Paardensport T.R.E.C

T.R.E.C. is een tak van paardensport waarin ruiterkwaliteiten, uithoudingsvermogen, behendigheid en navigeren samenkomen. De afkorting T.R.E.C. staat voor Techniques de Randonnée Equestre de Competition.

Wat is T.R.E.C

De T.R.E.C. bestaat uit drie onderdelen waarin ruiter en paard worden getest op uithoudingsvermogen, behendigheid bij diverse hindernissen en navigatiekwaliteiten. Bij de start van de wedstrijd heeft iedereen 460 punten, fouten worden bestraft met strafpunten. Degene die aan het eind van de drie onderdelen de meeste punten over heeft is de winnaar.

Deze drie onderdelen van de wedstrijd zijn:
 • P.O.R., oftewel Parcours d'Orientation et de Régularité
 • M.A., oftewel Maîtrise des Allures
 • P.T.V., oftewel Parcours en Terrain Varié

Onderdeel 1 Parcours d'Orientation et de Régularité

Het eerste onderdeel is een route die te paard, met bepakking wordt afgelegd. De route bestaat uit diverse trajecten. De route moet door de ruiter zelf op een kaart worden ingetekend. De route is tussen de 25 en 45 kilometer lang. De trajecten in de route moeten in verschillende vastgestelde snelheden gereden worden. Als een traject te snel of te langzaam wordt gereden wordt dit bestraft met strafpunten. Verder kunnen strafpunten worden gegeven als het paard tussen de trajecten te vermoeid blijkt te zijn, als de verplicht bepakking ontbreekt, al verplichte doorgangen worden gemist of als het traject te laat wordt gestart.

Onderdeel 2 Maîtrise des Allures

In dit onderdeel wordt getest in hoeverre de ruiter controle heeft over de gangen van het paard. In een baan met een lengte van 100-150 meter en een breedte van 2 meter moet de ruiter het paard zo snel mogelijk laten stappen en zo langzaam mogelijk laten galopperen. Doormiddel van een tabel worden de eventuele strafpunten berekend. Als het paard buiten de baan komt verliest de ruiter alle punten die voor dit onderdeel stonden.

Onderdeel 3 Parcours en Terrain Varié

Het derde onderdeel is een parcours met 16 hindernissen. Dit zijn niet de hindernissen die we gewend zijn uit de springsport. De hindernissen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit:
 • ergens onderdoor of overheen rijden
 • smalle doorgangen
 • hekken openen en sluiten
 • labyrint met moeilijke wendingen dmv palen op de grond
 • springen over bomen, plantenbakken, slootjes
 • afstijgen, halt houden
 • afstijgen en enkele meters van het paard aflopen zonder dat deze wegloopt.
 • over of door water
 • slalom

Per hindernis kunnen 10 punten worden toegekend. Dit is afhankelijk van weigeringen of twijfels bij het paard, de stijl van de ruiter, de tijd etc. Een hindernis kan worden overgeslagen, dan worden daarvoor geen punten toegekend. Het overslaan van een hindernis zorgt niet voor diskwalificatie.

Voor wie

Deelname aan T.R.E.C is mogelijk voor ruiters van 16 jaar en ouder met een paard van 6 jaar en ouder. In principe zijn alle soorten paarden geschikt.
© 2011 - 2024 Annam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden, wat is TRECTREC staat voor Techniques de Randonnée Equestre de Competition, en is een in Nederland nog relatief onbekende vorm van…
Paard en paardensport: het merk EskadronEskadron is een vooraanstaand merk in de paardensport. Jaarlijks brengt Eskadron een zeer gegeerde collectie zadeldekjes…
Pushbal, de sport met de grootste balPushbal, soms in het Engels gespeld als pushball, is een vrij zeldzame sport. Vooral in Engeland en Amerika wordt dit in…

Overtraining en ondertraining bij het trainenBij bodybuilding kun je zowel ondertrainen als overtrainen. Bij beide situaties verlies je meer potentiële winsten op ma…
Sportdranken, welke en wanneer?Sportdranken zijn dranken die bedoelt zijn om rondom het sporten te nuttigen. Er zijn verschillende soorten sportdranken…
Annam (3 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.