Snoek: De kieuwgreep

Snoek: De kieuwgreep Vaak wordt er voor het landen van vissen gebruik gemaakt van het landingsnet, ook voor een snoek is dit een veel toegepaste methode. Echter is het voor een snoek niet altijd gemakkelijk om gebruik te maken van het landingsnet. Het gebeurt regelmatig dat een snoek bij wijze van spreken gaat "rollen" in het landingsnet. Hierdoor kunnen de haken, vaak dreggen, gemakkelijk in het net verstrikt raken. Dit bezorgt een snoekvisser aan de waterkant vaak problemen met het onthaken van de snoek, of resulteert zelfs in een kapot landingsnet. Tevens beschadigt een snoek in het landingsnet gemakkelijk. De kieuwgreep biedt hier uitkomsten voor.

Niet te missen: De kieuwgreep

De kieuwgreep is een zeer handige methode om snoeken gemakkelijk te landen, vast te houden en te onthaken. Vooral bij grotere snoeken is het een zeer effectieve methode welke eigenlijk niet te missen is voor een snoekvisser. Het is tevens erg gemakkelijk om de kieuwgreep toe te passen. Laat je ook niet afschrikken door grotere snoeken, hoe groter de vis namelijk is, hoe makkelijker het is om de vis in de kieuwgreep te pakken. De ruimte om je vingers kwijt te kunnen in het kieuwdeksel van de vis wordt groter. Een grote snoek heeft eigenlijk een "handvat", terwijl bij een klein exemplaar de ruimte maar beperkt is voor bijvoorbeeld twee vingers.

De kieuwgreep toepassen

Het gemakkelijkste is om de snoek in het water, of op de kant, op de buik te draaien. Hierdoor zijn de kieuwplaten goed zichtbaar en kan één van de kieuwplaten lichtjes opengeduwd worden met één hand. Met de toppen van de vingers kan er heel voorzichtig langs de binnenzijde van de kieuw richting de bek van de snoek geschoven worden. Let er hierbij op dat je de rode kieuwbogen niet raakt, deze hebben scherpe randjes. Bij een kleinere snoek, van plusminus 50-70cm, kun je ongeveer twee vingers kwijt in de kieuw van de snoek. Bij grotere exemplaren, welke boven de 100cm komen, is het mogelijk je gehele hand kwijt te kunnen in de kieuw. Hierna pak je het kieuwdeksel van de snoek stevig vast door de duim op de onderkant van de bek te plaatsen en van je hand een vuist te maken. Hierna is het mogelijk om de snoek op te tillen. Hierbij is het vooral bij grotere snoek wel belangrijk om de snoek goed te ondersteunen, door met de andere hand onder de buik van de snoek vast te pakken.

Onthaken

In de kieuwgreep is het vervolgens een peulenschil om de snoek te onthaken. Zorg er hierbij altijd voor dat je goede tangen tot je beschikking hebt om een snoek gemakkelijk te kunnen onthaken. Zonder tangen op snoek vissen is geen optie. Deze zijn in iedere hengelsportzaak verkrijgbaar, mocht je deze niet tot je beschikking hebben is het ook altijd mogelijk een puntbektang te kopen in de bekende bouwmarkten. Vergeet ook beslist niet een sterke kniptang mee te nemen om dreggen door te kunnen knippen, mocht dit nodig zijn.

Aan de slag

Met deze informatie moet het mogelijk zijn om zelf aan de slag te gaan met de kieuwgreep. In het begin is het raadzaam voor de zekerheid een landingsnet mee te nemen, zodat je nooit voor verrassingen kan komen te staan. Om te oefenen kan de snoek het beste op een onthaakmat of op het zachte gras gelegd worden, vervolgens kan met de omschrijving in dit artikel geprobeerd worden de kieuwgreep toe te passen.

Let wel op

Als onervaren snoekvisser welke de kieuwgreep nog niet heeft toegepast in praktijk is het raadzaam om met een meer ervaren snoekvisser op pad te gaan en het in de praktijk te leren. Je zult niet de eerste zijn die zich bezeert aan de enorme hoeveelheid (maar liefst 700) kleine tandjes, of de vlijmscherpe kieuwbogen van de snoek.

Lees verder

© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jacht op de jagers (snoeken)Razendsnel slaat de snoek toe: de aanbeet komt onverwachts, hard en verrassend. Uit de muil met de vele scherpe tanden i…
Vissoorten: De snoekbaarsVissoorten: De snoekbaarsEen roofvis die in veel van de Europese wateren voorkomt. Een roofvis met weinig natuurlijke vijanden welke iets weg hee…
Grote barracuda, de snoek van de zeeGrote barracuda, de snoek van de zeeDe grote barracuda, ook wel de 'snoek van de zee' genoemd. En dat is wel te begrijpen, het uiterlijk lijkt sprekend op d…
Dood aas in de winterDe watertemperatuur is weer gedaald tot onder 8 graden in de Nederlandse binnenwateren en voor de meeste karpervissers z…

Zeilen in een OptimistZeilen is een wereldwijde watersport. Er wordt heel veel recreatief gezeild maar ook in wedstrijdverband. Bij zeilen maa…
Flyboarden en de flyboard experienceFlyboarden en de flyboard experienceWatersport kent een nieuw lievelingetje, een nieuwe rage die de in het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw in o…
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.