Wedstrijden rijden in de paardensport: de startpas

Per 1 januari 2012 heeft de KNHS de startkaart vervangen voor de startpas. De startkaarten die niet voor 1 december 2012 afgemeld waren zijn automatisch omgezet in een startpas. De startpas heeft voor een aantal veranderingen gezorgd met betrekking tot het inschrijven en rijden van de wedstrijden. Voorheen moest je om wedstrijden te kunnen rijden een startkaart aanvragen. Bij deze startkaart hoorden startcoupons. Hierop noteerde de schrijver van de jury de behaalde punten en het commentaar. Er waren verschillende startcoupons voor de verschillende takken van de paardensport. Dit alles geldt echter niet meer sinds 2012: toen is de startpas ingevoerd.

Wat is een startpas?

Met een startpas kan men deelnemen aan officiële wedstrijden. De startpas vervangt de startkaart met startcoupons. Met een startpas kan onbeperkt gestart worden: er hoeven geen nieuwe startcoupons aangeschaft te worden. Ook kun je met een startpas aan meerdere disciplines deelnemen: dressuur, springen, eventing en endurance. Voor de andere disicplines is er een discipline gebonden startpas. De startpas is combinatie gebonden, dus per ruiter/paard combinatie dient een nieuwe startpas aangeschaft te worden. Op de startpas worden de gegevens van het paard en de ruiter weergeven. Startcoupons bestaan niet meer. De wedstrijdorganisatie moet de gegevens van de gereden proef/het parcours invoeren in een systeem. Volledig ingevulde coupons worden dan uitgedraaid en die krijg je mee naar huis.

Tarievenlijst

Startpas Paarden79,00
Startpas pony's58,00
Gelimiteerde startpas paarden58,00
Gelimiteerde startpas pony's37,00
Wijzigingen gegevens startpas5,30
Heffing behandelingskosten per factuur inzake wijzigingen startpas3,35

Gelimiteerde startpas

Wie maar een beperkt aantal keer wil starten kan een gelimiteerde startpas aanvragen. Met deze pas kan een combinatie vier keer starten. Wordt er een vijfde keer gestart wordt de pas automatisch in een reguliere startpas omgezet.

Startpas aanvragen

Om een startpas aan te vragen moet je zijn aangesloten bij een rijvereniging. Vervolgens kun je via mijn KNHS de startpas aanvragen (hiertoe moet je uiteraard ook lid zijn van de KNHS). Als je bent ingelogd in Mijn KNHS kun je klikken op Paarden > Aanvraag Startpas. Ook de vereniging kan de startpas voor je aanvragen. Zij hebben hiervoor een kopie nodig van het paardenpaspoort. In deze kopie moeten de gegevens van het paard, afstamming en het chipnummer duidelijk vermeld staan. Het chipnummer moet gedrukt of afgestempeld in het paspoort staan. Als het een aanvraag voor een startpas voor een pony betreft, moet je ook een kopie van de meetgegevens uit het paspoort afgeven. Ook het afmelden van de startpas kan via mijn KNHS.

Ook het activeren van een oude startpas kan via mijn KNHS. Je vraagt de startpas dan opnieuw aan, waarna de bestaande combinatie opnieuw geactiveerd wordt. Wanneer je overgestapt bent van vereniging moet de oude startpas eerst afgemeld worden door de oude vereniging voor je een startpas bij de nieuwe vereniging aan kunt vragen. Een startpas wordt automatisch verlengd als deze niet afgezegd wordt.

Inschrijven voor wedstrijden

De inschrijving verloopt nu via het digitale KNHS inschrijfformulier. Deze moet worden ingevuld en opgestuurd naar de wedstrijdorganisatie. Alleen dit inschrijfformulier is rechtsgeldig als wedstrijddocument. Met uitzondering van de tuigpaardrijders, leden van de VTN, die moeten zich inschrijven via de site van de VTN.

In de toekomst zal het inschrijven alleen nog maar digitaal plaatsvinden via Mijn KNHS. Een ruiter kan zich dan online via Mijn KNHS inschrijven voor een wedstrijd, waarmee zijn gegevens automatisch bekend worden bij de wedstrijdorganisatie. Tot die tijd kunnen de inschrijfformulieren gebruikt worden.

Startbenodigdheden

Om op KNHS wedstrijden te rijden heb je naast de startpas ook en geldig paardenpaspoort nodig. Alle paarden en pony's in Nederland moeten een paardenpaspoort hebben. Deze documenten moeten tijdens een wedstrijd getoond kunnen worden. Daarnaast moet ieder paard geënt en gechipt zijn. Verder moet een pony een meetbriefje hebben met de hoogte van de pony. Pony's moeten tot hun achtste elk jaar gemeten worden.
© 2013 - 2024 Xliesjex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijd rijden met uw paard/ponyAls u op wedstrijd wilt gaan met uw paard of pony is het verstandig om daar goed op voorbereid te zijn. U dient een star…
Paardensport: CarrouselrijdenCarrouselrijden vind ik persoonlijk het mooiste onderdeel van de paardensport, omdat je het paard volledig in zijn waard…
Dressuur rijden in Nederland, de klasse-indeling van de KNHSIn het paardrijden zijn verschillende disciplines te onderscheiden. Zo is er de dressuur, het springen, het westernrijde…
Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?De Shetland Pony is één van de kleinste en oudste paardenrassen. Doordat de pony's zo klein zijn wordt er vaak gedacht d…

Zesdaagse van GentZesdaagse van GentDe Zesdaagse van Gent staat jaarlijks in het winterseizoen op de kalender. Deze zeer populaire Belgische baanwielerwedst…
Klein woordenboekje voor de hardloperHardlopers hebben ook hun eigen taal met woorden en termen die specifiek zijn voor de sport die ze beoefenen. Vooral beg…
Bronnen en referenties
  • www.knhs.nl
Xliesjex (14 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.