Sportmedisch onderzoek voorkomt blessures en erger
Als je pas op latere leeftijd serieus wil gaan sporten, is het verstandig eerst een sportmedisch onderzoek te ondergaan, bij een sportmedisch adviescentrum. De risico’s voor nieuwe sporters bestaan namelijk uit gezondheidsrisico’s en sportblessures. Maar ook als je na lang niets doen, de trainingen weer opnieuw wil hervatten is medisch onderzoek nuttig. Voorkom een hardnekkige blessure of andere onnodige gezondheidsklachten.
Het belang van sportmedisch onderzoek
Voor wie meer of intensiever wil sporten, of voor het eerst gaat sporten, is het verstandig zich eerst te laten onderzoeken. Je krijgt dan antwoord op de vragen “Ik wil graag sporten, maar kan ik het ook? “ Of: “ik wil weer beginnen met sport, maar hoe sta ik er lichamelijk voor?” In het sportmedisch onderzoek worden deze zinvolle vragen beantwoord.
Soorten van onderzoek
Er zijn drie soorten van sportmedisch onderzoek:
Basisonderzoek
Bedoeld voor vrouwen en mannen die minder dan 7 uur per week sporten en geen of weinig problemen ondervinden. Meting van de lengte, het gewicht en het vetpercentage. Er wordt tevens gekeken naar belastbaarheid en bewegelijkheid van je gewrichten, gerelateerd naar de sport die beoefend gaat worden en de eventuele klachten die er zijn. Een urinetest en ogentest maken ook deel van het onderzoek uit.
Basis-plus onderzoek
Dit onderzoek is van nut als je per week meer dan 7 uur sport. Het onderzoek bestaat uit het basisonderzoek, aangevuld met een onderzoek naar hart- en longfunctie plus een bloedonderzoek. (Het bloedonderzoek betreft het cholesterol en hemoglobinegehalte.)
Groot onderzoek
He grote onderzoek is bedoeld voor mannen en vrouwen die zeer intensief sporten en/of ouder zijn dan 40 jaar. Het is ook aan te bevelen voor personen die jaren niet gesport hebben en die weer willen gaan sporten. Dit uitgebreide onderzoek bestaat uit het Basis-plus onderzoek, aangevuld met een beoordeling van de belastbaarheid van het hart en een conditiemeting.
Sporters krijgen persoonlijk advies, alsmede een rapportage voor henzelf en de huisarts.
Voor wie vooral nodig
Een sportmedisch onderzoek is in principe belangrijk voor de volgende categorieën:
- Het laatste sportmedisch advies is alweer van enkele jaren terug.
- Je bent nog jong en je groeit snel.
- Je wilt de trainingsarbeid/intensiviteit gaan opvoeren.
- Je bent ouder dan 35 jaar.
- Er zijn klachten over je gezondheid.
- Je wilt het sporten weer gaan hervatten na een operatie, ernstige ziekte of blessure.
De financiële kant
Als je een zorgverzekering hebt met een aanvullend pakket wordt de sportmedische zorg dikwijls (voor een deel) vergoed.
Het standaard eigen risico dat geldt, gaat van het basispakket af en heeft waarschijnlijk geen betrekking op de vergoedingen vanuit de aanvullende dekking. De vergoedingen gelden overigens niet als het gaat om verplichte keuringen voor duikers, zweefvliegers, motor- en autosporters.
Een voorbeeld uit de praktijk
Hardloopster Jessica (55 jaar) kon op een gegeven moment haar trainingsmaatje niet meer bijhouden. Haar tempo nam aanzienlijk af. Tijdens een sportmedisch onderzoek kwam via bloedonderzoek aan het licht, dat vroegere schildklierklachten opnieuw de kop opstaken, aangezien de schildklier weer te snel werkte, waardoor er weer medicatie moest worden voorgeschreven.
Plotselinge dood tijdenssport
Jaarlijks overlijden zo'n 200 tot 400 mensen in Nederland tijdens de uitoefening van hun sport. Of dat in direct verband met die sport staat is natuurlijk niet zeker want een deel van die personen was rond die tijd misschien ook overleden onder andere omstandigheden. Maar een sportmedisch onderzoek kan ook in dit opzicht ook preventief werken.
Lees verder