Karpervissen in de winter, hoe pak je het aan?

Karpervissen in de winter, hoe pak je het aan? Vissen op karper in de koude periode van het jaar is heel wat anders als wanneer de zon schijnt in de warme maanden. De karpers zijn veel minder actief en houden zich vaak schuil op verdekte plaatsen. Kun je niet wachten tot het voorjaar en sta je te trappelen om naar de waterkant te gaan? Dat kan en het is ook weldegelijk mogelijk om een karper te vangen in de winter, wel vraagt dit om een speciale aanpak wil je succes hebben!

Hotspots in de winter

Het is moeilijk om te zeggen op welke plek de karper zich schuil houdt voor het water waar jij op dat moment bent. Op ieder water kan dit namelijk weer anders zijn. Vaak wordt er gedacht dat karpers de diepste stukken van het water opzoeken om in te overwinteren. Dat blijkt in veel gevallen echter niet zo te zijn. De beste locaties zijn vaak de plekken waar de kou niet zo snel op het water slaat, plekjes die uit de wind liggen. Te denken valt bijvoorbeeld aan duikers en bruggen, of hangende takken over het water heen. Daarnaast kunnen ook dichte rietkragen een ideale plek vormen voor de karpers.

Volgen van de zon

Op plekken waar de wind niet op het water staat en waar het water wat minder diep is, kan de zon in korte tijd zorgen voor een temperatuurverschil. Zeker op plaats waar de wind geen vat op het water heeft kan dit al snel zorgen voor een paar extra graden. Karpers zullen maar al te graag naar een plek trekken waar het zonnetje in het water schijnt. Zorg er dus altijd voor, voordat je bepaald wat de beste stekjes zijn, dat hier ook daadwerkelijk de zon wel op kan komen. Een hotspot uit de wind in combinatie met zonlicht kan bijna niet missen.

Winteraas voor karper

Karpers zijn koudbloedig, de stofwisseling van karpers vertraagt naarmate de temperatuur van het water kouder wordt. Een karper probeert zo min mogelijk energie te gebruiken, ook bij het verteren van voedsel. Zorg ervoor dat er in de winter een voer gebruikt wordt wat licht verteerbaar is. Een aantal suggesties als winteraas en voer:
  • Hennep
  • Tarwe
  • Mais
  • Mini boilies
  • Maden

Mini boilies

Wanneer je gebruik maakt van boilies, zorg er dan voor dat deze zo klein mogelijk zijn, maximaal 14 tot 16 mm, veel liever mini boilies van slechts 8 of 10mm. Probeer boilies uit te kiezen waarbij het tarwegehalte zo hoog mogelijk is, dat is lichter verteerbaar bij lagere temperaturen. Omdat het water in de winter vaak veel helderder is dan in de zomer, is het zicht onderwater veel beter en verder. Een felgekleurde mini boilie is vanaf een grote afstand zichtbaar, dit kan een karper nieuwsgierig maken om jouw stek eens te bezoeken.

Een voerstek opbouwen in de winter

Wanneer je van plan bent om een voerstek op te bouwen, is het belangrijk om de stek actief te houden door regelmatig kleine beetjes te voeren. In de winterperiode kan het funest werken wanneer er te grote hoeveelheden in één keer op de stek worden aangebracht. De beste optie is om dagelijks een kleine portie voer aan te brengen. Slechts een handvol mini boilies is hierbij voldoende. Andere opties zijn enkele handjes tarwevoer of mais.

Meerdere stekken gebruiken

Slimme karpervissers houden het niet bij slechts één visstek, ze zorgen ervoor dat ze op het water meerdere kleine en compacte voerplekjes hebben aangelegd op typische winter hotspots. Wanneer er na 2 á 3 uur nog geen aanbeet, lijnzwemmer of ander teken van leven is gesignaleerd, verplaatsen zij naar één van de andere stekjes die zijn aangelegd. Verkies hierbij altijd als eerste een stek waarop de zon op dat moment schijnt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karpervissen in de winterZodra de watertemperatuur zakt en de vissen erg rustig aan gaan doen, breken er moeilijke tijden aan voor karpervissers.…
Karpervissen met de pen, de basisDe basis van karpervissen ligt nog altijd bij het vissen op karper met de pen, struinend langs de waterkant, alleen gewa…
De koi karper, een prachtige vijvervisDe koi karper, een prachtige vijvervisDe Latijnse naam voor de koi karper is Cyprinus carpio en hij behoort tot de karperachtigen (Ciprinidae). Het is een gew…
Karpervissen op een kanaalKarpervissen op een kanaal kan een tijdrovende klus zijn, vaak is de omgeving ook niet zo aantrekkelijk als aan een mooi…

Snoeken met doodaasSnoeken met doodaasSnoeken met doodaas is een van de beste methoden om, voornamelijk in de winter, grote snoeken te vangen. De snoeken bevi…
Motormanoeuvreren met een zeiljacht: wiel- of schroefeffectMotormanoeuvreren met een zeiljacht: wiel- of schroefeffectDe manoeuvreereigenschappen van een schip worden door een aantal factoren bepaald. Namelijk het gewicht, het onderwaters…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Quinet, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.acecarp.com/tips/crucial-winter-carp-fishing-tips
  • http://www.karperxl.nl/website/index.php?TreeItem=160435&NewsItem=24573
  • http://www.carp-fishing-tactics.com/tactics-winter-baiting.html
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.