Hardlopen met compressiekousen

Hardlopen met compressiekousen Goede sportkleding is niet alleen belangrijk voor de afvoer van zweet en het doorlaten van frisse lucht, maar kan ook bijdragen aan blessurepreventie, blessureherstel en herstel na inspanning. Bij hardlopen komt er met iedere stap een gewicht van 3 à 4 keer je lichaamsgewicht op je landende voet. Welke broek of shirt je draagt is minder belangrijk dan, bijvoorbeeld, goede schoenen. Ook compressiekousen zijn erg geschikt om tijdens het hardlopen te gebruiken. Wat zijn compressiekousen en wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van deze kousen tijdens het hardlopen?

Wat zijn compressiekousen?

Compressiekousen zijn kousen die druk geven om je been. De hoeveelheid druk vermindert van enkel naar knie. Hierdoor wordt het bloed in je bloedvaten gestimuleerd om weer naar boven te gaan, richting je hart. Afvalstoffen, zoals lactaat, worden sneller afgevoerd.

De tijd van de huidkleurige, saaie compressiekousen is voorbij. Tegenwoordig kun je de kousen kopen in de meest uiteenlopende kleuren. Groen, geel, roze, oranje, blauw… niks is te gek. Kortom, je loopt er gewoon hip bij met een paar compressiekousen om je benen.

De voordelen van hardlopen met compressiekousen

Er zitten een aantal voordelen aan het lopen met compressiekousen. Deze voordelen zijn niet altijd volledig wetenschappelijk bewezen, maar lijken voor veel sporters wel van toepassing. Veelgenoemde voordelen zijn:
  • Vermindert schokbelasting
  • Sneller herstel na inspanning
  • Effectief bij achillespeesproblemen, kuitklachten en shin splints
  • Ondersteunend bij spataderen

Vermindert schokbelasting

Tijdens het hardlopen komt bij iedere stap zo’n 3 à 4 keer lichaamsgewicht op de landende voet. Dit is een flinke belasting voor je spieren, pezen en gewrichten. Compressiekousen bieden steun aan je spieren, waardoor ze de schokken tijdens het hardlopen beter kunnen opvangen.

Sneller herstel na inspanning

Doordat je bloed gestimuleerd wordt om uit je benen te gaan, worden de afvalstoffen (lactaat) ook sneller afgevoerd. Deze afvalstoffen komen vrij bij de verbranding tijdens inspanning.

Effectief bij achillespeesproblemen, kuitklachten en shin splints

Een compressiekous biedt steun aan de spieren van je onderbeen. De tijd van zwabberende kuiten is voorbij. Je kuiten worden stevig in model gehouden, waardoor de spieren lekker ondersteund worden. Een blessure kan zo worden voorkomen of je kunt tijdens je blessureherstel ondersteuning bieden aan een zwakke plek. Let op, het is wel belangrijk dat je je blessure serieus neemt en laat voor de zekerheid een arts of fysiotherapeut naar je blessure kijken.

Ook bij shin splints kunnen compressiekousen ondersteuning bieden. Shin splints zijn klachten aan het scheenbeen, die ontstaan door overbelasting. Het is een veelvoorkomende blessure in de loopsport, waarbij je ruim de tijd moet nemen voor je herstel.

Met spataderen of na spataderbehandeling

Heb je last van spataderen? Compressiekousen helpen om het bloed uit je benen weer richting je hart te krijgen. Bij spataderen is er vaak sprake van een probleem in de kleppen in je bloedvaten, waardoor het bloed niet gemakkelijk meer van beneden naar boven wordt vervoerd. Een goede werking van de beenspieren is hierbij ook cruciaal voor het samendrukken van de wanden van je bloedvaten, waardoor het bloed uit je benen wordt gepompt. Compressiekousen helpen hierbij.

Heb je een spataderbehandeling ondergaan, dan heb je voor je herstel een lange compressiekous gekregen. Een paar dagen na de behandeling, mag deze lange kous uit. Vaak wordt geadviseerd om tijdens het sporten een compressiekous te dragen, omdat je vaten die ondersteuning nodig hebben.

