Straatbasketbal, sport of kunst?

Basketbal wordt steeds bekender in ons land. De NBA (de competitie die wordt gezien als de sterkste competitie van de wereld) wordt steeds beter bekeken, en de levensstijl van de Amerikaanse basketballers wordt meer en meer overgenomen. Hierbij hoort ook de hype die hiermee gecreëerd wordt. De hype die door velen wordt gezien als een vorm van kunst. Waar we het hier over hebben? Streetball of simpelweg straatbasketbal. Of het nu in een partij vorm of een freestyle is, het is en blijft een hype.

Basketbal of streetball?

Wat is er nu leuker om te doen? Basketbal waarbij je vast zit aan strikte regels die zijn opgesteld door een bond, of streetball wat je in elke vorm kan doen. Of het nu gaat om een één tegen één, vier tegen vier, of een zogeheten freestyle battle. In Amerika is het straatbasketbal al een groot succes. Vooral in Rucker park in New york zijn de bekendste straatbasketballers met de meest bizarre bijnamen te vinden. Elke dag proberen atleten zich tegenover elkaar te bewijzen met door de beste trucs uit te halen. Of het nu gaat om het vernederen van een tegenstander door de bal door iemands benen te spelen, of de beste show weg te geven, streetball is een hype!

Wat is streetball?

Streetball kan in vele vormen gespeeld worden, van één tegen één tot vijf tegen vijf. En in de freestyle vorm, waarbij het enige doel is de meest moeilijke orgineelste trucs te laten zien, zonder daarbij fouten te maken. Een erg bekende streetballer die vaak optredens geeft, om hier een degelijke boterham van te kunnen betalen is Tommy Baker. Hij laat meerdere ballen op zijn vingers draaien alsof het niks is, en maakt hiermee menig streetballer jaloers. De bekende namen in de partijvorm van het streetball, waarbij het eigenlijk gaat om het zo hard mogelijk te vernederen van de tegenstander, zijn hotcause, skip to my loo, helicopter en The proffesor. De filmpjes van deze 'internet sterren' zijn vol op het internet te bekijken, en zijn overal te downloaden. De meeste bekende streetballers zitten in een commercieel streetball team AND1.

Waarom streetball?

Voor veel basketballers is het moeilijk de regels van hun coaches te handhaven. Coaches willen winnen, en jongens geef je een bal en ze willen er een trucje mee doen. Dit gaat helaas niet goed samen, en vandaar dat sommige basketballers besluiten te gaan streetballen. Dit is vaak beter voor beide partijen aangezien een basketbal coach geen spelers nodig heeft die alleen maar willen dribbelen, en de 'streetballers' het niet zo hebben op de basketbal regels.

Een andere reden om op straat te gaan basketballen (wat meestal resulteert in streetball) is omdat er voor bepaalde spelers niet genoeg trainingsuren zijn bij hun club of vereniging, waardoor ze verder zullen willen spelen op de plaatselijke basketbal veldjes. Dat wil niet meteen zeggen dat het meteen tot het 'streetball' hoort, want op straat kunnen ook nog de gewone basketbal regels gehanteerd worden. Als er meer show dan tactiek in het spel zit, kan er meestal worden gezegd dat het om een vorm van streetball gaat. Streetball kan ondanks haar naam ook gewoon binnen gedaan worden.

Een derde reden waarom mensen gaan streetballen, is omdat het bij een lifestyle hoort die vaak gecombineerd wordt met wijde kleding en een 'urban' muziekstijl. De regels van streetball zijn vrijwel nooit hetzelfde. Van schoppen tegen en lopen met de bal hoef je niet raar op te kijken. Het gaat soms zelf zo ver dat er de regel 'No blood no foul' wordt gehanteerd, waarbij er gewoon doorgespeeld wordt totdat een van de spelers bloedt, pas dan is er een fout gemaakt en wordt er gewoon weer doorgespeeld.

Streetball een kunst?

Streetball is een vorm van vermaak, expressie en levensstijl. Vooral na het zien van een goede freestyle show, zullen velen ervan overtuigd zijn dat streetball toch werkelijk een vorm van kunst is. Bij streetball in een partijvorm is dit moeilijker te zien aangezien er ook altijd een verdediger zal zijn die niet vernederd wil worden, waardoor het uithalen van trucs bij een tegenstander een stuk lastiger wordt. Maar dat het moeilijker is wil misschien wel des te meer zeggen dat het toch werkelijk een kunstwerk is als een truc eenmaal is geslaagd.
© 2008 - 2022 Andygummer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)recensieAnouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)De tweede cd maken, na een succesvol debuut, zorgt bij de meeste artiesten voor druk. Niet bij Anouk, die zich in 1999 m…
Paarden trainen volgens het Freestyle-systeemPaarden trainen volgens het Freestyle-systeemWaarmee begint de training van een paard? Hoe denkt een paard en hoe leg je een brede basis voor het paard en ruiter om…
Freestyle met je paard: dubbele lange lijnen en rijdenBinnen het Freestyle-systeem zorgen het loswerken en het grondwerk voor een goede basis met wederzijds respect en vertro…

Wat het Bosman-arrest teweeg brachtOp 15 december 1995 was de laatste revolutie in de voetbal wereld. De naschok hiervan is nog steeds voelbaar. Het gaat n…
Het geven van basketbal trainingenTrainers zijn tegenwoordig moeilijk te vinden, goede trainers zijn bijna nergens te vinden. Het roept altijd grote frust…
Andygummer (4 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.