Sportmedisch onderzoek voorkomt blessures en erger

Sportmedisch onderzoek voorkomt blessures en erger Als je pas op latere leeftijd serieus wil gaan sporten, is het verstandig eerst een sportmedisch onderzoek te ondergaan, bij een sportmedisch adviescentrum. De risico’s voor nieuwe sporters bestaan namelijk uit gezondheidsrisico’s en sportblessures. Maar ook als je na lang niets doen, de trainingen weer opnieuw wil hervatten is medisch onderzoek nuttig. Voorkom een hardnekkige blessure of andere onnodige gezondheidsklachten.

Het belang van sportmedisch onderzoek

Voor wie meer of intensiever wil sporten, of voor het eerst gaat sporten, is het verstandig zich eerst te laten onderzoeken. Je krijgt dan antwoord op de vragen “Ik wil graag sporten, maar kan ik het ook? “ Of: “ik wil weer beginnen met sport, maar hoe sta ik er lichamelijk voor?” In het sportmedisch onderzoek worden deze zinvolle vragen beantwoord.

Soorten van onderzoek

Er zijn drie soorten van sportmedisch onderzoek:

Basisonderzoek

Bedoeld voor vrouwen en mannen die minder dan 7 uur per week sporten en geen of weinig problemen ondervinden. Meting van de lengte, het gewicht en het vetpercentage. Er wordt tevens gekeken naar belastbaarheid en bewegelijkheid van je gewrichten, gerelateerd naar de sport die beoefend gaat worden en de eventuele klachten die er zijn. Een urinetest en ogentest maken ook deel van het onderzoek uit.

Basis-plus onderzoek

Dit onderzoek is van nut als je per week meer dan 7 uur sport. Het onderzoek bestaat uit het basisonderzoek, aangevuld met een onderzoek naar hart- en longfunctie plus een bloedonderzoek. (Het bloedonderzoek betreft het cholesterol en hemoglobinegehalte.)

Groot onderzoek

He grote onderzoek is bedoeld voor mannen en vrouwen die zeer intensief sporten en/of ouder zijn dan 40 jaar. Het is ook aan te bevelen voor personen die jaren niet gesport hebben en die weer willen gaan sporten. Dit uitgebreide onderzoek bestaat uit het Basis-plus onderzoek, aangevuld met een beoordeling van de belastbaarheid van het hart en een conditiemeting.

Sporters krijgen persoonlijk advies, alsmede een rapportage voor henzelf en de huisarts.

Voor wie vooral nodig

Een sportmedisch onderzoek is in principe belangrijk voor de volgende categorieën:
  • Het laatste sportmedisch advies is alweer van enkele jaren terug.
  • Je bent nog jong en je groeit snel.
  • Je wilt de trainingsarbeid/intensiviteit gaan opvoeren.
  • Je bent ouder dan 35 jaar.
  • Er zijn klachten over je gezondheid.
  • Je wilt het sporten weer gaan hervatten na een operatie, ernstige ziekte of blessure.

De financiële kant

Als je een zorgverzekering hebt met een aanvullend pakket wordt de sportmedische zorg dikwijls (voor een deel) vergoed.
Het standaard eigen risico dat geldt, gaat van het basispakket af en heeft waarschijnlijk geen betrekking op de vergoedingen vanuit de aanvullende dekking. De vergoedingen gelden overigens niet als het gaat om verplichte keuringen voor duikers, zweefvliegers, motor- en autosporters.

Een voorbeeld uit de praktijk

Hardloopster Jessica (55 jaar) kon op een gegeven moment haar trainingsmaatje niet meer bijhouden. Haar tempo nam aanzienlijk af. Tijdens een sportmedisch onderzoek kwam via bloedonderzoek aan het licht, dat vroegere schildklierklachten opnieuw de kop opstaken, aangezien de schildklier weer te snel werkte, waardoor er weer medicatie moest worden voorgeschreven.

Plotselinge dood tijdenssport

Jaarlijks overlijden zo'n 200 tot 400 mensen in Nederland tijdens de uitoefening van hun sport. Of dat in direct verband met die sport staat is natuurlijk niet zeker want een deel van die personen was rond die tijd misschien ook overleden onder andere omstandigheden. Maar een sportmedisch onderzoek kan ook in dit opzicht ook preventief werken.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met behulp van de fietsAfvallen met behulp van de fietsDe fiets is naast een ideaal transportmiddel ook een ideaal middel om snel de nodige kilo's te verbranden. Ik spreek in…
Medische sportkeuring, is dit nodig?Medische sportkeuring, is dit nodig?Een medische sportkeuring is aan te raden voor mensen die willen gaan sporten of na een lange tijd de sport weer willen…
Sportblessure te voorkomen via je gezonde verstandSportblessure te voorkomen via je gezonde verstandGezien het grote aantal sportblessures, vooral tijdens wedstrijden, zou je bijna vergeten dat sport in principe een gezo…
Medische keuring bij voetballers: wat houdt het in?Medische keuring bij voetballers: wat houdt het in?Een voetballer die een transfer maakt naar een andere club wordt altijd eerst onderworpen aan een medische keuring. In v…

Geef je borsten stevigheid tijdens sportenVeel vrouwen die sporten, dragen een sportbeha. Toch zijn er nog steeds vrouwen die een "gewone" beha dragen tijdens het…
Beginnen met (sport)vissenBeginnen met (sport)vissenVissen, voor veel mensen een zielige sport. Het kan voor veel mensen ook ontspannend zijn, vooral het winnaars gevoel al…
Bronnen en referenties
  • AvVN-nieuws
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 17-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.