Nadelen van hardlopen met compressiekousen

De nadelen van hardlopen met een compressiekous zijn voor iedereen anders. De één vindt de druk om zijn been niet fijn, maar een ander heeft weer last van een naad. De meest voorkomende klacht over het lopen met compressiekousen heeft te maken met het aan- en uittrekken. Doordat de kousen strak moeten zitten, heb je hier even wat handigheid in nodig. Een ander nadeel is de prijs. Compressiekousen zijn niet goedkoop. Je moet denken aan zo'n 40 à 50 euro per paar.

De levensduur is afhankelijk van hoeveel je loopt, maar gemiddeld gaan de kousen een half jaar tot een jaar mee. Zodra je merkt dat de sokken gemakkelijk aan- en uitgaan, is het tijd voor een nieuw paar.

Verschillende merken hardloopkousen

Ook in de wereld van compressiekousen zijn er meerdere merken beschikbaar. Er zit wel degelijk verschil tussen de merken, maar probeer zelf wat je het prettigst vindt zitten. De Herzog kousen staan bijvoorbeeld bekend om hun grote mate van compressie en het feit dat er zes meetpunten van kuit tot voet worden gebruikt voor de juiste maatbepaling, terwijl Stox Energy aparte varianten heeft voor running en herstel.

Voorbeelden van merken compressiekousen:
  • CEP
  • Herzog
  • Stox Energy
  • Daarnaast hebben sommige kledingmerken ook hun eigen compressiekous

Kousen of tubes

Het verschil tussen compressiekousen en compressietubes is dat kousen een voetje hebben en bij tubes de voet bloot is. Bij tubes moet je dus nog sokken aan. Ook mogen tubes niet voor herstel worden gebruikt, omdat dit stuwing zou kunnen veroorzaken. Dit betekent dat je na je training de tubes direct uit moet doen, terwijl je kousen aan mag houden tijdens je herstel. Ook hier geldt dat de ene persoon liever kousen draagt en de ander tubes.

Aan- en uittrekken van compressiekousen

Doordat de kousen strak om je een zitten, is het even lastig om ze aan- en uit te trekken. Herzog heeft een handig filmpje op haar site geplaatst waarin duidelijk wordt hoe je de compressiekousen het makkelijkst aantrekt. Ook bij het uittrekken is het het makkelijkst om erbij te gaan zitten, want ook dit vergt wat kracht.

Compressiekousen kopen

Met name als je de kousen voor de eerste keer koopt, is het belangrijk dit in een winkel te doen. In de winkel kunnen ze goed opmeten welke maat je nodig hebt. De juiste maat heeft namelijk niet alleen met je voetgrootte te maken, maar bijvoorbeeld ook met de omvang van je kuit. In iedere gespecialiseerde hardloopwinkel kun je compressiekousen laten aanmeten.
© 2016 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportcompressiekous tegen blessures aan je benenSportcompressiekous tegen blessures aan je benenDe compressiekous is nog een relatief nieuw voorbehoedsmiddel in de strijd tegen blessures aan de benen. Zoals kramp, zw…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Compressiekousen en steunkousen: Soorten, functies en tipsCompressiekousen en steunkousen: Soorten, functies en tipsCompressiekousen en steunkousen zijn nauwsluitende, elastische sokken die druk zetten op het been. De druk van steunkous…
Hardlopen (rennen), een sport voor iedereenHardlopen (rennen), een sport voor iedereenEr bestaan verschillende vormen in hardlopen, zo is er ook joggen en trimmen. Hardlopen is zeer intensief en verbruikt.…

Fitbit Blaze HR: sporthorloge voor actieve mensenFitbit Blaze HR: sporthorloge voor actieve mensenDe Fitbit Blaze HR is een sporthorloge dat de hele dag kan bijhouden hoeveel beweging je krijgt en hoe actief je leven i…
Wattagemeters in het wielrennenWattagemeters in het wielrennenHet wielrennen heeft een grote evolutie ondergaan. Vroeger werd er gewoon op het gevoel getraind. Als je moe was had je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Keith Dunn, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.sportkeuring.nl/hardlopen
  • www.herzogmedical.nl
  • www.runinfo.nl/shinsplints
  • www.cepsports.nl
Cato (83 artikelen)
Gepubliceerd: 21-04-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.