Canyoning, watersport voor waaghalzen

Canyoning is één van de spectaculairste sporten die je in de bergen kan beoefenen. Het concept is eenvoudig. Door te lopen, springen, zwemmen, en abseilen volg je de loop van een rivier doorheen een kloof. Canyoning kan op verschillende moeilijkheidsniveau's beoefend worden, waardoor deze sport voor iedereen toegankelijk is.

Wat is canyoning?

Bij canyoning is het de bedoeling dat je de weg die een rivier door de bergen heen heeft gesleten, zo lang mogelijk probeert te volgen. Hierbij moet je wandelen, zwemmen, springen en abseilen. Het spectaculairst zijn natuurlijk de stukken waarbij een waterval moet overwonnen worden, of waar je van grote hoogte naar een lager gelegen stuk van de rivier moet springen. Canyoning wordt nooit alleen beoefend. Op plaatsen waar canyoning toegestaan is, vertrekken regelmatig groepen onder begeleiding van een ervaren gids waar je je kan bij aansluiten.

Uitrusting

Een goede uitrusting is onontbeerlijk. Zonder de geschikte uitrusting is canyoning zeer gevaarlijk, en breng je buiten jezelf ook de hele groep in gevaar. Allereerst moet je beschikken over een degelijk wetsuit. Bergwater is vaak slechts enkele graden warm, zonder warm pak hou je het dus niet lang uit. Een wetsuit vult zich langzaam met water dat opwarmt door je lichaamswarmte. Hierdoor ontstaat een dunne film die de kou buiten houdt. De rotsige omgeving en het vaak snel stromende water zorgen er voor dat ook een veiligheidshelm onmisbaar is. Voorzie ook stevige schoenen, die zowel in als naast het water dienst kunnen doen. Er bestaan speciale canyoningschoenen, maar een stevige sportschoen volstaat ook. Als je grotere hoogteverschillen moet overwinnen heb je hier ook materiaal voor nodig. Touwen en zekeringen om te abseilen zijn dan geen overbodige luxe.

Lange tijd werden voor canyoning dezelfde materialen gebruikt als voor het bergbeklimmen, maar tegenwoordig is er speciaal materiaal voor deze sport voor handen. Door de combinatie van het water en het constante schuren over en tegen de rotsige ondergrond verslijt de uitrusting vrij snel. Controleer dus steeds of deze nog voldoet en neem geen enkel risico in geval van twijfel. Wetsuits kunnen ook best extra verstevigd worden aan knieën en ellebogen. Als je gebruik maakt van een organisatie die canyoningtochten organiseert, is de huur van de uitrusting meestal voorzien in het te betalen bedrag.

Is canyoning gevaarlijk?

Als de nodige veiligheidsvoorschriften in acht genomen worden is canyoning op zich niet gevaarlijk. Je moet er wel rekening mee houden dat deze sport beoefend wordt in open lucht en dat natuurkrachten een belangrijke invloed uitoefenen, en zelf onderdeel van het canyoning zijn. Hierdoor is het van het grootste belang dat het weer nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Bij plotse regenval in de bergen stort het water zich naar beneden waardoor een klein, rustig stroompje in geen tijd kan veranderen in een kolkende rivier. Aangezien je je in een kloof bevindt is het vaak onmogelijk om zomaar weg te geraken.

Ook kan er onderkoeling optreden ten gevolge van het ijskoude bergwater. Controleer daarom steeds je wetsuit op eventuele lekken of slijtage. Een derde veel voorkomend gevaar is onvoorzichtigheid. Ga enkel mee met een gediplomeerde gids en volg steeds zijn instructies. Hij weet hoe je je veilig moet zekeren, en kan juist inschatten waar een rivier diep genoeg is om van aan de kant het water in te springen. Al te vaak komen kneuzingen, breuken, en zelfs verdrinking voor door onvoorzichtige acties.

Waar canyoning?

Canyoning kan je al heel dicht bij huis doen, met name in de Belgische Ardennen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat dit lang niet zo spectaculair is dan de verschillende plaatsen in de Pyreneeën of Alpen.
Enkele populaire plaatsen in Europa zijn:
 • Les Eygas, Frankrijk
 • Bovec, Slovenië
 • Feldberg, Duitsland (ideaal voor beginners)
 • Oppdal, Noorwegen
 • Gardameer, Italië
 • Sierra de Guara, Spanje
 • Brecon Beacons, Wales
 • Lofer, Oostenrijk

Canyoning in België en Nederland

Zowel België als Nederland beschikken over een canyoningbond waar je cursussen en lessen kan volgen. Ook de nodige diploma's kan je daar behalen. Verschillende keren per jaar worden canyoningreizen aangeboden onder deskundige begeleiding naar één van de populaire bestemmingen binnen en buiten Europa.

Kostprijs

In de buurt van populaire canyons bevinden zich vaak enkele organisaties de begeleide tochten aanbieden. Voor een bedrag tussen 50 en 100 (huur materiaal, vervoer heen en terug, gids) kan je in groep enkele uren kennismaken met deze spectaculaire sport.
© 2014 - 2024 Maartends, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spannende buitenactiviteiten in binnen- en buitenlandSpannende buitenactiviteiten in binnen- en buitenlandWe gaan met zijn allen graag naar buiten om de dagelijkse drukte te ontvluchten en even een moment van ontspanning te zo…
Bezienswaardigheid Zwitserland: de Via Mala Schlucht (kloof)Bezienswaardigheid Zwitserland: de Via Mala Schlucht (kloof)Over de hele wereld verspreid zijn diverse diepe kloven. Door de meeste hiervan stroomt een rivier. Zwitserland heeft oo…
Spaanse Pyreneeen - Pallars SobiraTen westen van Andorra, in het Spaanse deel van de Pyreneeen ligt een prachtig mooi stukje natuur waar elke (berg)liefhe…
Aron Ralston: sterven of je hand amputeren?Aron Ralston: sterven of je hand amputeren?Een sprankelende, avontuurlijke en ervaren bergbeklimmer wil solo een record verbreken. Gevaar schuilt in een klein hoek…

Motormanoeuvreren met een zeiljacht: wiel- of schroefeffectMotormanoeuvreren met een zeiljacht: wiel- of schroefeffectDe manoeuvreereigenschappen van een schip worden door een aantal factoren bepaald. Namelijk het gewicht, het onderwaters…
Wat is stand up paddle of ook wel suppen?Stand up paddling (SUP) in de volksmond ook wel suppen genoemd is de nieuwe zomer trend. Deze nieuwe vorm van watersport…
Bronnen en referenties
 • www.nederlandsecanyoningbond.nl
 • www.canyonteamvlaanderen.be
 • http://www.twenga.nl/canyoning-uitrusting.html
Maartends (19 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.