Snelwandelen techniek

Bij snelwandelen is het de bedoeling zo snel mogelijk te wandelen en dus niet rennen. Snelwandelen lijkt gemakkelijker dan het in werkelijk is. Er zijn regels in die in acht gehouden moeten worden. Snelwandelen is niet alleen goed voor je conditie maar ook voor je bloedsomloop, hart, longen en spieren.

Snelwandelen

Misschien loop je heel veel op een dag, maar ddat wil nog niet zeggen dat je het op een goede manier doet. Snelwandelen of powerwalking is een vaardigheid die je moet aanleren en waarbij je, als je het goed doet veel meer calorieën verbruikt dan bij gewoon wandelen.

Waarom snelwandelen?

Als je een trainingsprogramma gaat volgen is wandelen een ideale manier om hart en bloedsomloop aan het werk te zetten, want he tkan overal gedaan worden en de intensiteit kan op eenvoudige wijze worden opgevoerd door sneller te gaan lopen of hellingen te nemen. Snelwandelen maakt het heel eenvoudig je hartfrequentie te leren controleren, want het is een weinig intensieve activiteit. Als je tijdens het snelwandelen af en toe je hartslag controleert, kun je meer gevoel krijgen voor de reacties van je lichaam op verschillende intensiviteitsniveaus van training. Je kunt er een intervaltraining van maken door eerst te wandelen en dan hard te lopen. Beginners dienen te beginnen met een langere fase van wandelen en de fase van het hardlopen geleidelijk aan langer te maken in overeenstemming met de verbeterende conditie.

Regels bij het snelwandelen

Snelwandelen is niet hetzelfde als lopen, joggen of enige andere vorm van rennen. Bij snelwandelen is het de bedoeling zo snel mogelijk te wandelen, dit gebeurt door middel van stappen waarbij het contact met de grond voortdurend onafgebroken blijft. Snelwandelen is ook een erkende olympische sport en word dus ook beoordeeld door een vakjury, deze zullen je diskwalificeren na drie waarschuwingen. Bij een waarschuwing zal de snelwandelaar op de hoogte gebracht worden door een bordje langs het parcour met een kruisje of een rode cirkel.

Techniek voor het snelwandelen

  • Een correcte techniek is cruciaal als je met snelwandelen een optimaal resultaat wilt bereiken:
  • Let erop dat je hiel voor het eerst de grond raakt en dat je je voetzool verder afrolt om je weer met je tenen af te zetten. Zet daarbij kracht door je bilspieren en hamstrings (de belangrijkste spieren aan de achterkant van je benen) krachtig aan te spannen.
  • Loop rechtop met je buikspieren en het onderste gedeelte van je rug stevig aangespannen.
  • Gebruik je armen. Je kunt het calorieënverbruik drastisch opvoeren als je je armen flink laat meebewegen. Maak een hoek van 90 graden met je ellebogen en laat de beweging vanuit het schoudergewricht komen. Je armen houden je in balans en verhinderen dat je heupen gaat draaien.
  • Houd je schouders recht en draai niet met je middel tijdens het lopen.
  • Houd bij het bestijgen van een helling je lichaam in dezelfde positie, laat je romp alleen vanuit het middel iets naar voren buigen. Je benen verzetten meer werk bij het stijgen, sta jezelf niet toe te ver naar voren te gaan hangen.
  • Houd bij het nemen van de passen een plezierig, natuurlijk ritme aan en varieer de intensiteit van de training door te versnellen en te vertragen.

Tips voor het trainen

  • Als je aan de volgende adviezen houdt, kun je het maximum uit het snelwandelen halen:
  • Loop als het even kan op gras, want gras absorbeert veel van de schokken bij het lopen, waardoor de benen minder belast worden.
  • Neem als het kan hellingen op in je route om de training nog verder te intensiveren.
  • Draag goede schoenen: een goede sportzaak kan je adviseren over de beste schoenen voor jouw voeten.
  • Als je pijn in je schenen krijgt, vertraag dan je tempo en vermijd steille hellingen.
  • Maak gebruik van intervaltraining om zo veel mogelijk resultaat te boeken.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atletiek, moeder der sporten!Atletiek, moeder der sporten!Atletiek is een heel oude sport, een van de oudste, en de basis voor veel sporten. Meer informatie over de onderdelen, e…
Waarom atletiek?Waarom atletiek?Sporten in algemene zin is gezond, maar de atletieksport heeft als voordeel dat het veelzijdig is en ieder “postuur” kan…
Alles over atletiekAlles over atletiekHardlopen, verspringen, hoogspringen, snelwandelen en kogelstoten. Dit zijn enkele sporten die onder de noemer atletiek…
WK Atletiek 2022 live op tv en livestreamWK Atletiek 2022 live op tv en livestreamOp vrijdag 15 juli 2022 begint in de Amerikaanse plaats Eugene (Oregon) het wereldkampioenschap atletiek. De slotdag van…

Sleesport: bobslee, rodelen en skeletonSleetje rijden is leuk, als kind doe je dit al heel graag. Maar er worden ook sporten gehouden hierin: de sleesport. Bov…
Hardlopen (rennen), een sport voor iedereenHardlopen (rennen), een sport voor iedereenEr bestaan verschillende vormen in hardlopen, zo is er ook joggen en trimmen. Hardlopen is zeer intensief en verbruikt.…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.