Great Wall Skating Callenge - schaatsen op de Gele Rivier

Great Wall Skating Callenge - schaatsen op de Gele Rivier Na de alternatieve Elfstedentocht in Mongolië is The Great Wall Skating Challenge op de Gele Rivier in China de uitdaging voor schaatsliefhebbers die ook van reizen houden. Het evenement speelt zich af in de provincie Shanxi. Footsteps Travel en Stefan Rasing zitten achter de organisatie en zij maken er een uniek schaatsevenement van. Het is in januari 2014 voor het eerst dat er op de Gele Rivier wordt geschaatst. Sindsdien is er elk jaar een schaatstocht in het verre oosten.

Chinese Muur en Gele Rivier

De Great Wall Skating Challenge vindt plaats in de provincie Shanxi, op de Gele Rivier bij Laoniuwan, in het grensgebied met Mongolië. De Gele Rivier is een heilige rivier die als een enorme slang door het landschap meandert. Op de plek waar geschaatst wordt is de rivier wel 500 meter breed door de stuwdam is aangelegd. Het is een enorme ijsvlakte tussen majestueuze heuvels en rotspartijen. De schaatsers kunnen langs de route restanten van de langste verdedigingslinie ter wereld zien, de Chines Muur. De muur heeft een lengte van 6000 kilometer en is gebouwd om vijandige nomadenvolken uit het noorden buiten de deur te houden. In de 13e eeuw brak Dzjengis Khan met zijn Mongoolse leger door de verdedigingslinie. Hij legde daarna de basis voor het grootste wereldrijk. Waar die historische gebeurtenis heeft plaatsgevonden, schaatsen de deelnemers van de Great Wall Skating Challenge.

Schaatsevenement

De eerste reis naar de Gele Rivier die Footsteps organiseerde samen met Stefan Rasing, ex topsporter en directeur van Fit Gezond in Beweging, is van 3 tot en met 14 januari 2014, het schaatsevenement is op 6, 7 en 8 januari 2014. Footsteps organiseert expedities voor groepen door Azië en Afrika en heeft met succes de schouders onder dit schaatsevenement gezet. Meer dan vijftig Nederlanders zetten een Nederlandse sfeer neer op het ijs en komen voor de schaatssport in combinatie met de geweldige natuur van de Gele Rivier.

Lange rivier

De rivier is meer dan vijfduizend kilometer lang en de start en finish zijn op een kruispunt waar Gele Rivier en de Chinese Muur elkaar ontmoeten. Het ijs op de gele Rivier is in de winter tientallen centimeters dik. Footsteps en Fit Gezond in Beweging organiseerden eerder de Alternatieve Elfstedentocht in Mongolië.

Woestijnstof en Great Wall Skating

De Great Wall Skating Challenge 2014 is een meerdaagse schaatsmarathon. De schaatsers staan voor de marathon drie dagen op het ijs en slapen bij boerenfamilies op de oever van de rivier. Er doen ook Nederlanders en Belgen mee die in China wonen en er zijn Chinese schaatsers die de ijzers onderbinden. Nooit eerder werd er op de Gele Rivier, Huang He, geschaatst. Op de rivier zijn twee routes uitgezet, een van 10 en een van 30 kilometer (dat werden 15 kilometers) en er kan per dag 10, 25, 50, 75 of 100 kilometer worden geschaatst.

IJsmeesters

De ijsmeesters hadden veel werk aan het maken van een goede baan. Er ligt een laag geelgrijs woestijnstof op het ijs, dat met een ter plekke geconstrueerde ijsmachine werd schoon gesleept. Na de poetsbeurt komt het graniet harde ijs tevoorschijn. Vanwege de enorme klus van het glad slepen van het ijs is de baan 15 kilometer geworden in plaats van de beloofde 30. Meer rivierijs beschaatsbaar maken was in het korte tijdsbestek van deze reis niet te doen, zo bleek. De sleep werd geïmproviseerd van ijzeren balken, beddengoed en gewatteerde dekens.

Schaatsmarathon

De marathon is geen wedstrijd en daarom is er ook ruimte voor minder geoefende schaatsers. Er wordt tot 200 kilometer geschaatst in een adembenemend landschap. De baan wordt gecontroleerd door Nederlandse ijsmeesters en er is een sportfysiotherapeut mee. Langs de route staan verzorgingsposten. De schaatsers komen door de finish om stempels te verzamelen. Langs de kant staan boeren en er wordt gezongen door lokale operaverenigingen. Ook branden er kampvuren op de oevers.

Beihei Park

Op 5 januari 2014 werd er in het Beihei Park in Beijing een promotietocht gereden door ongeveer 100 schaatsers. Er werd een ceremonie georganiseerd met de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi de voorzitter van de China Friendship Association, mr Deng. Op het ijs zijn koek en zopie kramen aanwezig. Ook op de Gele Rivier staan koek en zopie tentjes langs de kant. Het ijs van de rivier is in november al dik genoeg om op te schaatsen. In januari is dat tot zon 40 tot 60 centimeter dikte aangegroeid. Het ijs is glashard en na slepen met dekens spiegelglad. De zon schijnt vrijwel altijd, maar de temperatuur is overdag -6 graden. De nachten zijn kouder.

Footsteps Travel en Fit Gezond in Beweging

Footsteps Travel, een reis- en organisatiebureau voor uitdagende en sportieve reizen van creatieve reisavonturier Daniel Rooijackers, heeft de samenwerking gezocht met Fit Gezond in Beweging van Stefan Rasing. De directeur van Fit Gezond in Beweging, heeft een topsportachtergrond en staat als trainer, coach en adviseur middenin de sport en de wereld van het bewegen. Samen organiseren ze sport events, waarbij ze het event omschrijven als een combinatie van sport, avontuur, cultuur, beleving en verbinding.

Impuls voor toerisme

De organisatoren ontdekken dat hun activiteit een impuls voor de lokale boeren kan betekenen. De Chinese Muur lokt in de zomer toeristen, maar in de winter is het er stil en ligt ook het werk op het land stil. Winteractiviteiten bieden een kans voor de boeren langs de rivier. Veel boeren waren voorheen vissers. Overbevissing en veranderingen van de rivier door damaanleg en vervuiling hebben het de vissers niet gemakkelijk gemaakt. Ook voor hen biedt het toerisme een kans.
De organisatie zet na deze succesvolle eerste keer de Great Wall Skating Challenge opnieuw op het programma.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chinese muur, het langste bouwerk ter wereldChinese muur, het langste bouwerk ter wereldIn het noorden van China loopt de Chinese Muur door het bergachtige landschap. De Chinese muur is het langste bouwwerk t…
De zeven moderne wereldwonderen: Chinese MuurWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De Friese ElfstedentochtDe Friese Elfstedentocht is een ongeveer 200 km lange schaatswedstrijd die over natuurijs langs 11 Friese steden gaat. D…
Schaatsen op natuurijsZodra het 's nacht gaat vriezen willen Nederlanders graag gaan schaatsen. In de middeleeuwen werd waarschijnlijk al gesc…

De PT Pyramide, om je kracht-uithoudingsvermogen te trainenDe PT Pyramide is een workout waarbij men kracht-uithoudingsvermogen traint. In deze workout zit een warming-up en een c…
De Nijmeegse VierdaagseVoor veel mensen een doel, voor anderen de gewoonste zaak van de wereld. Een groot mediafestijn en het aantal aanmelding…
Bronnen en referenties
  • www.denederlandsevereniging.nl
  • www.footstepstravel.nl
  • NOS
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.