Kitesurfen, wat is dat?

Kitesurfen, ook wel kiteboarden genoemd, begint zijn opmars te maken in Nederland en de rest van Europa. Bij deze watersport staat de surfer op een kleine plank met aan zijn middel een grote vlieger bevestigt. Deze vlieger biedt de mogelijkheid om volledig uit het water te komen onder het surfen. Hiermee kunnen sprongen van wel 100 meter gemaakt worden. Kitesurfen is een sport met risico's, neem dus altijd lessen voordat je zelf gaat kitesurfen!

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen, ook wel kiteboarden genoemd, is een aftakking van het gewone windsurfen. Bij kitesurfen wordt de surfer voortgetrokken door een grote vlieger die vast zit aan zijn of haar middel. De surfer staat zelf op een kleine plank die over de bovenste toppen van de golven surft. De grote vlieger biedt de mogelijkheid om de surfer geheel uit het water op te tillen. Met een grote vlieger kan makkelijk 100 meter ver gesprongen worden. Mede hierdoor is het belangrijk altijd eerst lessen te volgen voordat aan kitesurfen begonnen wordt!

Hoe kan ik kitesurfen leren?

Wanneer je wilt leren kitesurfen is het belangrijk dat je altijd eerst een aantal lessen volgt! Kitesurfen is een prachtige sport, maar is niet zonder risico's. Je krijgt les in zowel praktijk als theorie. Nu zal je denken, waarom theorie? Het is belangrijk om te weten waar het wel en niet veilig is om te kitesurfen. Verder is het belangrijk om te weten wat voor weer het gaat worden en waar gekitesurfed mag worden.

Wat heb je nodig om te kunnen kitesurfen?

Om te kunnen kitesurfen heb je een aantal spullen nodig.

  • Kiteboard
  • Kite met bar en lijnen
  • Trapeze
  • Wetsuit

Deze spullen zijn zeker niet goedkoop en kunnen al snel tegen de duizend euro aanlopen. Wanneer je lessen volgt is het vaak mogelijk om deze spullen te huren. Ga niet zelf dingen maken of bij elkaar rapen, het is van uiterst belang dat deze spullen goed in orde zijn om je eigen veiligheid te kunnen garanderen!

Is kitesurfen gevaarlijk?

Kitesurfen kan veilig worden beoefent zolang een aantal regels in acht worden genomen. Het is namelijk wel een sport waar risico's aan vast hangen. Met kitesurfen haal je al snel de 80 kilometer per uur, je spring al snel 100 meter ver en 10 meter hoog. Het is dus belangrijk dat je weet wat je aan het doen bent. Neem daarom ook altijd les voordat je zelf gaat kitesurfen!

Alternatieven voor kitesurfen

Sommige kitesurfers gaan 's winters liever niet het water op. Om toch een vorm van kitesurfen te kunnen beoefenen hebben ze hier een aantal leuke alternatieven op verzonnen.

Flyboarden

Flyboarden is eigenlijk hetzelfde als kitesurfen, alleen is flyboarden op het land. Het flyboard is een soort skateboard wat vast zit aan de voeten van de boarder. Een grote vlieger zit net zoals bij het kitesurfen, vast aan de middel van de surfer/boarder. In Nederland zijn er weinig plaatsen waar dit legaal gedaan mag worden.

Snowkiten

Snowkiten is eigenlijk kitesurfen maar dan in de sneeuw. Ook dit kan nauwelijks in Nederland uitgevoerd worden. Kortom, voor de meeste Nederlanders de zee nog steeds de beste optie!
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De leukste strandsportenHet is heerlijk weer. Tijd om lekker naar het strand te gaan. Maar je hebt geen zin om alleen te luieren, maar wil ook a…
Flyboarden geeft een kick: zelf leren via een clinicFlyboarden geeft een kick: zelf leren via een clinicHet zou zomaar kunnen dat je iemand op het water ziet die ineens meters hoog de lucht invliegt en waarbij onder beide vo…
Flyboarden en de flyboard experienceFlyboarden en de flyboard experienceWatersport kent een nieuw lievelingetje, een nieuwe rage die de in het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw in o…

Welke antifouling voor uw onderwaterschip?Als het voorjaar zich aandient wordt het de hoogste tijd voor booteigenaren het nodige onderhoud te verrichten, voordat…
Gasinstallatie aan boord van botenDe meeste ongelukken aan boord van boten worden veroorzaakt doordat de gasinstallatie niet goed is aangelegd en daardoor…
Bronnen en referenties
  • www.kitesurfen.nl
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.