Wat is stand up paddle of ook wel suppen?

Stand up paddling (SUP) in de volksmond ook wel suppen genoemd is de nieuwe zomer trend. Deze nieuwe vorm van watersport is overgekomen uit Hawaii. Suppen kan kort omschreven worden als het staand varen op een groot surfboard waarbij je je voortbeweegt door middel van een peddel. Het is relatief eenvoudig te leren en kent vele verschillende varianten zoals city suppen, yoga suppen, zee suppen etc. Met alle rivieren, kanalen, sloten, grachten, meren en de kust maakt het Nederland een serieus supland.

Suppen, wat is het?

Suppen ook wel stand up paddling (SUP) genoemd is de nieuwe trend op het gebied van watersport. Wat je nodig hebt om deze sport te kunnen beoefenen is simpel; een groot golfsurfboard en een peddel. Al staand peddel je op je board op een relaxte manier over het water. Het grote verschil met gewoon surfen; is dat je met met gewoon surfen op je buik ligt en met je armen peddelt. En met het suppen sta je op het supboard en beweeg je jezelf voort door middel van een speciale suppeddel. Deze peddel haal je met een peddelende beweging aan weerskanten van het board door het water.

Oorsprong

Suppen vindt zijn oorsprong in Hawaii. Hier gebruik(t)en de surfleraren vanaf de jaren zestig al sub boards. Doordat de leraren hoog stonden konden ze eenvoudig hun surfleerlingen in de gaten houden. Daarnaast was het mogelijk om met relatief weinig energie tegen de golven in te pendelen.


Trend

Na Hawaii is deze trend in 2005 breder getrokken. De trend is zich zeer snel gaan ontwikkelen nadat verschillende beroemdheden vertier hebben gezocht binnen deze nieuwe sport. Grote namen als: Jennifer Anniston, Rihanna en Cameron Diaz zoeken al suppend op het water naar ontspanning, of een serieuze workout. Na Amerika werd de trend enkele jaren geleden al snel overgenomen in Nederland. Nederland is als heus waterland met al zijn sloten, grachten, rivieren, meren en de kust het uitgelezen supland.

Suppen leren

Suppen leren is niet moeilijk, men zegt dat je de techniek van evenwicht bewaren op het board en het peddelen binnen een uur aangeleerd kunt hebben. Dit in tegenstelling tot gewoon surfen waar de techniek om van een liggende positie naar een staande positie op board te komen als bottleneck wordt ervaren. Verschillende surf scholen in Nederland bieden de mogelijk tot het volgen van sub clinics waarin de sport je van A tot Z wordt uitgelegd.

City suppen

Suppen kan een ontspannende bezigheid zijn. Zo worden er bijvoorbeeld tochten georganiseerd door de grachten van Amsterdam, ook wel city suppen genoemd. Deze leuke en actieve manier om de stad vanaf het water te bezichtigen is erg populair onder de toeristen.


Goede workout

Naast ontspannend varen wordt deze sport ook als serieuze workout gebruikt. Door met de juiste lichaamshouding te suppen kan men benen, billen, rug, armen en schouders effectief trainen. Grote uitdagende wedstrijden en tochten worden georganiseerd wat de sport uitdagend en spannend maakt. Zo wordt er bijvoorbeeld jaarlijks een "Friese Elfstendensuptocht" georganiseerd. Voor mensen die meer uitdaging zoeken kunnen langs de Nederlandse kust de brandingsgolven al trotseren.

Voor mensen die toch meer de rust willen opzoeken worden er zelfs Yoga supsessies georganiseerd. Deze speciale vorm van yoga vindt volledig plaats op een drijvend sup board, waarbij balans nog essentiëler wordt.
© 2014 - 2024 Globalview, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Surf en kitesurf locatie Strand HorstSurf en kitesurf locatie Strand HorstWanneer je een locatie zoekt om te surfen of te kitesurfen, denk dan eens aan Strand Horst. Dit strand ligt vlak bij de…
De Loosdrechtse Plassen een uniek watersportgebiedDe Loosdrechtse Plassen een uniek watersportgebiedDe Loosdrechtse Plassen staan bekend als een uniek natuur- en watersportgebied, gelegen tussen Utrecht en Amsterdam. Het…
Center Parcs de Eemhof, ideaal voor de watersporterCenter Parcs de Eemhof, ideaal voor de watersporterCenter Parcs de Eemhof is grotendeels georiënteerd op de watersport. Het ligt dan ook op een ideale locatie, direct aan…
Vrijetijdsbesteding, gratis of goedkoperVrijetijdsbesteding, gratis of goedkoperIedereen wil zich van tijd tot tijd ontspannen. Lekker lichamelijk bezig zijn of zichzelf creatief uiten. Maar vaak zijn…

Canyoning, watersport voor waaghalzenCanyoning is één van de spectaculairste sporten die je in de bergen kan beoefenen. Het concept is eenvoudig. Door te lop…
Vissen op roofvisVissen op roofvisVissen op roofvis, voor veel mensen een met enige regelmaat, en fanatiek beoefende hobby. Veelal voortkomend uit een eno…
Globalview (10 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.