Zesdaagse van Gent

Zesdaagse van Gent De Zesdaagse van Gent staat jaarlijks in het winterseizoen op de kalender. Deze zeer populaire Belgische baanwielerwedstrijd vindt plaats op de piste van 't Kuipke. Die wielerbaan bevindt zich bij het Citadelpark te Gent. De Zesdaagse van Gent is live op tv en via een livestream te volgen.

Geschiedenis

De eerste editie van de Zesdaagse van Gent werd georganiseerd in 1922. Deze wedstrijd vond plaats op een demontabele wielerpiste, die voor dit evenement tijdelijk in het Feest- en Florarliënpaleis was opgebouwd. In 1927 kreeg Gent bij het Citadelpark een nieuwe, vaste wielerpiste. Deze indoor wielerbaan had een lengte van 160 meter. Vanwege de steile bochten kreeg deze piste als bijnaam Het Kuipke. Voortaan hoefde er dus niet meer een tijdelijke piste opgebouwd te worden, maar kon men de Gentse zesdaagse op deze vaste baan organiseren.

Het ging in de jaren twintig en dertig echter niet erg glorieus met het organisatiecomité van de zesdaagse van Gent. Nadat men in 1927 voor het eerst de wielerzesdaagse op de nieuwe, vaste baan kon organiseren, moest men daarna tot 1936 wachten, voordat men eindelijk weer een zesdaagse in Gent kon organiseren. Daarna vond er in 1937 wederom een zesdaagse plaats, doch hierna moest men tot 1947 wachten, tot er weer een zesdaagse van Gent verreden kon worden.

Wederopstanding

Voor de Tweede Wereldoorlog leidde de organisatie van de zesdaagse van Gent dus een tamelijk kwakkelend bestaan, maar in de decennia na de Tweede Wereldoorlog is deze zesdaagse uitgegroeid tot één van de mooiste en gezelligste sportevenementen van Vlaanderen. Terwijl veel andere grote zesdaagsen in de loop der tijd ten onder zijn gegaan, is de Zesdaagse van Gent qua populariteit steeds meer een succesverhaal geworden.

Brand

Begin jaren zestig had men nog wel met een gigantische tegenslag te maken: in november 1962 werd de wielerbaan door een grote brand verwoest. Hierdoor kon in 1962, 1963 en 1964 geen zesdaagse van Gent georganiseerd worden. Uiteindelijk werd er toch weer een nieuwe indoor wielerbaan in Gent gebouwd (die wederom als bijnaam het Kuipke kreeg), zodat er sinds 1965 weer jaarlijks een Zesdaagse van Gent plaats kon vinden.

Patrick Sercu Superstar

De succesvolste renner uit de historie van de zesdaagse van Gent is Patrick Sercu. Hij won deze zesdaagse elf keer. Na zijn actieve carrière als wielrenner bleef hij decennialang een hoofdrol spelen in de mondiale baanwielersport, onder meer als manager en wedstrijdleider bij veel zesdaagsen waaronder ook de Zesdaagse van Gent. Hij was de Keizer van het Kuipke. Sercu werd op 27 juni 1944 geboren in Roeselare. Hij overleed in die plaats op 19 april 2019.

Plek op de kalender: november

Doorgaans wordt deze baanwielerwedstrijd in de tweede helft van november verreden. Zo was in 2021 de eerste dag 16 november. Ook de Zesdaagse van Gent 2022, 2023 en 2024 worden in november gehouden.

Zesdaagse van Gent live op tv: integraal

Live bij Proximus Pickx Sports

Al vele jaren werd de slotdag van dit evenement live op tv (en online via de stream) uitgezonden door Sporza. De overige dagen van dit evenement waren echter niet live op tv (noch via een stream) te volgen. Daar kwam in 2021 verandering in. De Zesdaagse van Gent werd toen voor het eerst integraal live op tv uitgezonden. Dit is te danken aan een samenwerkingsverbond met Proximus. Zij verzorgen op elke wedstrijddag een live-uitzending op hun abonneezender Pickx+ Sports.

Tv: slotdag Zesdaagse van Gent bij Sporza

Tijdens de journaals en sportuitzendingen van de Vlaamse publieke omroep (Sporza), wordt er weer ruim aandacht besteed aan de Zesdaagse. Op de slotdag zendt Sporza tijdens haar middaguitzending op de Vlaamse zender één verschillende onderdelen van de zesdaagse live uit. De overige dagen zenden zij niet live op tv, noch per stream uit. Daarvoor moet men bij Proximus zijn.

