Paardrijden: Training met balken op de volte

Paardrijden: Training met balken op de volte Bij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun op een eenvoudige manier afwisseling aanbrengen in je dressuurtraining en dit komt de motivatie van paard en ruiter ten goede. Naast de voordelen die dit voor je paard heeft is dit ook voor de ruiter een positieve training. De ruiter moet bewuster rijden en is minder gefixeerd op de moeilijkheid van de oefeningen. Onderstaande oefening is geschikt om een correct grondtempo in galop te ontwikkelen of te bevestigen.

Galopritme oefenen op de volte

Een goed grondtempo is zowel voor het springen als de dressuur erg belangrijk. Galopsprongen moeten met een gelijkmatig ritme worden gesprongen en even groot zijn. In de volgende oefening is te controleren of de combinatie over een gelijkmatig grondtempo beschikt. Door deze oefening stapsgewijs aan te bieden kan een gelijkmatig grondtempo worden verkregen.

Wat heb je nodig?

  • De beschikking over minimaal een volte (20m x 20m)
  • Vier hindernisbalken
  • Eventueel iemand die kan helpen om het een en ander te verplaatsen

Uitleg

Voor deze oefening gebruik je de volte. Verdeel de volte in vier keer een kwart door vier balken neer te leggen. Kloksgewijs liggen deze balken dus op de twaalf, drie, zes en negen. Rijd de volte in galop aan en probeer na een gelijk aantal galopsprongen over de volgende balk te gaan. Ieder kwart van de volte is even groot, dus er moeten exact evenveel galopsprongen worden geplaatst. Het hangt van de grootte van het paard en de ruimte van de galop af waar je de balken moet aanrijden. Het streven is om de balken op het midden aan te rijden. Wanneer je wat meer naar buiten rijdt is er meer ruimte voor de galopsprongen, wanneer je wat meer naar binnen rijdt is er minder ruimte voor de galopsprongen. Hiermee kun je bij een meer ervaren paard al variëren in de moeilijkheid. Blijf echter niet te lang achter elkaar op de volte deze oefening rijden. Het vraagt veel van de concentratie, balans en kracht van het paard. Stop voor verzuring en vermoeidheid optreden, zo houd je het paard gemotiveerd en gezond.

Makkelijker

Verwijder twee balken zodat er alleen nog maar een balk bij A of C en X ligt. Nu volgen de balken elkaar op de volte minder snel op en is er meer ruimte om het grondtempo te ontwikkelen. Tel hardop de galopsprongen mee en behoud dit ritme. Wanneer dit goed gaat kunnen de andere twee balken worden teruggeplaatst en gaat de oefening verder zoals hierboven is beschreven.

Moeilijker

Is dit geen uitdaging meer? Probeer dan eens te schakelen tussen de balken. Rijd de volte eens wat meer op de binnenkant van de balken aan en laat het paard een galopsprong minder maken. Of kies voor de ruimte en rijd de balken op de buitenzijde aan. Voor de echt geoefende ruiters kun je ook schakelen terwijl je op het midden van de balk rijdt. Maar bedenk je wel dat je dan een enorm verschil moet kunnen maken in verzamelen en strekken, je hebt immers maar een paar meter om een galopsprong meer of minder te rijden.

Variatie: aan de longeerlijn

Deze oefening is ook prima uit te voeren aan de longeerlijn of in een longeercirkel. Hierbij kan het basistempo van het paard worden gecontroleerd. Deze oefening is ook geschikt voor jonge paarden, maar bedenk wel dat dit erg intensief is. Wissel regelmatig van hand en voer deze oefening slechts enkele rondes achtereen uit.
© 2012 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: Galoptraining met balkenPaardrijden: Galoptraining met balkenBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun op een eenvoudige manier afwisselin…
Paardrijden: Een draftraining met balkenPaardrijden: Een draftraining met balkenBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun je op een eenvoudige manier afwisse…
Een paard kan wel paardrijdenEen paard kan wel paardrijden, een ruiter moet het leren. Alle oefeningen bewegingen en gangen zijn aanwezig in elk gezo…
Paardrijden: Trainen door een slalom met balkenPaardrijden: Trainen door een slalom met balkenHet trainen met balkjes zorgt voor afwisseling in de training, iets dat erg belangrijk is om paard en ruiter gemotiveerd…
Een nieuw elfstedenkruisje: het elfstedenkruisje is nieuwToen in 2012 de kans om een Elfstedentocht te verrijden groter leek dan anders, werd niet echt heel erg bekend dat er ee…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.