De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse
Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat het wandellegioen naar het prachtige en vrolijke dorp Wijchen. In Wijchen is het altijd volop feest en overal langs de route staan en zitten juichende mensen. Er worden appels, dropjes, pepermuntjes en nog veel meer lekkernijen uitgedeeld aan de wandelaars. En terwijl muziekkorpsen en dj's de lopers laten dansen worden de blaren zo links en rechts doorgeprikt. Welkom in Wijchen!
De dag van Wijchen
Ten Westen van Nijmegen ligt het grote dorp Wijchen met ongeveer 40.000 inwoners. De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse zijn altijd heel blij wanneer ze eindelijk in Wijchen zijn aangekomen. Maar voor de 50 kilometer lopers volgt dan nog wel een pittig stuk lopen naar Balgoij en daarna moeten ze nog via de lange dijk naar Niftrik. Een echt saai stuk.
Route van de tweede dag
De route gaat eerst door een aantal straten van de wijk Hatert. Daarna gaat het enorme wandellegioen naar de bossen van de Haterse Vennen. Dit is de route van dag twee:
- Hatert
- Alverna
- Wijchen
- Balgoij
- Niftrik
- Wijchen
- Beuningen
- Weurt
- Waterkwatier en naar de finish op de Wedren.
Balgoij
Balgoij is samen met Alverna, Niftrik, Leur, Hernen, Batenburg en Bergharen één van de zes dorpen die behoren aan de gemeente Wijchen. Balgoij telt ongeveer 600 inwoners en heeft een heel druk en gezellig verenigingsleven. De inwoners van Balgoij schrijven liever de naam van hun dorp als Balgoy. Want zoals ze zelf altijd zeggen, kregen ze de puntjes op de 'y' pas toen ze bij de gemeente Wijchen werden gevoegd.
Wijchen
Wijchen is een levendig dorp met een sprankelend centrum dat door de Wijchense inwoners 'het dorp' wordt genoemd. Wijchen heeft een treinstation met een eigen VVV kantoortje. Bekende toeristische trekpleisters zijn de molen, het kasteel van Wijchen en de centrum activiteiten zoals:
- De doortocht van de Nijmeegse Vierdaagse.
- De grote carnavals optocht.
- De Kasteelfeesten.
- De kermis in september.
- Koninginnendag in Wijchen.
Beuningen
De gemeente Beuningen telt ruim 25.000 inwoners. Bij de gemeente Beuningen horen ook Ewijk, Winssen en Weurt. Beuningen is rijk aan groen en water. Beuningen ligt in een aangenaam landelijke omgeving en grenst aan Nijmegen. Toeristische bezienswaardigheden zijn een kasteel, eeuwenoude boerderijen en de molens. Ook buiten de Vierdaagse om trekt Beuningen veel wandelaars.
Het Nijmeegse Waterkwartier
De Nijmeegse wijk het Waterkwartier is de oudste volkswijk van heel Nijmegen. Op deze plek was zelfs al een woonwijk voordat de Romeinse legioenen in de stad arriveerden. De oudste en belangrijkste straat van het Waterkwartier, de Waterstraat, lag er zelfs al honderden jaren voor Christus. Na eeuwen van overstromingen, moerassen en landbouw werden er in 1911 huizen gebouwd om de overvolle binnenstad te verlossen van overbevolking en de uitgebroken ziektes en vuil die daarmee gepaard gingen. De eerste huizen werden gebouwd aan de Weurtseweg.
Tegenwoordig is het Waterkwartier langzaam aan totaal aan het vernieuwen. Oude huizen worden gesloopt voor nieuwbouw. Het Vierdaagselegioen heeft over aandacht niets te klagen in deze volkswijk. De slingers hangen uit, de muziek draait er non-stop door en de kratjes bier staan klaar. Iedereen geniet van de wandelaars en de wandelaars genieten van het Waterkwartier.