InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Paardrijden: Training met balken op de volte

Paardrijden: Training met balken op de volte

Paardrijden: Training met balken op de volte Bij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun op een eenvoudige manier afwisseling aanbrengen in je dressuurtraining. Naast de voordelen die dit voor je paard heeft is dit ook voor de ruiter een positieve training. De ruiter moet bewuster rijden en is minder gefixeerd op de moeilijkheid van de oefeningen. Onderstaande oefening is geschikt om een grondtempo te ontwikkelen of te bevestigen.

Galopritme oefenen op de volte

Een goed grondtempo is voor het springen en de dressuur belangrijk. Galopsprongen moeten met een gelijkmatig ritme worden gesprongen en even groot zijn. In de volgende oefening is te controleren of de combinatie over een gelijkmatig grondtempo beschikt. Door deze oefening stapsgewijs aan te bieden kan een gelijkmatig grondtempo worden verkregen.

Wat heb je nodig?

  • De beschikking over minimaal een volte (20m x 20m)
  • Vier hindernisbalken
  • Eventueel iemand die kan helpen om het een en ander te verplaatsen

Uitleg

Voor deze oefening gebruik je de volte. Verdeel de volte in vier keer een kwart door vier balken neer te leggen. Kloksgewijs liggen deze balken dus op de twaalf, drie, zes en negen. Rijd de volte in galop aan en probeer na een gelijk aantal galopsprongen over de volgende balk te gaan. Ieder kwart van de volte is even groot, dus er moeten exact evenveel galopsprongen worden geplaatst. Het hangt van de grootte van het paard en de ruimte van de galop af waar je de balken moet aanrijden. Het streven is om de balken op het midden aan te rijden. Wanneer je wat meer naar buiten rijdt is er meer ruimte voor de galopsprongen, wanneer je wat meer naar binnen rijdt is er minder ruimte voor de galopsprongen.

Makkelijker

Verwijder twee balken zodat er alleen nog maar een balk bij A of C en X ligt. Nu volgen de balken elkaar op de volte minder snel op en is er meer ruimte om het grondtempo te ontwikkelen. Tel hardop de galopsprongen mee en behoud dit ritme. Wanneer dit goed gaat kunnen de andere twee balken worden teruggeplaatst en gaat de oefening verder zoals hierboven is beschreven.

Moeilijker

Is dit geen uitdaging meer? Probeer dan eens te schakelen tussen de balken. Rijd de volte eens wat meer op de binnenkant van de balken aan en laat het paard een galopsprong minder maken. Of kies voor de ruimte en rijd de balken op de buitenzijde aan. Voor de echt geoefende ruiters kun je ook schakelen terwijl je op het midden van de balk rijdt. Maar bedenk je wel dat je dan een enorm verschil moet kunnen maken in verzamelen en strekken, je hebt immers maar een paar meter om een galopsprong meer of minder te rijden.

Variatie: aan de longeerlijn

Deze oefening is ook prima uit te voeren aan de longeerlijn of in een longeercirkel. Hierbij kan het basistempo van het paard worden gecontroleerd. Deze oefening is ook geschikt voor jonge paarden, maar bedenk wel dat dit erg intensief is. Wissel regelmatig van hand en voer deze oefening maar enkele rondes uit.
© 2012 - 2019 Shirleyp, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: Draftraining met balkenBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun je op een eenvoudige manier afwisse…
Paardrijden: Galoptraining met balkenPaardrijden: Galoptraining met balkenBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun op een eenvoudige manier afwisselin…
Paardrijden: Slalom met balkenHet is voor alle paarden van belang om soepel te blijven. Deze oefening kan hier aan bij dragen. Door gebruik te maken v…
Wat te doen als het paard onder u uit rent?Wat te doen als het paard onder u uit rent?Er zijn veel problemen die meerdere mensen tijdens het paardrijden tegen zullen komen. In dit artikel behandel ik het pr…
Paardrijden: balanstraining - zonder handen over balkenBij het trainen van een paard is het belangrijk om voor afwisseling te zorgen. De volgende oefening kan zowel voor dress…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Paardrijden: Training met balken op de volte"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Shirleyp
Laatste update: 14-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!