De Nijmeegse Vierdaagse
Voor veel mensen een doel, voor anderen de gewoonste zaak van de wereld. Een groot mediafestijn en het aantal aanmeldingen stijgt per jaar. 30, 40 of 50 kilometer per dag lopen... De Nijmeegse Vierdaagse.
Wat is de Vierdaagse?
Zoals de naam al zegt, is de Vierdaagse een wandeltocht die over 4 dagen verspreid is. De wandelaars kunnen kiezen tussen 30, 40 en 50 kilometer per dag. Deze gekozen afstand loopt de wandelaar dus vier keer door de omgeving van Nijmegen. Er is ook een militaire klasse, waar je als burger niet aan deel kan en mag nemen. Elke dag begint en eindigt op de Wedren, een grote parkeerplaats net buiten het centrum van Nijmegen. Voor militairen houdt het niet op bij de Wedren, zij moeten nog ongeveer 5 kilometer door naar Heumensoord.
De Dagen van de Vierdaagse
Dag 1: De Dag van Elst
Op deze dag wandelt men over de beruchte en beroemde Waalbrug tussen het centrum van Nijmegen en Nijmegen Lent. Tijdens de dag van Elst doet de wandelaar de volgende plaatsen aan:
- Lent
- Bemmel
- Huissen
- Elden
- Elst
- Valburg
- Slijk-Ewijk
- Oosterhout
- Lent
- Nijmegen
Dag 2: De dag van Wijchen
De dag van Wijchen staat bekend als "Roze Woensdag", omdat er tot 2005 gelopen werd langs veel homo- en COC-uitgaansgelegenheden. Dit leidde tot teveel oponthoud, waardoor de route veranderd is.
Tijdens de dag van Wijchen doet de wandelaar de volgende plaatsen aan:
- Alverna
- Balgoij
- Niftrik
- Wijchen
- Woezik
- Beuningen
- Weurt
- Nijmegen
Dag 3: De dag van Groesbeek
De dag van Groesbeek staat bekend als de dag van "de zeven heuvelen". Traditioneel is dit een dag waarop veel mensen uitvallen. Tijdens de dag van Groesbeek doet de wandelaar de volgende plaatsen aan:
- Malden
- Molenhoek
- Mook
- Middelaar
- Plasmolen
- Milsbeek
- Ottersum
- Breedeweg
- Groesbeek
- Berg en Dal
- Nijmegen
Dag 4: De dag van Cuijk
De laatste dag staat voor de meeste wandelaars in het teken van de Via Gladiola. Dit is de allerlaatste weg die je loopt voor je het kruisje op kunt gaan halen. Tijdens de dag van Cuijk doet de wandelaar de volgende plaatsen aan:
- Overasselt
- Heumen
- Linden
- Nederasselt
- Grave
- Gassel
- Beers
- Vianen
- Cuijk
- Mook
- Molenhoek
- Malden
- Nijmegen
Het Vierdaagsekruis
De onderscheiding die elke wandelaar ontvangt wanneer hij of zij de minimale afstand heeft gelopen die past bij zijn leeftijd, is het vierdaagsekruis. Het is een erkende onderscheiding, waardoor militairen de onderscheiding mogen dragen op hun uniform. Zodra men de vierdaagse vaker loopt, krijgt men een steeds mooier kruis. Dit motiveert veel mensen tot het vaker dan eens lopen van de tocht.
Voorbereiden op de tocht
Veel mensen trainen vanaf januari voor de wandeltocht. Door elke week (of om de week) steeds iets verder te lopen, bereid je het lichaam voor op de vierdaagse. Veel mensen overdrijven de voorbereiding echter, wat niet altijd nodig is. De meeste mensen met een goede lichamelijke conditie zullen de vierdaagse kunnen lopen zonder al te veel voorbereiding. Er zijn online verschillende (goede) trainingsschema's te vinden.
De negatieve kant van de tocht
De tocht wordt elk jaar populairder, mede door de media-aandacht. Dit leidt ertoe dat de inschrijving vaak al snel vol zit, waardoor veel mensen niet mee kunnen lopen. Nog een nadeel is de enorme mensenmassa die door de -vaak smalle- straatjes van dorpen en steden moet. Dit leidt tot opstoppingen en enorme vertragingen. Vooral Cuijk is hier een goed voorbeeld van.