InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Hardlopen (rennen), een sport voor iedereen

Hardlopen (rennen), een sport voor iedereen

Hardlopen (rennen), een sport voor iedereen Er bestaan verschillende vormen in hardlopen, zo is er ook joggen en trimmen. Hardlopen is zeer intensief en verbruikt. Vrijwel iedereen kan hardlopen al moet men de juiste technieken gebruiken om blessures te voorkomen want hardlopen is een zeer intensieve sport en gebruikt veel energie van je lichaam.

Hardlopen

Om het maximum uit je harlooptraining te halen moet je proberen eruit te zien alsof je het fijn vindt. Een comfortabel gevoel vergroot de kans dat je minder geremd bent en dus meer ontspannen. Een ontspannen houding en een goede techniek verlagen het risico op een blessure aanzienlijk en dat maakt de kans weer groter dat je ook in de toekomst blijft hardlopen. Hoe vaker je hardloopt hoe meer profijt je ervan hebt en hoe plezieriger het wordt.

Hardlooptechniek

De volgende tips verlagen het risico van een blessure en kunnen je helpen het maximale uit je training te halen:
 • Houd je rug recht en je hoofd op een lijn met je ruggengraat.
 • Houd je buikspieren aangespannen om een goede houding te waarborgen
 • Zorg dat er een ritmisch patroon in je ademhaling ontstaat. Probeer het ademen af te stemmen op je passen, adem in gedurende drie tot vier passen. Misschien denk je in het begin dat je zo een patroon niet voor elkaar zult krijgen en dat je alleen per twee passen kunt ademen, maar na verloop van tijd zal het beter gaan.
 • Gebruik je twee armen, ze fungeren als tegengewicht voor je benen. Als je ze niet gebruikt, raakt je hele lichaam uit balans. Houd je ellebogen licht gebogen en laat alle beweging vanuit het schoudergewricht komen.
 • Houd je schouders ontspannen, opgetrokken schouders belemmeren het zwaaien met de armen en brengen spanning in nek en schouders teweeg.
 • Houd je handen in een komvorm, maar wel ontspannen. Als je je vuisten balt, geeft dat spanning in je armen bij het lopen.
 • Zorg dat je hiel steeds het eerst de grond raakt, rol dan door op de voetzool en zet weer met de tenen af voor de volgende pas.
 • Houd in de gaten hoe je je voeten neerzet. Ze moeten vlak op de grond komen, zonder naar binnen of naar buiten te draaien. Als je op de binnen- of buitenkant van je voetzolen neerkomt heb je meer kans op blessures aan enkels, knieën en rug.

Tips voor het trainen

 • Kom altijd neer op je hiel en zet af met je tenen.
 • Vergroot de afstand en de duur van het hardlopen zeer geleidelijk, vooral als het een nieuwe vorm van sporten voor je is.
 • Als je wilt versnellen, zorg dan dat je armen ook sneller zwaaien.
 • Als je een heuvel op loopt, breng je gewicht dan meer naar voren om de steilere hellingshoek gemakkelijker te kunnen nemen.
 • Om te sprinten moet je je looptechniek aanpassen. Loop op de bal van je voet in plaats van op je hiel neer te komen en je voet af te rollen.
 • Loop als het even kan op gras in plaats van op een hardere ondergrond als asfalt, want gras dempt de schok van het neerkomen.
 • Ga naar een goede sportzaak en vraag advies bij het kopen van hardloopschoenen die het beste zijn voor jouw manier van lopen.
 • Draag altijd katoenen sokken bij het hardlopen, zodat je voeten blijven ademen.
© 2011 - 2019 Krisdeprest, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rennen: waarom doen we het?Rennen: waarom doen we het?Rennen en hardlopen, wij mensen zijn ervoor gemaakt. Maar waarom doen we het? Wat is het verschil tussen rennen, hardlop…
Schema om te beginnen met hardlopenSchema om te beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopen kan nog best lastig zijn. Hoe begin je en hoe bouw je voldoende conditie op? Het is helemaal niet…
10 redenen waarom hardlopen goed voor je is10 redenen waarom hardlopen goed voor je isHardlopen doe je omdat je wilt afvallen, om aan je algehele conditie te werken, of gewoon omdat je het leuk vindt. Maar…
Nieuwe revolutie in het joggen: FartlekNieuwe revolutie in het joggen: FartlekBen je moe van altijd hetzelfde rondje in het park te lopen? Of wil je op een originele manier aan je conditie werken? M…
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…

Reageer op het artikel "Hardlopen (rennen), een sport voor iedereen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Krisdeprest
Gepubliceerd: 13-05-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Schrijf mee!