Sportcompressiekous tegen blessures aan je benen

Sportcompressiekous tegen blessures aan je benen De compressiekous is nog een relatief nieuw voorbehoedsmiddel in de strijd tegen blessures aan de benen. Zoals kramp, zweepslag, shin splint enz. Steeds vaker zie je sporters met deze steunkousen om de kuit en/of bovenbeen. De ervaringen van sporters zijn vaak positief. Bijkomend voordeel is dat ze ook een gunstig effect op spataderen kunnen hebben. Hoe werkt zo'n steunkous eigenlijk?

Blessures aan de onderbenen

Bij veel sporten zoals handballen, voetballen, hardlopen atletiek en volleybal kunnen klachten aan de onderbenen optreden, die zich meestal in de vorm van pijn openbaren. Hierbij moet je vooral denken aan kuitklachten. Vervelend als je tijdens een wedstrijd door pijn wordt gehinderd. Maar bovendien is pijn altijd een signaal dat er iets anders aan de hand is. Als je geen aandacht aan de pijn in je kuit besteedt, kun je op een gegeven moment geconfronteerd worden met blessures zoals shinsplints, (scheenbeenontsteking) scheurtjes in de spieren of verkrampingen.

Compressiekousen

Een sportcompressiekous, ter ondersteuning van de onderbenen, werkt preventief en curatief en zal de pijn in het onderbeen verminderen en het herstel bevorderen.

Hoe werkt zo’n steunkous

  • De kousen hebben een toenemend drukverloop vanaf de knie tot aan de enkel. Vanuit fysiologisch standpunt gezien is dit noodzakelijk. Als gevolg van de stevige compressie wordt de pompwerking van de kuitspier optimaal ondersteund. Daardoor wordt de bloedcirculatie in de spieren gestimuleerd, zodat tevens de afvalstoffen sneller worden afgevoerd en sneller herstel na een wedstrijd optreedt.
  • Doordat de kuit als ware op z’n plaats wordt gehouden door de kous, zal de kuit minder onnodige laterale (zijwaartse) bewegingen (trillingen) maken tijdens de sportuitoefening. Er wordt door de kuitspier dus minder zijwaarts getrokken aan achillespees en scheenbeenvlies.
  • Zijn of ontstaan er toch kleine spierscheurtjes dan wordt de inwendige wond gelijk beter dicht gehouden, waardoor snellere genezing. De kous werkt dan als het ware als hechtpleister.

Welke maat

Dat kan alleen een gespecialiseerde winkel doen op basis van verschillende metingen aan been en voet, aangezien een schoenmaat vanzelfsprekend een veel te gebrekkige informatie is. Het gaat immers om een juiste compressie van enkel tot knie en het maakt natuurlijk een enorm verschil of je de gespierde kuiten van een sprinter hebt, of juist de slanke bouw van een lange afstandsloper.

Met of zonder voet

De meeste compressiekousen hebben een voet, en geven zodoende druk vanaf de voet+enkel tot onder de knie. Maar er bestaan ook zogenaamde tubes of sleeves, kousen zonder voet. Hoewel de werking hetzelfde is, is het effect minder, omdat zo'n tube boven de enkel begint. Sleeves of tubes worden gebruikt door sporters die op blote voeten lopen, of als alleen maar stabiliteit voor de kuitspier gewenst is.

Spataderen

Compressiekousen hebben ook bij niet-sporters vaak een gunstige uitwerking op spataderen. Bij sporters is er eveneens een positief effect op de spataderen. Bij springen en lopen treedt tijdens de landing namelijk een druk op de vaten op die 3 tot 4 maal zo hoog is als normaal. Als je spataderen hebt, wat inhoudt dat de kleppen in de aderen niet goed functioneren, is die extra hoge druk tijdens de sportbeoefening ongunstig. Compressiekousen kunnen de aderen plus kleppen echter ondersteunen, hetgeen een positieve uitwerking heeft op het ontstaan en verergering van de spatadervorming.

Hamstring compressiekous

Bij verschillende explosieve sporten, zoals sprinten en springen, wordt een grote aanslag op de hamstrings gedaan, wat regelmatig resulteert in blessures. Speciale hamstring compressiekousen geven de nodige ondersteuning aan de bovenbenen, waardoor eerder herstel van kleine spierscheurtjes. Maar ook bij duursporten kan deze kous soms nuttig zijn, bij het voorkomen van spierschade.

Positieve ervaringen

Op Internet zijn veel goede ervaringen van gebruikers van compressiekousen te lezen. Ook vanuit de fysiotherapeutische hoek zijn positieve geluiden. Diverse sportteams en sportbonden staan welwillend tegenover het gebruik van de kousen door hun sporters.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tipsZweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tipsVoel je bij het sporten of bij het opstaan een plotse, stekende pijn in de kuit waardoor je haast niet meer kan stappen?…
Triggerpoints - Spierknopen in de kuitspierenTriggerpoints - Spierknopen in de kuitspierenTriggerpoints zijn gedeeltes van spiervezels die in elkaar zijn geschoven en die als gevolg van een slechte schakeling,…
Hardlopen met compressiekousenHardlopen met compressiekousenGoede sportkleding is niet alleen belangrijk voor de afvoer van zweet en het doorlaten van frisse lucht, maar kan ook bi…
Pijn aan achillespeesPijn aan achillespeesPijn aan de achillespees komt vaak voor, vooral bij mensen van middelbare leeftijd die ook nog eens sporten. De oorzaak…

Online coaching bij voeding en bewegingOnline coaching bij voeding en bewegingInformatie over gezonde voeding is goed te vinden op het internet. Mensen die hun voedingspatroon op een goede manier wi…
Waveboarden of Street Surfing, hoe leer je dat?Waveboarden of Street Surfing, hoe leer je dat?Waveboarden of Street Surfing is een fantastische bezigheid die na het ontstaan snel aan populariteit toenam. Het is een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hbieser, Pixabay
  • AvVN-nieuws, Hardloopscheurkalender 2012
Reactie

Peter Dukker, 26-03-2010
Mijn fysiotherapeut heeft mij compressiekousen aangeraden. Waar vind ik een winkel die deze kousen kan aanmeten? Ik zag dat Runnersworld alleen het merk Herzog heeft, een compressiekous met voet. CEP heeft ook compressie tubes/sleeves, welke het voordeel kunnen hebben dat ze langer meegaan. De voetzool zal toch als eerste verslijten? Reactie infoteur, 26-03-2010
Wellicht dat men hier antwoord op uw vraag heeft:

http://www.meetingpoint.nl/nl/discussie/164/80/

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.