De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse

Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat het wandellegioen naar het prachtige en vrolijke dorp Wijchen. In Wijchen is het altijd volop feest en overal langs de route staan en zitten juichende mensen. Er worden appels, dropjes, pepermuntjes en nog veel meer lekkernijen uitgedeeld aan de wandelaars. En terwijl muziekkorpsen en dj's de lopers laten dansen worden de blaren zo links en rechts doorgeprikt. Welkom in Wijchen!

De dag van Wijchen

Ten Westen van Nijmegen ligt het grote dorp Wijchen met ongeveer 40.000 inwoners. De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse zijn altijd heel blij wanneer ze eindelijk in Wijchen zijn aangekomen. Maar voor de 50 kilometer lopers volgt dan nog wel een pittig stuk lopen naar Balgoij en daarna moeten ze nog via de lange dijk naar Niftrik. Een echt saai stuk.

Route van de tweede dag

De route gaat eerst door een aantal straten van de wijk Hatert. Daarna gaat het enorme wandellegioen naar de bossen van de Haterse Vennen. Dit is de route van dag twee:
 • Hatert
 • Alverna
 • Wijchen
 • Balgoij
 • Niftrik
 • Wijchen
 • Beuningen
 • Weurt
 • Waterkwatier en naar de finish op de Wedren.

Balgoij

Balgoij is samen met Alverna, Niftrik, Leur, Hernen, Batenburg en Bergharen één van de zes dorpen die behoren aan de gemeente Wijchen. Balgoij telt ongeveer 600 inwoners en heeft een heel druk en gezellig verenigingsleven. De inwoners van Balgoij schrijven liever de naam van hun dorp als Balgoy. Want zoals ze zelf altijd zeggen, kregen ze de puntjes op de 'y' pas toen ze bij de gemeente Wijchen werden gevoegd.

Wijchen

Wijchen is een levendig dorp met een sprankelend centrum dat door de Wijchense inwoners 'het dorp' wordt genoemd. Wijchen heeft een treinstation met een eigen VVV kantoortje. Bekende toeristische trekpleisters zijn de molen, het kasteel van Wijchen en de centrum activiteiten zoals:
 • De doortocht van de Nijmeegse Vierdaagse.
 • De grote carnavals optocht.
 • De Kasteelfeesten.
 • De kermis in september.
 • Koninginnendag in Wijchen.

Beuningen

De gemeente Beuningen telt ruim 25.000 inwoners. Bij de gemeente Beuningen horen ook Ewijk, Winssen en Weurt. Beuningen is rijk aan groen en water. Beuningen ligt in een aangenaam landelijke omgeving en grenst aan Nijmegen. Toeristische bezienswaardigheden zijn een kasteel, eeuwenoude boerderijen en de molens. Ook buiten de Vierdaagse om trekt Beuningen veel wandelaars.

Het Nijmeegse Waterkwartier

De Nijmeegse wijk het Waterkwartier is de oudste volkswijk van heel Nijmegen. Op deze plek was zelfs al een woonwijk voordat de Romeinse legioenen in de stad arriveerden. De oudste en belangrijkste straat van het Waterkwartier, de Waterstraat, lag er zelfs al honderden jaren voor Christus. Na eeuwen van overstromingen, moerassen en landbouw werden er in 1911 huizen gebouwd om de overvolle binnenstad te verlossen van overbevolking en de uitgebroken ziektes en vuil die daarmee gepaard gingen. De eerste huizen werden gebouwd aan de Weurtseweg.

Tegenwoordig is het Waterkwartier langzaam aan totaal aan het vernieuwen. Oude huizen worden gesloopt voor nieuwbouw. Het Vierdaagselegioen heeft over aandacht niets te klagen in deze volkswijk. De slingers hangen uit, de muziek draait er non-stop door en de kratjes bier staan klaar. Iedereen geniet van de wandelaars en de wandelaars genieten van het Waterkwartier.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De derde dag van de Nijmeegse VierdaagseDe derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars in vervoering langs de heuvels en dalen van het Groesbeeks…
De Nijmeegse VierdaagseDe Nijmeegse Vierdaagse is het wandel evenement van het jaar. Ieder jaar ontvangt Nijmegen honderdduizenden bezoekers di…
De Nijmeegse VierdaagseVoor veel mensen een doel, voor anderen de gewoonste zaak van de wereld. Een groot mediafestijn en het aantal aanmelding…
Kwaaltjes tijdens de Nijmeegse VierdaagseKwaaltjes tijdens de Nijmeegse VierdaagseRuim veertigduizend wandelaars doen ieder jaar weer mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Toch zijn de meeste wandelaars nog…

Spellen voor op het strandBij lekker weer kiezen veel mensen ervoor om een bezoek aan het strand te brengen. Op het strand is er veel ruimte en du…
Aangepaste sporten voor gehandicaptenOok een gehandicapt medemens kan volop meedoen aan de maatschappij. Dit kan gerealiseerd worden in de al bestaande gehan…
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.