Online coaching bij voeding en beweging

Online coaching bij voeding en beweging Informatie over gezonde voeding is goed te vinden op het internet. Mensen die hun voedingspatroon op een goede manier willen veranderen kunnen van Voedingscentrum.nl genoeg informatie halen om te werken aan een gezondere levensstijl. Maar hoe hou je deze gezonde levensstijl vol? Steeds meer mensen hebben de behoefte aan een Personal Coach om zich te laten aanmoedigen en te adviseren. Ook daarvoor zijn er steeds meer mogelijkheden op internet. Zo zijn er programma´s ontwikkeld voor sporters, maar ook voor mensen die willen beginnen met het werken aan hun gezondheid. Voor een gezonde levensstijl is het belangrijk om te weten wat je dagelijks eet en verbrand. Met behulp van je eigen digitale coach is snel inzichtelijk en kun je vaak zien hoeveel calorieën je op een dag binnen krijgt, verbrand en nodig hebt. Vervolgens kun je met behulp van een diëtist aan de slag met je voeding- en beweeg gewoonten. Zo ben je met behulp van dit soort online programma’s goed op weg naar een bewuste en gezondere levensstijl.

Wat kan ik met de dit soort online coaching programma’s?

Ze zijn gemaakt om te ontdekken hoeveel voedingsstoffen, vitaminen en mineralen je dagelijks binnenkrijgt en waar je energie naar toe gaat. De programma’s die op dit moment gangbaar zijn in Nederland in relatie tot voeding en beweging zijn gemaakt in samenwerking met diëtisten, sporters en specialisten. Sporters kunnen met dit programma bekijken hoeveel ze verbranden met sporten en hoeveel meer of minder ze dan moeten eten om op gewicht te blijven of juist af te vallen of aan te komen. Ook kan er ingesteld worden of de sporter een duursporter of bijvoorbeeld een krachtsporter is. Op basis van deze informatie kan de gespecialiseerde diëtist (sportdiëtist) een advies samen stellen met daarin de goede verhouding van koolhydraten, vetten en eiwitten aangepast op de soort sport (en in welke mate) die wordt beoefend.

Hoe werken dit soort programma’s?

De programma’s zijn geschikt voor elke computer met internet. Vaak krijg je via de sportdiëtist een eigen inlogcode en wachtwoord waarmee je overal gebruik kunt maken van dit soort online coaching programma’s. In dit soort programma’s wordt vaak gewerkt met een aantal kenmerken:

  • Profiel. In een profiel kan je al je gegevens invoeren zoals lengte, gewicht en verdere persoonlijke gegevens. En afhankelijk van de uitgebreidheid van de programma’s kun je hier ook eventuele dieetwensen invoeren.
  • Meetwaarden. Hier kun je vaak allerlei meetwaarden in voeren die veranderen tijdens het gebruik van dit programma. Dit zijn bijvoorbeeld je gewicht, je bloedsuiker, vetpercentage, vochtpercentage, en of je middelomtrek etc.
  • Calorieën. Vaak wordt hiervan het meest gebruik gemaakt. Via een zoekfunctie kun je snel producten en activiteiten vinden en bijhouden in je dagboek. Sommige programma’s maken het mogelijk dit in een grafiek te bekijken. Je ziet dan de voedingswaarden van de betreffende dag.

Door dagelijks alles goed bij te houden, genereren de online coaching programma’s van enige kwaliteit overzichten van de hoeveelheid voedingsstoffen, vitaminen en mineralen je dagelijks binnenkrijgt en waar je energie naartoe gaat. Ook de verdeling van koolhydraten, vezels, vetten en eiwitten is vaak te zien. De voedingswaarden van de online programma’s zijn vaak gebaseerd op de NEVO-tabel van het Voedingscentrum. Door deze getallen wordt je meer bewust van ongezonde en gezonde voedingsmiddelen. Aan de hand van het profiel kan het programma gecombineerd met een aantal dagen waarin gegevens zijn ingevoerd vaak zicht geven op de voortgang en een indruk geven van de gezondheid.

Hebben dit soort programma’s effect?

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun eet- en beweegpatroon. Te vaak wordt gedacht dat er gezond geleefd wordt terwijl cijfers uitwijzen dat Nederlanders te veel verzadigd vet en te weinig vezels binnenkrijgen. Door dagelijks in te voeren wat je binnenkrijgt en verbrand wordt je bewust van hoe je daadwerkelijk leeft. Klopt het wel dat je genoeg vezels binnenkrijgt en niet te vet eet? Bewustwording kan ernaar leiden om je huidige levensstijl om te gooien en te gaan voor een gezondere levensstijl. Veel online coaching- programma’s op het gebied van voeding en bewegen laten met duidelijke grafieken zien hoe jij het beste kan kiezen voor een gezondere levensstijl.

Dus hebben ze effect, ze maken mensen bewust van hun eet en beweeg gewoonten en vanuit deze bewustwording kunnen ze zelf stappen zetten om hun gewoonten op dit gebied aan te passen!
© 2009 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Weerstand verhogen door juiste voedingEen goede weerstand is een essentieel onderdeel van een goede gezondheid. Zonder een goed afweersysteem staan wij als me…
Vrouw en voeding: maaltijdschijfVrouw en voeding: maaltijdschijfDe maaltijdschijf wordt vaak gebruikt als een indicatie voor een gezond voedingspatroon. In Nederland is de maaltijdschi…
GewrichtsklachtenGewrichtsklachtenGewrichtsklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn. Stramme spieren en pijnlijke gewrichten vormen een belemmering op on…

Ponyspellen: evenwichtHier vind je leuke ponyspellen voor op ponykamp of in de paardrijles. Kinderen en dieren kunnen samen veel plezier belev…
Sportcompressiekous tegen blessures aan je benenSportcompressiekous tegen blessures aan je benenDe compressiekous is nog een relatief nieuw voorbehoedsmiddel in de strijd tegen blessures aan de benen. Zoals kramp, zw…
Bronnen en referenties
  • www.sportvoedingsadviesgroenehart.nl www.dieetinzicht.nl www.voedingscentrum.nl www.vodiservice.nl
Vodiservice (75 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.