Sleesport: bobslee, rodelen en skeleton

Sleetje rijden is leuk, als kind doe je dit al heel graag. Maar er worden ook sporten gehouden hierin: de sleesport. Bovendien kan je in sommige (attractie)parken ook gebruik maken van een bobslee of rodelbaan. Weet jij wat het verschil is?

Bobslee

Allereerst de meest bekende: de bobslee. Het bobsleeën is een sport die officieel tot de Olympische spelen behoort. De naam bobslee komt van het Engels af: to bob. To bob betekent: op een neer bewegen. De slee is bestuurbaar en het parcours wordt afgelegd over een bochtige route op het ijs. Om sneller te gaan, kan je op en neer bewegen (to bob) zoals je ook als kind zijnde op je sleetje deed. Sturen doe je door aan twee handels te trekken. Deze handels zitten met kabels vast aan de voorste twee glij-ijzers. Bobsleeën doe je met twee of met vier personen. De achterste man zorgt hierbij voor de rem.

De efteling had voorheen traditionele bobsleeën in zijn attractie De Swiss Bob (de bobbaan). Deze werden in 2005 verkocht aan Six Flags Over Texas. Jammer, want de nieuwe karretjes hebben niks meer te maken heb de traditionele bobslee. In de oude bobsleeën zat je nog achter elkaar, nu zit je naast elkaar.

In Toverland is er De Woudracer, ook een bobsleebaan. Je zit hier alleen of met zijn tweeën achter elkaar in een karretje en bepaald zelf de snelheid.

Rodelen

Rodelen is iets anders dan bobsleen: bij rodelen lig je op je rug op een slee. De bobslee is een gesloten karretje, de rodelslee is open. Rodelen heet in het Zwitsers of in het hoog-Duits ook wel rotteln, rütteln, schütteln en is daar heel populair. Er zijn veel kunstmatig aangelegde banen waarvan je kan rodelen. Vooral in Duitsland en Zwitserland vind je deze banen veel.

Duinrell heeft een leuke rodelbaan, waar je zittend op een slee van de baan gaat. Hierbij bepaal je zelf de snelheid. In Valkenburg (Limburg) kan je ook heerlijk rodelen. In Duitsland zijn er meerdere plekken met kunstmatig aangelegde rodelbanen. Plopsaland Coo en het Belgische Coo (Stavelot) heeft ook een rodelbaan. De rodelbanen in attractieparken worden allemaal zittend uitgevoerd. Liggend op je rug zie je toch minder en daarom is er gekozen voor zittende sleeën.

Skeleton

Hoewel deze sport veel minder bekend is, is hij wel de oudste sleesport. Bij skeleton lig je op je buik op een slee, met je gezicht naar voren, Je gaat dus recht op je doel af. Dit doe je in een bobbaan. De slee die eerst gebruikt werd was kaal, zoals we die kennen van vroeger, en deed daarom denken aan een skelet. Vandaar de benaming dus. Voor zover bekend, kan je nergens voor je plezier gebruik maken van een skeleton. Maar probeer het gerust thuis zelf uit: op de houten slee de berg af, wanneer er een goed pak sneeuw ligt. Plezier gegarandeerd.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wunderwald: een themagebied in ToverlandWunderwald: een themagebied in ToverlandWunderwald is een themagebied in attractiepark Toverland. Dit themagedeelte is naast het Land van Toos het tweede overde…
Snelste achtbanen en Walibi: NederlandIn de wereld een heleboel pretparken, met een enorm aantal achtbanen. Ons kleine landje beschikt ook over een aantal pre…
De Winter EftelingDe Winter EftelingIn de Efteling waant u zich het hele jaar door in een sprookjeswereld, maar in de winter is de sfeer extra betoverend. D…
Oudste achtbaan ter wereld staat in NederlandDacht je dat Python in de Efteling met bijna dertig levensjaren oud was? Lees dan maar even mee want 200 kilometer verde…

De Dokter Kenneth H. Cooper testDe Coopertest of 12 minuten uithoudingsvermogentest is nog steeds populair en helpt bij het verbeteren van de conditie.…
Snelwandelen techniekBij snelwandelen is het de bedoeling zo snel mogelijk te wandelen en dus niet rennen. Snelwandelen lijkt gemakkelijker d…
Bronnen en referenties
  • http://www.bsbn.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.