Kwaaltjes tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

Kwaaltjes tijdens de Nijmeegse Vierdaagse Ruim veertigduizend wandelaars doen ieder jaar weer mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Toch zijn de meeste wandelaars nog altijd maar een paar uur onderweg of ze staan alweer in de rij voor de hulpposten van het Rode Kruis. Te allen tijde hebben de strompelende voetgangers last van blaren en spierpijn. Dit weten we intussen allemaal, maar heb je ooit gehoord van wandelhanden, asfaltkuiten of priktenen? Wanneer we eens goed inzoomen op alle kwaaltjes gaat er namelijk een wereld voor je open…

Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse is met maximaal 46.000 deelnemers de grootste wandelmars ter wereld. Het sportevenement wordt ieder jaar rond de derde week van juli gehouden en vindt plaats in Nijmegen en omgeving. De meest sportieve wandelaars kiezen voor een parcours van 50 kilometer per dag; anderen lopen toch echt liever de 30 of 40 kilometer. Wanneer de wandelmars eindelijk is volbracht, krijgen de voetgangers ter onderscheiding het vurig gewenste Vierdaagsekruisje. Maar helaas lukt het door allerlei kwaaltjes sommigen niet de Vierdaagse te volbrengen.

Veelvoorkomende kwaaltjes

Blaren

Blaren zijn misschien wel het meest voorkomende kwaaltje van de hele Nijmeegse Vierdaagse. De voeten van de wandelaars worden nu eenmaal te veel belast waardoor er hier een daar wat roodheid ontstaat. De voettocht wordt nog een paar uur doorgezet en daar heb je ze: de eerste blaren. Maar wat is een blaar precies en hoe ontstaat het?
Een blaar is een oppervlakkig blaasje in de huid dat gevuld is met vocht. Blaren ontstaan meestal doordat een stukje huid te veel blootstaat aan wrijving waardoor er zich een holte met vocht ontwikkelt. De meeste oorzaken van blaren tijdens de wandelmars zijn toch wel slecht passende schoenen of sokken, afwijkingen aan de voeten en het langdurig lopen op asfalt.

Spierpijn

Tijdens de Vierdaagse is spierpijn tevens een algemene klacht. Spierpijn kun je omschrijven als vervelende pijnprikjes die worden waargenomen in de spier. Spierpijn worden in twee types onderverdeeld, namelijk directe- of verlate spierpijn. De oorzaak van directe pijn is dat melkzuur in de pijnpunten van de zenuwen terechtkomt. Verlate spierpijn komt door de overbelasting van spieren en gewrichten.

Insectenbeten

Ieder jaar staan er weer honderden wandelaars in de rij bij het Rode Kruis om hun insectenbeten te laten behandelen. Wat eerst zo onschuldig lijkt kan later toch een behoorlijke last met zich meebrengen. Jeuk, pijn en zwellingen of zelfs ziekte zijn meestal een direct gevolg van een dergelijke steek. Insectenbeten komen er in alle soorten en maten voor. Bijen, muggen, mieren, steekvliegen, teken en wespen zijn onderwerp van de dag.

Wandelhanden

Wandelhanden ontstaan doordat mensen lange stukken wandelen en continu met hun handen naar beneden hangen. Het lichaam krijgt hierdoor problemen met de vochthuishouding. Het vocht komt namelijk moeilijk omhoog. Het gevolg hiervan zijn worstenvingers die absoluut niet fijn aanvoelen. Om wandelhanden te voorkomen is slechts een stokje, balletje of rugzak voldoende. Hou deze in je handen en het probleem is opgelost! Dit komt doordat de handen in beweging blijven zodat de pompfunctie beter wordt gestimuleerd.

Asfaltkuiten

Asfaltkuiten staan ook wel bekend bij de wandelaars als asfaltallergie. Toch heeft dit fenomeen niets te maken met het asfalt, maar is het de warmte die de boosdoener is. Door de hitte buiten en het veelvuldig wandelen heeft het lichaam moeite met de temperatuurregeling. Bovendien kan het vocht niet omhoog wegkruipen waardoor het lichaam een rode kleur aanneemt. De benen worden rood en de wandelaar krijgt last van jeuk. Dit lijkt misschien op een allergie, maar is het niet. Het is puur een warmteprobleem van het lichaam.

Priktenen

Tijdens de Vierdaagse zijn er wandelaars die hun teennagels keurig recht afknippen. Maar door de lange loopafstanden worden de tenen dikker met als gevolg dat de tenen steeds dichter bij elkaar komen te zitten. Hierdoor ontstaat er een scherp puntje aan de nagel die de teen ernaast gaat prikken. Op deze manier ontstaan er wondjes die ook wel priktenen worden genoemd.

Vrijwilligers Rode Kruis

Elke Vierdaagse staat het Rode Kruis weer klaar om de wandelaars een handje te helpen. Met maar liefst vijfhonderd Rode Kruis vrijwilligers bezorgen zij de sportieve voetgangers een fantastische wandelmars. Ieder jaar worden er ongeveer 6500 mensen op de 45.000 wandelaars behandeld.
© 2015 - 2024 Saidasilvia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De derde dag van de Nijmeegse VierdaagseDe derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars in vervoering langs de heuvels en dalen van het Groesbeeks…
De Nijmeegse VierdaagseDe Nijmeegse Vierdaagse is het wandel evenement van het jaar. Ieder jaar ontvangt Nijmegen honderdduizenden bezoekers di…
De tweede dag van de Nijmeegse VierdaagseOp de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat het wandellegioen naar het prachtige en vrolijke dorp Wijchen. In Wijc…
De Nijmeegse VierdaagseVoor veel mensen een doel, voor anderen de gewoonste zaak van de wereld. Een groot mediafestijn en het aantal aanmelding…

IJsberen of winterzwemmen: zwemmen in ijskoud waterIJsberen of winterzwemmen: zwemmen in ijskoud waterWinterzwemmen of ijsberen is heel erg populair. Het heeft vele voordelen voor de gezondheid en je voelt jezelf bevrijd i…
Hardlopen: tips voor beginners over ondergrond en marathonsHardlopen: tips voor beginners over ondergrond en marathonsDe mensheid heeft waarschijnlijk zijn bestaan te danken aan het feit dat we kunnen rennen. De mens is zeker niet het sne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CatherineR, Pixabay
  • Vierdaagse (2015). Vierdaagse Nijmegen 2015! Geraadpleegd op donderdag 23 juli 2015, van http://www.vierdaagse.com/
  • De Poel, Fons. (Verslaggever). (2015,22 juli). Het gevoel van de Vierdaagse. In H. van der Wijst (Eindred.), NCRV [TV-uitzending].
  • Hilversum: KRO
Saidasilvia (36 artikelen)
Laatste update: 14-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.