Flyboarden en de flyboard experience

Flyboarden en de flyboard experience Watersport kent een nieuw lievelingetje, een nieuwe rage die de in het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw in opkomst is in Nederland: Flyboarden. Het is een spectaculaire watersport waarbij de sporter zich Superman waant. De flyboarder is vooral te zien op evenementen, waar hij het publiek verrast met een show op waterstralen, hoog in de lucht of duikend als een dolfijn.

Flyboarden

Flyboarden: je hebt er speciale schoenen voor nodig die op een plankje staan, een stel waterkanonnen en een jetski om je te begeleiden. Met flyboarden vlieg je als Superman over het water met twee waterstromen die je omhoog stuwen. Binnen een paar seconden zweef je boven het water. De Superman kan duiken als een dolfijn en rondtollen als een tornado met de bijbehorende waterverplaatsing. De sporter kan wel tot tien meter door de waterkracht uit het water gelift worden. Het is een spectaculaire sport maar ook een dure sport.

Superheld

Rondvliegen als een superheld of zwemmen als een dolfijn, zo word flyboarden aangeprezen als de ultieme ervaring. Demoteams reizen de Nederlandse wateren af om demonstraties te geven en wie het zelf wil proberen kan een Flyboard Experience boeken.

Bron: Ivabalk, PixabayBron: Ivabalk, Pixabay

Zapata Flyboards

Enkele Groningse vrienden het hoofdkantoor zit in Leek - zetten het bedrijf Zapata Flyboardsop. Het was de Fransman Frank Zapata die de flyboard met jetski uitvond. Remco Weistra, Arnoud Stoppels en Steven Goos hebben het er sindsdien druk mee. Ze verkopen de attributen die nodig zijn om te kunnen flyboarden, exclusief de jetski dan, want die is ook nodig. Een uitrusting komt op 5.500 euro en daarmee is de sport niet goedkoop te noemen. Voor 65 euro kun je het twintig minuten proberen en kom je met een groepje van tien of meer, dan gaat daar 5 euro per persoon van af.

Experience

Naast de verkoop van het flyboard biedt Zapata Flyboard de Flyboard Experience aan. Wie al eens heeft geskydived en gebungyjumpt kan het nu de kick uit het flyboard halen. Binnen enkele minuten beheers je de kunst en kun je de kick van vliegen boven water ervaren, belooft de website van Zapata Flyboards.

Wie het met een groep van meer dan tien personen eens wil proberen kan zelf een datum prikken. Wie alleen komt of met een klein groepje, kan aanhaken bij een van de data in de kalender van het bedrijf.

Verboden

Flyboarden is zó nieuw dat er in augustus 2013 nog geen regels voor zijn opgesteld. Het is ook nog nergens verboden. Al gaat het demoteam geen superman spelen in natuurgebieden en op waterpartijen waar zelfs de fluisterbootjes niet mogen komen.
In de zomer van 2013 zijn ze vooral actief op de Vinkeveense plassen, Leidschendammerhout, het Gelderse Valburg en het Eiland van Maurik nabij Utrecht. In de jaren na het beginjaar 2013 worden bepaalde gebieden verboden voor Flyboarders uit veiligheid en natuurbescherming.

Jetski en vergunning

Het is de jetski die de vaart maakt. De flyboard zelf maakt geen vaart. Flyboarden ziet er spectaculair uit, sierlijk, als uit een film en als het rustig gebeurt verstoort het geen natuur. Om uitwassen en overlast te voorkomen stelt Rijkswaterstaat dat er een vergunning moet worden aangevraagd voor activiteiten op het water. In die vergunning staan dan de regels nader omschreven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flyboarden geeft een kick: zelf leren via een clinicFlyboarden geeft een kick: zelf leren via een clinicHet zou zomaar kunnen dat je iemand op het water ziet die ineens meters hoog de lucht invliegt en waarbij onder beide vo…
Jetski of waterscooter, wat is het verschil?Jetski of waterscooter, wat is het verschil?Een jetski of waterscooter is eigenlijk niet hetzelfde. Een Jetski is een apparaat waar je een persoon op kunt vervoeren…
Kitesurfen, wat is dat?Kitesurfen, ook wel kiteboarden genoemd, begint zijn opmars te maken in Nederland en de rest van Europa. Bij deze waters…
Al mijn vrienden zijn superhelden: boekrecensierecensieAl mijn vrienden zijn superhelden: boekrecensie'Al mijn vrienden zijn superhelden' is de eerste bestseller van Andrew Kaufman. Het is een kort, grappig, maar beetje vr…

Snoek: De kieuwgreepSnoek: De kieuwgreepVaak wordt er voor het landen van vissen gebruik gemaakt van het landingsnet, ook voor een snoek is dit een veel toegepa…
De onderwaterwereld: Leren duikenDuiken is een prachtige sport en voor (bijna) iedereen weggelegd van jong tot oud, van dik tot dun en van fit tot niet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Raysonho, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • Leeuwarder Courant
  • www.zapataflyboards.nl
  • Afbeelding bron 1: Ivabalk, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.