Paardrijden: balanstraining - zonder handen over balken

Paardrijden: balanstraining - zonder handen over balken Bij het trainen van een paard is het belangrijk om voor afwisseling te zorgen. Zo houd je het voor jezelf en je paard leuk. Het werken met balken is erg geschikt om te zorgen voor afwisseling in je training. De volgende oefening kan zowel voor dressuur- als springtrainingen worden gebruikt. Het werken met balken is voor alle paarden geschikt en verbetert de balans en coördinatie. Bij de beschreven oefening wordt de houding en zit van de ruiter verbeterd en wordt er aandacht besteed aan de balans van de gehele combinatie.

Draftraining met balken

Ter afwisseling kan het erg leuk zijn om bij de dressuurtraining gebruik te maken van balken. Onderstaande oefening verbetert de coördinatie van paard en ruiter. De oefening vraagt veel concentratie en aandacht. Deze oefening is voornamelijk gericht op de houding, zit en balans van de ruiter. Dit is een belangrijk onderdeel van het paardrijden. De ruiter mag immers geen direct belemmering vormen voor het paard tijdens het uitvoeren van de dressuuroefeningen of tijdens het afleggen van een springparcours.

Wat heb je nodig?

  • Een rijbak met omheining
  • Vijf hindernisbalken
  • Iemand die kan helpen met de oefening (voor de veiligheid)

Uitleg

Plaats vijf hindernisbalken op de hoefslag in het midden van een lange zijde, op een ruime meter afstand van elkaar. De bakomheining zorgt straks voor een ijkpunt bij het rijden over de balken. Het paard loopt gemakkelijker rechtdoor over de balken. Zorg dat iemand in de bak is om je te helpen en het oefenen in de gaten te houden. Met losse handen rijden is natuurlijk niet zonder risico. Bedenk daarom ook vooraf of jouw paard geschikt is om deze oefening mee uit te voeren.

Laat het paard op de balken af draven. Neem de verlichte zit aan boven de balken. Draaf zo enkele keren over de balken om te controleren of de balken op de goede afstand liggen en ritme te krijgen. Maak nu een knoop in het uiteinde van de teugels. Dit voorkomt dat de teugels langs de hals opzij glijden wanneer jij je handen los laat.

Draaf in een regelmatig tempo op de balken af. Neem de verlichte zit aan en laat rustig de teugels los. Pak na de balkenserie de teugels weer rustig op en beloon het paard. Probeer hierna eens de handen zo ver mogelijk naar voren te steken bij het rijden over de balkenserie. Wanneer dit goed gaat kun je proberen om een borstcrawl of vliegerbeweging te maken boven de sprong. Let bij het bewegen van je armen goed op de reactie van het paard, het is immers een vluchtdier en kan schrikken van wapperende armen. Vindt je paard het wapperen eng? Je kunt ook je handen over elkaar doen boven de balken.

Bij deze oefening ligt de nadruk op de balans van de ruiter. Blijf ten alle tijden je zit en balans controleren. Wanneer je balans vermindert, ga een oefening terug tot de balans weer gecorrigeerd is. Je helper kan directe feedback geven op je houding.

Makkelijker

Vind je deze opdracht lastig of spannend? Laat dan iemand het paard longeren wanneer jij er op zit. Probeer netjes in balans te blijven in de verlichte zit en laat voorzichtig de teugels los. Pak de teugels na de balkenserie weer rustig op. Oefen de oefening eerst rustig in stap.

Moeilijker

Is deze oefening geen uitdaging meer? Plaats dan enkele in-uitjes langs de omheining of in het midden van de bak. Maak een knoop in het uiteinde van de teugels. Rijd op de in-uitjes aan en laat na de eerste sprong de teugels los. Bewaar je balans en probeer het paard op je zit recht te houden. Pak na de hindernissen de teugels weer rustig op.

Variatie: aan de longeerlijn

Hoewel je eigen zit niet gaat verbeteren wanneer jij je paard longeert, kan je paard wel werken aan zijn balans. Leg vijf balken neer in een deel van de longeercirkel. Zorg dat de balken op ongeveer een meter afstand van elkaar liggen. Laat je paard hier rustig overheen draven. Je kunt de balken wat dichter bij elkaar leggen, zodat je paard in een lager tempo in moet komen. Wanneer je je paard wilt laten verruimen, leg dan de balken op een iets ruimere afstand.
© 2012 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: Training met balken op de voltePaardrijden: Training met balken op de volteBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun op een eenvoudige manier afwisselin…
Paardrijden: Een draftraining met balkenPaardrijden: Een draftraining met balkenBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun je op een eenvoudige manier afwisse…
Paardrijden: Galoptraining met balkenPaardrijden: Galoptraining met balkenBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun op een eenvoudige manier afwisselin…
Paardensport: hindernis ideeënPaardensport: hindernis ideeënDe springsport wordt veel beoefend in Nederland. Veel mensen vinden het leuk om thuis een sprongetje te maken met hun po…

Wielerbanen in verleden met zesdaagse als topactiviteitWielerwedstrijden op de weg zijn pas echt populair geworden na het midden van de dertiger jaren van de twintigste eeuw.…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.