel aan sleutelbeen, schouder of arm. Maar in de meeste gevallen (63%) gaat het om blessures aan been of heup.

Kostenbaten analyse

De totale kosten die met de behandeling en genezing van sportblessures gemoeid zijn worden geschat op 370.000.000 euro per jaar. Daarbij komt nog eens een schadepost van 990.000.000 euro als gevolg van het verzuim. Bij elkaar is dat 1,4 miljard euro. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat er andere kwalen en ziektes door worden voorkomen. Stel dat je door hardlopen een knieoperatie moet ondergaan en 2 weken moet verzuimen. Als het hardlopen uiteindelijk een chronische hoge bloeddruk voorkomt is het wellicht toch een positief saldo.

De grote valkuil

Veel blessures komen niet zo maar uit de lucht vallen, maar dienen zich al enige tijd van te voren aan in de vorm van vreemde pijntjes. Het grote risico dat elke fanatieke sporter loopt, is dat hij de pijnsignalen van het lichaam negeert. Die wedstrijd waar je al zo lang naar uitkijkt wil je immers niet laten schieten. Bedenk echter dat de prijs onevenredig hoog kan zijn door de vele maanden die je uit de roulatie bent. Dan toch maar liever nu een paar weken rustig aan. Zoek dus nooit de pijngrenzen op, en hou je zelf ook niet voor de gek door het feit dat de pijn tijdens de wedstrijd als gevolg van de opgewarmde spieren wegtrekt. Dat wegtrekken van de pijn zal namelijk steeds later gebeuren, als je de opkomende blessure blijft negeren.

Warming-up

Met het vooraf goed opwarmen van de spieren voorkom je al een hoop narigheid. Een goed doorbloed spierstelsel is veel minder kwetsbaar, dan in stijve en koude toestand. Als je een wedstrijdje gaat beoefenen is het uiteraard helemaal belangrijk, vanwege de vaak ongecontroleerde bewegingen. Daarbij komt dat het opwarmen je ook psychisch in de juiste situatie brengt. Het is goed voor het moreel en het is ontspannend.

Sportmedisch onderzoek

Als je voor het eerst serieus gaat sporten is het niet verkeerd je te laten keuren. Je ondergaat dan een inspanningstest, een controle op je hart- en longfunctie. Tevens wordt het bewegingsapparaat en je houding bekeken. Want als je bijvoorbeeld beenlengteverschil zou hebben, kun je er opwachten dat je iets overkomt.

Zijn mannen onbesuisder

Of willen ze indruk op de vrouwen maken. Hoe het ook zij, mannen lopen veel meer blessures op, mede omdat zij ook risicovollere sporten beoefenen. Bij mannen betreft het voornamelijk de heupen en benen. Vrouwen zijn daar minder kwetsbaar vanwege vetweefsel op en rond die plaatsen.

Hardloopwedstrijden risicovol

Zoals gezegd is hardlopen een risicovolle sport als het om blessures aan de benen gaat. Knieën, hamstrings, liezen, achillespees, schenen, voeten kunnen mankementen vertonen bij onverstandig gedrag. Want je hebt het bij hardlopen wel zelf onder controle aangezien je van tegenstanders niets te vrezen hebt. Ga, zeker in het begin, naar een speciaalzaak voor goede schoenen. Doe het aan het eind van de dag als de voeten wat dikker zijn, want krappe schoenen is faliekant verkeerd. En denk na of hardlopen in eerste instantie wel de beste sport is als je te zwaar van gewicht bent. Je gewrichten krijgen er namelijk wel van langs. Wellicht kun je beter beginnen met intensief snelwandelen, wat een veel mindere belasting voor gewrichten en pezen betekent.

Braces

Als je een blessure hebt opgelopen en je wilt weer voorzichtig beginnen, kan het aanmeten van een brace om het zere gewricht nog wel eens helpen. Vaak gaat het daarbij om pols, enkel of knie. Vooral bij sporten waarbij veel gesprongen of gedraaid moet worden helpt het.

Toch een blessure

Onmiddellijk een cold-pack op de zere plaats aanbrengen. Door de koeling rem je namelijk de bloedcirculatie op die plek, waardoor de hersteltijd wordt bekort. Tevens een drukverband aanleggen en de gewonde arm of been, omhoog houden. Merk je na een etmaal geen verbetering, raadpleeg dan fysiotherapeut of arts. Wellicht dat een gespecialiseerde sportmasseur ook van betekenis is.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Eerste hulp bij overbelaste spieren en gewrichtenEerste hulp bij overbelaste spieren en gewrichtenWie gewend is om elke dag een blokje om te lopen zal bij een wandeling van 25 kilometer zonder de juiste opbouw en voorb…
Begin met hardlopenBegin met hardlopenHardlopen is een hele goede manier om snel fit te worden en aan je conditie te werken. Het is ook een manier om flink wa…
Hardlopen: train je techniek - voorkom blessuresHardlopen: train je techniek - voorkom blessuresHardlopen lijkt een makkelijke sport: het is goedkoop, je hebt niets nodig, je kan het alleen doen, je kan het buiten do…

NAUI: de opleidingenNAUI: de opleidingenNAUI staat voor National Asscoiation of Underwater Instructors. Het lijkt alsof het een nationale organisatie is, maar h…
Weer gaan sporten?Weer gaan sporten?Als je na enige tijd het sporten weer oppakt, en dat zien we in de lente vaak weer gebeuren, is het goed dit rustig op t…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 09-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.