Paardrijden: Trainen door een slalom met balken

Paardrijden: Trainen door een slalom met balken Het trainen met balkjes zorgt voor afwisseling in de training, iets dat erg belangrijk is om paard en ruiter gemotiveerd te houden! Het is voor alle paarden van belang om soepel te blijven en door het lijf te lopen. Deze oefening kan hier aan bijdragen. Door gebruik te maken van hindernismateriaal wordt het rijden van een slalom een gerichte oefening om de balans en souplesse van het paard te verbeteren. De oefening is eenvoudig in moeilijkheidsgraad aan te passen en daarom voor veel combinaties geschikt.

Draftraining met balken

Ter afwisseling kan het erg leuk zijn om bij de dressuurtraining gebruik te maken van balken. Hierbij hoef je het hindernismateriaal niet altijd te gebruiken om over heen te springen. In onderstaande oefening wordt er gebruik gemaakt van hindernismateriaal om het paard te leren buigen. Paard en ruiter moeten hierbij goed opletten en bewust buigen in de wending. Deze oefening is geschikt voor paarden met enige dressuurmatige basis. Voor jonge of groene paarden is deze oefening minder geschikt omdat zij het kort wenden onder het zadel vaak nog niet beheersen.

Wat heb je nodig?

  • Een rijbak met een afmeting van minimaal 15m x 30m.
  • Enkele hindernisbalken
  • Eventueel iemand die kan helpen om het een en ander te verplaatsen

Uitleg

Leg enkele hindernisbalken op twee meter afstand achter elkaar. De afstand pas je aan op de grootte van het paard en de gewenste moeilijkheid. Hoe dichter de balken bij elkaar liggen, hoe scherper je moet wenden. Grote en minder ervaren paarden hebben vaak meer ruimte nodig voor een wending, bij deze paarden leg je de balken iets verder uit elkaar. De oefening gaat om het wenden om de balken heen, waarbij je het paard steeds tussen twee balken door stuurt. Rijd met een lichte wending tussen de balken door. Stel het paard aan het einde van de balk richting de volgende doorgang. Wend het paard om het binnenbeen, maar begrens tevens de buitenkant. Aan het einde van deze doorgang wend je het paard de andere kant op. Zo vervolg je de gehele slalom. Stap na de slalom rechtdoor en controleer de balans. Haal je de wending niet? Geen probleem, sla gewoon een doorgang over. Probeer de volgende wending bewuster in te sturen en correct te begrenzen.

Ieder paard en iedere ruiter heeft van nature een kant die makkelijk buigt en een kant die minder makkelijk buigt. Bij deze oefening zul je snel voelen welke kant voor jou en je paard lastiger is. De wending is aan de moeilijke kant vaak groter dan gewenst. Let wel op dat het paard bij de makkelijke kant goed blijft buigen om het binnenbeen. Paarden willen nog wel eens naar binnen vallen wanneer ze de oefening enkele keren hebben uitgevoerd.

Leg de balken dichter op elkaar wanneer je merkt dat de oefening erg gemakkelijk gaat. Zo blijft het wenden een uitdaging.

Makkelijker

Is deze oefening te lastig? Verminder dan het aantal balken en/of vergroot de afstanden tussen de balken. Dit maakt het gemakkelijker om tussen de balken een wending te rijden. Wanneer het paard moeite heeft met het maken van een korte wending kan het zinvol zijn om de oefening aan te passen. Leg eerst een enkele balk neer en rijd hier een volte omheen. Verklein de volte langzaam, totdat je een kleine volte rijdt om de balk heen. Stap daarna rustig uit de volte en herhaal de oefening op de andere hand. Wanneer het paard dit in stap beheerst, kan deze oefening in draf worden uitgevoerd.

Moeilijker

Maak het jezelf en je paard eens lastig en rijd deze oefening in draf. Door het verhoogde tempo is het lastiger om de slalom te rijden. Zorg voor voldoende ruimte tussen de balken. In draf is het nog belangrijker om een goede dressuurmatige basis te hebben. Het paard moet immers goed kunnen buigen om het binnenbeen en zich goed laten begrenzen aan de buitenkant. Vaak gaat dit gemakkelijker wanneer je in een rustig tempo aan komt draven en blijft doorzitten. Je kunt dan sneller reageren op hetgeen er gebeurt.

Variatie: aan de hand

Deze oefening is ook goed uit te voeren aan de hand. De controle over de buiging is nu minder groot. Het leiden van het paard staat bij deze oefening centraal. Leid het paard aan de hand tussen de balken van de slalom door. Je kunt hierbij ook prima een wachtoefening toepassen door het paard halt te laten houden tussen twee balken en pas op commando weer weg te laten stappen.
© 2012 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: train souplesse door een slalom met staandersPaardrijden: train souplesse door een slalom met staandersAfwisseling tijdens de training is voor paard en ruiter van groot belang. Door regelmatig nieuwe elementen toe te voegen…
Paardrijden: Galoptraining met balkenPaardrijden: Galoptraining met balkenBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun op een eenvoudige manier afwisselin…
Paardrijden: Een draftraining met balkenPaardrijden: Een draftraining met balkenBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun je op een eenvoudige manier afwisse…
Paardrijden: balanstraining - zonder handen over balkenPaardrijden: balanstraining - zonder handen over balkenBij het trainen van een paard is het belangrijk om voor afwisseling te zorgen. Zo houd je het voor jezelf en je paard le…

Wielrennen: de tijdrit ... een vak apartEen vast onderdeel in elke grote wielerronde is de individuele tijdrit. Een race tegen de klok, tegen je tegenstanders e…
Wielerbanen in verleden met zesdaagse als topactiviteitWielerwedstrijden op de weg zijn pas echt populair geworden na het midden van de dertiger jaren van de twintigste eeuw.…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.