NAUI: de opleidingen

NAUI: de opleidingen NAUI staat voor National Asscoiation of Underwater Instructors. Het lijkt alsof het een nationale organisatie is, maar het is toch echt internationaal geldig en het staat zéér hoog aangeschreven. Het is namelijk zo dat ook het Amerikaanse leger wordt gedoceerd door NAUI-instructeurs. Je hebt dus een zeer goede basis bij een zeer goede organisatie als je bij NAUI je certificaat haalt.

Scuba Diver

Hier begint het onderwateravontuur. Je leert de basisbeginselen van het duiken, maar je leert vooral om veilig onderwater te kunnen verblijven met natuurlijk zo'n zuurstoffles op je rug. Het examen bestaat zowel uit theorie als praktijk. Je krijgt een theorieboek en als je dat doorleest ben je zo ongeveer wel klaar voor je examen. Het zijn veelal de basisdingen die in je examen voorkomt en natuurlijk staat veiligheid voorop. Het praktijkexamen bestaat uit een aantal oefeningen die je naar behoren uit moet kunnen voeren. Deze doe je meestal zowel in het zwembad als in het open water. Als deze 2 examens voldoende zijn afgewerkt krijg je je NAUI Scuba Diver certificaat.

Advanced Scuba Diver

Deze cursus kan je volgens als je de Scuba Diver opleiding hebt afgerond en inmiddels al wat ervaring hebt opgedaan in het duiken. Je leert nog meer over het duiken en natuurlijk ga je je houding onderwater ook verder verbeteren. Bij deze opleiding moet je een aantal duiken doen, dit zijn speciale duiken en kunnen verschillende dingen zijn, zoals:
  • Search and Recovery
  • Bootduiken
  • Onderwater navigatie
  • Wrakduiken; je mag het wrak niet in!
  • Stromingsduiken
  • Multilevel duiken
  • Zout water of zoet water duiken; het ligt er maar net aan wat je gewend bent al is deze duik niet vaak voorkomend
  • Kustduiken
  • Duiken voor fotografie of video's
  • Grotduiken

Ook dit examen bestaat weer uit een praktijk en een theoriegedeelte. De theorie gaat dieper in op de stof dan het eerste boek en je leert natuurlijk ook weer veel over de veiligheid bij het duiken. Het praktijkgedeelte bestaat uit zwembad- en open water duiken. In het zwembad oefen je de dingen die je daarna in het open water gaat doen. Na het afronden van deze opleiding heb je je Advanced Scuba Diver certificaat.

Master Scuba Diver

Dit is de laatste cursus van het recratieve duiken. Hierna volgen de cursussen die ervoor zorgen dat je professioneel bezig bent met je hobby/beroep. Uiteraard bestaat ook deze cursus weer uit een theorie en een praktijkgedeelte. Het praktijkgedeelte is vooral in het buiten water en vrijwel niet in het zwembad. De rescue-duiken zijn erg belangrijk bij deze cursus, maar je moet ook leren duiken bij slecht zicht, decompressieduiken en natuurlijk moet je onder water goed kunnen navigeren. Bij de theorielessen leer je nog meer over je onderwatermomenten en hoe je zo veilig mogelijk je tijd onder water kunt doorbrengen.

Na het afsluiten van deze cursus mag je gewoon zelfstandig duiken, dus geen duikinstructeurs meer, hoewel dit natuurlijk wel aan te raden is in het buitenland. Ze weten niet alleen de weg, maar ze weten vaak ook dé leuke plekken van de duikspot.

Dive Master

Dit is een hele pittige cursus waar je heel veel theorie voor moet leren. Alsof dit nog niet genoeg is is het praktijkgedeelte ook redelijk zwaar. Je gaat de duikinstructeur helpen met het les geven en je gaat daarbij skills, de oefeningen, voordoen in het zwembad én in het buitenwater. Alles wat je in de voorgaande cursussen hebt geleerd moet je nu dus toe gaan passen. Als je deze cursus hebt afgerond ben je dan ook een professioneel duiker. Je mag groepen leiden en je mag de instructeur helpen met lesgeven. Hier staat vaak geen geld tegenover, maar je krijgt er natuurlijk wel spullen voor terug, maar dit verschilt uiteraard per duikschool/instructeur.

Instructeur

Ook hier is weer een klein deel theorie, maar voornamelijk praktijk. Na het afronden van deze cursus mag je alles geven tot aan de Dive Master opleiding. Je kunt nu dus echt geld gaan verdienen met het duiken, al moet je er natuurlijk wel wat voor doen. Maar je bent er nog niet want je kunt nóg verder.

Instructor Trainer

Dit is vooral praktijk, wel moet je natuurlijk alle theorie goed beheersen. Ervaring is een pré voor deze cursus want na het afronden van deze cursus mag je iedereen opleiden tot aan instructeur. Er zijn dan ook maar weinig mensen die zich zo ver ontwikkelen tot aan instructor trainer.

Course Director

Het hoogst haalbare in het duiken: Course Director. Als CD heb je een heel belangrijke taak: je bent representatief voor de duiksport. Er zijn er echter maar heel weinig die zover komen en je moet dan ook heel wat ervaring hebben om hier überhaupt voor in aanmerking te komen. Ervaring is erg belangrijk, maar goed kunnen duiken én goed kunnen lesgeven is ook erg belangrijk. Verder mag je nu natuurlijk nog steeds alles lesgeven.

Heel veel plezier met de eventuele toekomstige duiken: het is een geweldige hobby wat soms zelfs een beetje door kan slaan, maar dit is natuurlijk alleen maar leuk!
© 2010 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duikprofessional worden?Duikprofessional worden?Duikprofessional worden begint bij leren duiken. Waar leer je duiken en hoe gaat dit eigenlijk in z'n werk? De tweede st…
Duikbrevet behalenDuikbrevet behalenDuiken is de laatste deccenia een steeds populairdere sport geworden. Je mag echter niet zomaar spontaan gaan duiken. He…
De onderwaterwereld: Leren duikenDuiken is een prachtige sport en voor (bijna) iedereen weggelegd – van jong tot oud, van dik tot dun en van fit tot niet…

Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Sportblessure te voorkomen via je gezonde verstandSportblessure te voorkomen via je gezonde verstandGezien het grote aantal sportblessures, vooral tijdens wedstrijden, zou je bijna vergeten dat sport in principe een gezo…
Mellie (68 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.