Freestyle met je paard: dubbele lange lijnen en rijden

Binnen het Freestyle-systeem zorgen het loswerken en het grondwerk voor een goede basis met wederzijds respect en vertrouwen tussen paard en trainer. Als dit eenmaal bevestigd is, kan de overstap worden gemaakt naar het volgende onderdeel: de dubbele lange lijnen. Wat is dit eigenlijk en wat heb je eraan?

Dubbele lange lijnen

Het werken met de dubbele lange lijnen is even wennen voor de trainer. Als deze wat meer handigheid heeft gekregen in het hanteren van de lijnen, kan worden begonnen met het daadwerkelijke trainen van het paard. Door het werken aan de dubbele lange lijnen kan de trainer het paard gaan trainen in zijn houding en in zijn balans. Paarden lopen van nature met het meeste gewicht op de voorbenen. Bij het rijden is het echter belangrijk dat het gewicht gelijk verdeeld is over de vier benen van het paard. Als dat namelijk niet zo is, dragen de voorbenen constant het meeste gewicht en worden deze overbelast. Hierdoor kunnen er dan eerder blessures optreden.

Andere houding en balans aanleren

Het aanleren van een nieuwe houding en balans is moeilijk voor het paard. Dit is echter middels de dubbele lange lijnen goed te trainen, omdat het paard dan kan oefenen zonder dat het ook nog het extra ruitergewicht moet dragen (in tegenstelling tot rijden).

Horizontale en verticale balans

Met de dubbele lange lijnen kan de horizontale en verticale balans van het paard verbeterd worden, wat het rijden ten goede komt. Bij het trainen aan de dubbele lijnen werken trainen we de verticale balans door het paard om de trainer heen te laten lopen. De trainer staat dan in de centrumpositie. Deze positie kan afgewisseld worden met de menpositie, waarbij men achter het paard loopt. Vanuit de menpositie wordt er aan de oprichting van het paard gewerkt en verbetert de horizontale balans.

Rijden

Bovenaan de trainingpiramide staat het uiteindelijke doel: het verantwoord en vakkundig paardrijden. Het Freestyle-systeem onderscheidt het ‘basis rijsysteem’ en ‘technisch rijden’.

Basis rijsysteem

Alles wat het paard en de trainer hebben geleerd in de voorafgaande trainingsvormen vanaf de grond, komt samen in het basis rijsysteem:
 • Het gebruik van lichaamstaal in het loswerken
 • Het principe van wijken voor (fysieke) druk dat wordt aangeleerd in het grondwerk
 • De rijtypische balans waaraan wordt gewerkt met de dubbele lange lijnen.

Al deze elementen komen terug is de basis van het rijden. Ook vormt gehoorzaamheid van het paard een belangrijk onderdeel in het basis rijsysteem.

Technisch rijden

Vanuit een goede basis in het rijden, kan het paard technisch worden getraind. Het paard wordt dan via bepaalde technieken getraind die specifiek zijn voor de tak van paardensport waar het paard voor wordt ingezet. Dit kan bijvoorbeeld springen, dressuur of endurance zijn. Centraal in het technisch rijden staat het verbeteren van de kwaliteit van bewegen.

Dat betekent dat we het paard willen verbeteren in:
 • kracht
 • souplesse
 • balans
 • rust
 • atletisch vermogen

Voordeel van de dubbele lange lijnen

De dubbele lange lijnen zijn een goede ondersteuning van het rijden, omdat het net een stapje minder moeilijk is voor het paard door het ontbreken van het ruitergewicht. Zijgangen als wijken en schouderbinnenwaarts zijn bijvoorbeeld heel goed om alvast aan de dubbele lijnen aan te leren. Tijdens het rijden zal het dan ook een stuk makkelijker gaan. Mocht een paard herstellende zijn van een blessure en niet bereden kunnen worden, dan is training aan de dubbele lijnen een goede manier om het paard weer sterker te maken.

Freestyle competitie

De Freestyle competitie is een wedstrijd binnen de categorie dubbele lange lijnen in verschillende klassen:
 • Dubbele lange lijnen B1 & B2
 • Dubbele lange lijnen L1 & L2
 • Dubbele lange lijnen M1 & M2
Ieder niveau heeft zijn eigen proeven. Door het jaar heen worden er voorrondes gehouden voor de halve finale op de Freestyle Academy in Ruinerwold. Tijdens de halve finale kun je je plaatsen voor de grote finale. Hiermee is het werken aan de dubbele lange lijnen ook geschikt voor degene die graag meedoet aan wedstrijden.
© 2013 - 2024 Juliacheval, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden trainen volgens het Freestyle-systeemPaarden trainen volgens het Freestyle-systeemWaarmee begint de training van een paard? Hoe denkt een paard en hoe leg je een brede basis voor het paard en ruiter om…
Paardentype en training: Freestyle/holistische geneeswijzeAls je je paard traint, is het wel zo handig als deze lekker in zijn vel zit, zowel fysiek als mentaal. Vaak heeft 'onge…
Paardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaarden moeten altijd soepel en lenig zijn voor het paardrijden, maar hoe zit dat eigenlijk met de ruiter? Die moet eige…
Paardrijden: balanstraining - zonder handen over balkenPaardrijden: balanstraining - zonder handen over balkenBij het trainen van een paard is het belangrijk om voor afwisseling te zorgen. Zo houd je het voor jezelf en je paard le…

Klein woordenboekje voor de hardloperHardlopers hebben ook hun eigen taal met woorden en termen die specifiek zijn voor de sport die ze beoefenen. Vooral beg…
Je kunt ook fit worden door 5 minuten mini-workoutsJe kunt ook fit worden door 5 minuten mini-workoutsLaten we eerlijk zijn, in drukke perioden is sporten waarschijnlijk een van de eerste dingen die sneuvelen. In plaats va…
Bronnen en referenties
 • www.emielvoest.nl
 • www.freestylecompetitie.nl
Juliacheval (8 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.