Livestream Zesdaagse van Gent

Elke wedstrijddag per livestream te bekijken

Elke wedstrijddag van de Zesdaagse van Gent is ook via een livestream te bekijken op een computer of smartphone. De livestream begint op de meeste dagen om 20u00. Op zondag is de livestream al in de middag beschikbaar. Dit is de eerste keer dat elke wedstrijddag van de Zesdaagse van Gent per livestream bekeken kan worden. Voorheen was hooguit de slotdag deels per livestream te zien. De livestream wordt verzorgd door Proximus. Waar is deze livestream van elke wedstrijddag in te vinden? Op een smartphone kunnen abonnees de livestream onder meer bekijken via de Proximus Pickx-app. Ook kunnen abonnees (op hun desktop computer of laptop) de livestream bekijken via de site van Pickx.

Livestream slotdag Zesdaagse van Gent

Livestream Zesdaagse van Gent: slotdag live bij Sporza

De slotdag van de Zesdaagse van Gent is ook online live te volgen via een livestream. Er wordt op die dag onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met die livestream kan men dus op de computer of via een smartphone live naar de slotmiddag van de Zesdaagse van Gent kijken. Op die livestream is sowieso jaarlijks de slotjacht (koppelkoers) live te zien, maar dikwijls worden er ook diverse andere onderdelen live op uitgezonden. Het is een geheel gratis livestream. Deze gratis livestream van de slotdag van deze baanwielerwedstrijd te vinden op de website van Sporza. Ook kan men deze gratis livestream van dit baanwielerevenement bekijken via de Sporza Go App. Helaas is de officiële livestream van Sporza bij de Zesdaagse van Gent anno 2022 wel geo-restricted, wat inhoudt dat men deze stream alleen in België mag bekijken. Voor kijkers in Nederland is deze livestream van Sporza bij de Zesdaagse van Gent officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream Eurosport? Niet meer

Is er ook een livestream van die slotdag te vinden op de Eurosport Player? In 2018 boden zij een livestream van de slotdag van deze zesdaagse aan. In de daaropvolgende jaren hebben zij echter niet een livestream aangeboden van deze wedstrijd. In tegenstelling tot de stream van Sporza was de livestream van Eurosport in 2018 overigens niet gratis. Om die livestream van Eurosport te bekijken van de Zesdaagse van Gent, diende men een abonnement op die app te hebben.

Livestream via Go App

Ook is het mogelijk om via de Go App (online tv) per livestream naar de slotdag van dit evenement te kijken. Via de Go App kunnen klanten van digitale tv bij Ziggo per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken behoort ook de zender VRT één, waarop dit evenement live wordt uitgezonden. Elke livestream op die app (dus ook van deze uitzending van Sporza) is anno 2022 in de hele EU te bekijken. Zo kan men als klant van Ziggo dus geheel legaal alsnog per livestream in Nederland (of een ander EU-land) naar de tv-uitzending van Sporza kijken, ondanks dat de officiële livestream van Sporza buiten België geo-blocked is.

Livestream via iTV

Klanten van interactieve tv bij KPN kunnen per livestream naar televisie kijken via de iTV-app. Zij kunnen middels die app ook per livestream naar de tv-uitzending van dit baanwielerevenement kijken. Op die app kan men namelijk per livestream naar de zender VRT één kijken, waarop dit wielerevenement live te zien is. De iTV-app is (net als de hierboven genoemde Go App van Ziggo) een dienst waarop elke livestream in de hele EU anno 2022 te bekijken is.

Deze iTV-app van KPN is overigens vooral bedoeld voor mensen die een livestream op hun telefoon (smartphone) willen bekijken. Daarnaast is hij ook geschikt om een livestream op een tablet te bekijken. Wie een livestream echter op een desktop computer (of laptop of notebook) wil bekijken, kan daar beter de site van Interactieve Tv van KPN voor gebruiken. Ook via die site kan elke klant van KPN per livestream naar alle zenders van zijn tv-pakket kijken, waaronder dus ook VRT één.

Livestream FloBikes? Neen

Is deze Gentse wielerzesdaagse ook per livestream te volgen bij FloBikes? Neen, deze Noord-Amerikaanse streamingdienst biedt niet een livestream aan van deze koers. De Six Days of London waren wel per livestream bij hen te zien, maar zij hebben dus niet een stream van dit Belgische baanwielerevenement.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamVeldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamIn Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI We…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…

Golfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlidGolfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlidNog niet zo lang geleden was er in Nederland één mogelijkheid om te (leren) golfen: je werd lid van een golfbaan en leer…
Wedstrijden rijden in de paardensport: de startpasPer 1 januari 2012 heeft de KNHS de startkaart vervangen voor de startpas. De startkaarten die niet voor 1 december 2012…
Bronnen en referenties
  • http://www.z6sdaagse.be/
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.hln.be
  • http://www.sporza.be
  • http://www.gva.be
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 13-11-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.