Paardensport: hindernis ideeën
De springsport wordt veel beoefend in Nederland. Veel mensen vinden het leuk om thuis een sprongetje te maken met hun pony of paard. Natuurlijk kun je hiervoor hindernissen kopen, maar mocht je dat niet willen of niet kunnen, dan zijn er ook een aantal ideeën om zelf hindernissen te maken of samen te stellen.
Springsport
In Nederland is springen een populaire discipline. Samen met dressuur en eventing is het tevens één van de drie Olympische takken van paardensport. Er wordt een parcours met hindernissen gereden waarbij er strafpunten worden berekend als er een deel van de hindernis omver wordt gegooid, als het paard weigert of als er tijdsoverschrijding wordt gemaakt. Een parcours bestaat meestal uit zo'n 10 tot 13 hindernissen. Wil je springwedstrijden gaan rijden, dan ben je in Nederland verplicht om eerst een winstpunt in de klasse B-dressuur te halen. En je moet natuurlijk veel trainen.
Hindernissen
Op een wedstrijd volg je in het parcours de nummers van de hindernissen. Een hindernis kan uit meerdere sprongen bestaan, deze worden dan met letters aangegeven. De hindernissen zijn gemarkeerd met een rode en witte vlag. Je moet tussen de vlaggen door rijden, waarbij je de rode vlag aan je rechterkant houdt en de witte vlag aan je linkerkant.
Thuis springen
Om te trainen gebruik je hindernissen. Om die hindernissen te bouwen, maak je meestal gebruik van staanders, balken en lepels. Ben je wedstrijdruiter dan zul je deze materialen vaak thuis hebben of kun je ze bij een vereniging gebruiken tijdens je training of les. Heb je deze mogelijkheid niet, of spring je af en toe voor je hobby, dan zijn er vele manieren om zelf hindernissen te maken of samen te stellen.
Het moet echter wel veilig zijn:
- Balken moeten makkelijk kunnen vallen
- Er mogen geen gevaarlijke voorwerpen gebruikt worden, waar het paard bijvoorbeeld met zijn been in terecht kan komen
- Scherpe randen moeten vermeden worden
- Gebruik geen pvc-buizen want als deze breken hebben ze hele scherpe punten
Ideeën
Balken
Balken heb je eigenlijk bijna altijd nodig. Bij de bouwmarkt of houthandel kun je lange palen kopen. De punt zaag je eraf, je schuurt de balk en verft hem daarna. Dan heb je mooie rechte balken. Natuurlijk kun je ook het bos in gaan, op zoek naar lange, brede takken. Houd minimaal 6 à 7 cm dikte aan. Zorg er dan wel voor dat je uitstekende stukjes eraf haalt en dat je enigszins rechte takken meeneemt.
Cavaletti
Cavaletti bestaan uit 1 balk, aan de uiteindes verhoogd. Je kunt ze op elkaar stapelen, maar ook achter elkaar op de grond leggen en er overheen draven. Cavaletti kun je makkelijk zelf maken. Neem 2 latjes (ongeveer 50 cm lang) en schroef die vast in de vorm van een kruis. Doe dat met nog 2 latjes. Zet de kruisjes rechtop en leg er een balk op. Eventueel kun je de balk vastmaken aan de kruisjes. Ook kun je in plaats van kruisjes blokken hout gebruiken (van ca. 20 cm) en die bevestigen aan de balk.
Staanders
Wil je zelf staanders maken, zorg er dan altijd voor dat de voet goed zwaar is. Neem bijvoorbeeld een oude autovelg met band, las daar een buis aan. Boor gaten in de buis, zodat je daar de lepels aan kunt hangen.
Alternatieve staanders
In plaats van staanders kun je een heleboel andere dingen gebruiken om je balken op te leggen zodat je een leuk sprongetje hebt. Pas hiermee wel altijd goed op. Voorbeelden zijn:
- Emmers (evt. gevuld met zand)
- Voertonnen
- Autobanden
- Bierkratjes
- Bakstenen (cavaletti)
- Strobalen
- Plastic jerricans
- Pionnen
Zonder balken
Natuurlijk zijn er ook hindernissen te bedenken zonder balken. Leg bijvoorbeeld 2 strobalen naast elkaar. Heb je de beschikking over een weitje of stukje bos dan kun je denken aan een rijtje buxusstruikjes, deze zijn goedkoop te halen bij een tuincentrum. Een boomstam kan natuurlijk ook, begin met een niet al te grote. Eventueel kunnen een stapel takken of een slootje ook als hindernis dienen.
Bekijk altijd zelf goed de situatie, het niveau van jou en je paard of pony en de kwaliteit van de materialen. Veiligheid dient voorop te staan! Je kunt natuurlijk ook altijd op zoek gaan naar tweedehands hindernismaterialen, bijvoorbeeld op Marktplaats.