Kitesurfend de oceaan over - HTC Atlantic Kite Challenge
Zesduizend kilometer van oost naar west over de oceaan surfen. Dat deed nog nooit iemand. Een groep van zes riders gaat het eind november 2013 doen. Het is een twee weken lange surftocht, non-stop van Afrika naar Midden-Amerika, waarbij de surfers elkaar afwisselen. Ze surfen een paar uur en worden dan afgelost door de volgende surfer. Dat gaat dag en nacht zo door, bij opkomende zon, volle zon, ondergaande zon en bij nacht onder de sterrenhemel. De race heet HTC Atlantic Kite Challenge, "The world largest downwinder." Max Blom is medeoprichter van 'Enable Passion', een stichting die zich ervoor inzet dat mensen hun passie volgen.
Atlantische Oceaan oversteek - HTC Atlantic Kite Challenge
Max Blom is een van de zes riders die 20 november 2013 start met de oversteek van de oceaan per surfplank en kite. Blom ziet het als een uitdaging, een ultieme kans en een avontuur. De kitesurfoversteek van de Atlantische Oceaan is een tocht van 6000 kilometer. De afstand is te vergelijken met:
- 142 marathons;
- 50.000 voetbalvelden;
- 230 eilanden Ameland;
- 300.0000 bedden aan elkaar.
Kitesurfen vanaf Fuerteventura
Max Blom is een Hagenaar (in 2013 is hij 28 jaar oud) die samen met vijf andere kitesurfers vertrekt vanaf de Canarische Eilanden. Fuerteventura is het startpunt, de Caraïben voor de kust van Midden-Amerika zijn het eindpunt:
Turks- en Caicoseilanden. De oversteek gaat volgens plan twee weken duren. De kitesurfers wisselen elkaar om de twee tot drie uur, de ride gaat non-stop door. Nooit eerder stak iemand de oceaan over op een surfplank.
Max Blom en Enable Passion
Blom hielp de stichting
Enable Passion mee oprichten. De stichting heeft tot doel om mensen te inspireren hun passie te volgen, die te realiseren en anderen te inspireren dat ook te doen. Blijf niet op de bank zitten maar verleg je grens en volg wat je drijft, dat is waar Enable Passion voor staat. De droom die je hebt is vaak dichterbij dan je denkt. Je moet er voor in actie komen en daarin wil Enabel Passion met de monstersurftocht een voorbeeld stellen. Enable Passion gelooft dat de wereld mooier is als mensen hun passie volgen. Ieder mens heeft zijn eigen liefhebberij en passie. Laat je niet leiden door geldzucht, maar doe waar je echt lol in hebt en waar je energie van krijgt. Maak je droom waar. Dat geeft Enable Passion mee.
Voorbereiding monstersurftocht
De tocht kost veel voorbereiding. De riders moeten zich in topconditie werken en bezoeken daarvoor sportscholen en trainen zich stevige spieren en een soepel lijf. Daarnaast besteden ze tijd aan het werven van sponsors. Het verschepen van het materiaal is ook een enorme organisatie. Niet onbelangrijk is de samenstelling van het team. De beste kitesurfers van de wereld zijn samengebracht in een team. Het team bestaat uit vier Nederlanders, een Canadees en een vrouw uit Noorwegen.
De riders zijn:
- Filippo van Hellenberg Hubar;
- Camilla Ringvold;
- Max Blom;
- Eric Pequeno;
- Dennis Gijsbers;
- Ike Frans.
Sixt Rider
Het idee van de oversteek komt bij Filippo van Hellenberg Hubar vandaan. De surfer verzamelde mensen om zich heen en met elkaar werkten ze het plan uit. Naast de riders bestaat het team uit een kapitein, een booteigenaar, een verslaggever, een arts en drie mannen die zich met de organisatie bezighouden. Het team van vijf zocht via een wedstrijd de aanvullende zesde surfer. Wie mee wilde surfen kon een video met motivatie opsturen waar via social media op gestemd kon worden. Tachtig liefhebbers stuurden een video in. Tot twee weken voor de race veranderde de samenstelling van de kitesurfers. Ook kwam er op het laatste moment een andere kapitein op het volgschip. Erik van Vuuren, internationaal prijswinnende zeezeiler, durft de race aan en staat aan het roer van de catamaran die meevaart. De volgboot is de Double A, een Lagoon 500 catamaran.
Arts
Er is een arts aan boord van de catamaran volgboot. Er kan altijd iets misgaan. Een rider kan onderkoeld raken of een beet krijgen van een haai. Het zijn een paar van de vele gevaren die op de loer liggen. De riders hebben minder angst voor de haaien dan voor de rommel die in zee drijft. Ze zijn bang voor een botsing met een container die je in de nacht niet kunt zien. Haaiendeskundigen zeggen trouwens dat de kans op haaienoverlast klein is. Voor de zekerheid hebben ze haaienbeschermers om hun benen. Het zijn speciale banden die in het water een signaal uitzenden dat haaien op afstand houdt.
De oversteek
De kitesurfers wisselen gedurende de oversteek elkaar telkens af. Om de twee tot drie uur vindt er een wisseling plaats. Wie net heeft gesurfd laat zich midden op de oceaan in een rubberbootje vallen. In dat bootje staat dan de volgende rider klaar om de dienst op de plank over te nemen. Elk teamlid surft overdag en ’s nachts twee uur. Iedereen surft vier uur per etmaal.
Gelukt
De
HTC Atlantic Kite Challenge lukt. Na 28 dagen en 7756 kilometer surfen komt het team op de Turks- en Caicoseilanden aan. Na 1500 kilomter krijgen ze pech en moeten ze op de Kaapverdische Eilanden wachten tot er een schroef voor de boot wordt gebracht, maar daarna gaat de reis voorspoedig. Ze komen wind, hoge golven en zware regenbuien tegen, surfen met dolfijnen en in het pikdonker van een nacht met nieuwe maan. De tocht is volbracht en de surfers hebben een enorme stoot energie gekregen van het volbrengen van deze monstersurftocht. Het maakt hen duidelijk dat er heel veel mogelijk is in het leven, als je de handschoen maar oppakt.
Lees verder