Flyboarden en de flyboard experience
Watersport kent een nieuw lievelingetje, een nieuwe rage die de in het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw in opkomst is in Nederland: Flyboarden. Het is een spectaculaire watersport waarbij de sporter zich Superman waant. De flyboarder is vooral te zien op evenementen, waar hij het publiek verrast met een show op waterstralen, hoog in de lucht of duikend als een dolfijn.
Flyboarden
Flyboarden: je hebt er speciale schoenen voor nodig die op een plankje staan, een stel waterkanonnen en een jetski om je te begeleiden. Met flyboarden vlieg je als Superman over het water met twee waterstromen die je omhoog stuwen. Binnen een paar seconden zweef je boven het water. De Superman kan duiken als een dolfijn en rondtollen als een tornado met de bijbehorende waterverplaatsing. De sporter kan wel tot tien meter door de waterkracht uit het water gelift worden. Het is een spectaculaire sport maar ook een dure sport.
Superheld
Rondvliegen als een superheld of zwemmen als een dolfijn, zo word flyboarden aangeprezen als de
ultieme ervaring. Demoteams reizen de Nederlandse wateren af om demonstraties te geven en wie het zelf wil proberen kan een
Flyboard Experience boeken.
Bron: Ivabalk, Pixabay Zapata Flyboards
Enkele Groningse vrienden – het hoofdkantoor zit in Leek - zetten het bedrijf
Zapata Flyboardsop. Het was de Fransman Frank Zapata die de flyboard met jetski uitvond. Remco Weistra, Arnoud Stoppels en Steven Goos hebben het er sindsdien druk mee. Ze verkopen de attributen die nodig zijn om te kunnen flyboarden, exclusief de jetski dan, want die is ook nodig. Een uitrusting komt op 5.500 euro en daarmee is de sport niet goedkoop te noemen. Voor 65 euro kun je het twintig minuten proberen en kom je met een groepje van tien of meer, dan gaat daar 5 euro per persoon van af.
Experience
Naast de verkoop van het flyboard biedt Zapata Flyboard de
Flyboard Experience aan. Wie al eens heeft
geskydived en
gebungyjumpt kan het nu de kick uit het
flyboard halen. Binnen enkele minuten beheers je de kunst en kun je de kick van vliegen boven water ervaren, belooft de website van Zapata Flyboards.
Wie het met een groep van meer dan tien personen eens wil proberen kan zelf een datum prikken. Wie alleen komt of met een klein groepje, kan aanhaken bij een van de data in de kalender van het bedrijf.
Verboden
Flyboarden is zó nieuw dat er in augustus 2013 nog geen regels voor zijn opgesteld. Het is ook nog nergens verboden. Al gaat het demoteam geen superman spelen in natuurgebieden en op waterpartijen waar zelfs de fluisterbootjes niet mogen komen.
In de zomer van 2013 zijn ze vooral actief op de Vinkeveense plassen, Leidschendammerhout, het Gelderse Valburg en het Eiland van Maurik nabij Utrecht. In de jaren na het beginjaar 2013 worden bepaalde gebieden verboden voor Flyboarders uit veiligheid en natuurbescherming.
Jetski en vergunning
Het is de jetski die de vaart maakt. De flyboard zelf maakt geen vaart. Flyboarden ziet er spectaculair uit, sierlijk, als uit een film en als het rustig gebeurt verstoort het geen natuur. Om uitwassen en overlast te voorkomen stelt Rijkswaterstaat dat er een vergunning moet worden aangevraagd voor activiteiten op het water. In die vergunning staan dan de regels nader omschreven.
Lees verder